SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PYSZNY MAKARON z brokułami, kurczakiem i serem feta - KOZAK!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 27480

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 272 Napisanych postów 3367 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18896
Jest to szybki i smaczny obiad. Taki, który przeniesie Cię w jakieś ciepłe, słoneczne miejsce i sprawi jednocześnie, że poczujesz się jakbyś był zupełnie gdzie indziej.

Za jego sprawą przeniesz się do Włoch połączonych z Grecją... W każdym razie gdzieś na południe. Tam gdzie ciepło, słonecznie i smacznie! :)

To kolejny bardzo szybki, prosty i co najważniejsze - niezawodny przepis!

Do przygotowania jednej porcji takiego makaronu potrzebujesz:

- 85g pełnoziarnistego farfalle (lub tyle, ile wsuwasz!)
- 150g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 80g sera feta - ja użyłem takiego w koszyczku firmy "Arla" 10% fatu
- kilka różyczek brokułów
- 1x średni pomidor
- garść porwanych liści bazylii
- 1x łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony, czarny pieprz
- sól morska

Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty! Robisz tak:
Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i wrzucasz na nią pokrojoną w paski pierś kurczaka. Obsypujesz odrobiną soli i pieprzu i smażysz do uzyskania pięknego, złotego koloru. Gdy kurczak jest już rumiany, dodajesz do niego pokrojonego w kostkę pomidora i chwilkę smażysz. Równocześnie gotujesz makaron - ważne, żeby był al dente, bo taki jest najlepszy! Pod koniec gotowania makaronu ( dosłownie na ostatnie 30 sekund! ) wrzucasz do niego porozdzielane na mniejsze kawałki różyczki brokułów. Odcedzasz całość, zostawiając w garnku odrobinę wody z gotowania. Taka woda ma w sobie niesamowitą moc smaków, które wydobywają się z makaronu podczas jego gotowania!
Makaron oraz brokuły przekładasz teraz na patelnię z kurczakiem i pomidorami, dodajesz pokrojoną w kostkę lub pokruszoną ( jak wolisz :) ) fetę, porwane listki bazylii oraz dolewasz zostawioną odrobinę wody. Wszystko mieszasz i chwilkę podgrzewasz. Musisz dać temu czas, aby wszystkie pyszne smaki się połączyły, a feta apetycznie się rozpuściła, nadając całości pyszny słonawy smak i gęstszą fakturę. Teraz całość wykładasz na duży, głęboki talerz i posypujesz z wierzchu świeżą bazylią oraz czarnym pieprzem. Możesz dodać również odrobinę świeżo tartego parmezanu - ja jednak nie znalazłem go w mojej lodówce...
Kiedy całe danie pięknie prezentuje się już na Twoim talerzu, chwytasz widelec w dłoń i przenosisz się razem z nim na ciepłe i słoneczne południe Europy!

SMACZNEGO! :)

WARTOŚCI BTW (z 85g makaronu):
626kcal, 58g (37%) białko, 16g (23%) tłuszcze, 58g (37%) węglowodany


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3991 Napisanych postów 45227 Wiek 1 rok Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 340397
Witam


Makaron może być dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Jest on bardzo smaczny i tani, co jest niewątpliwie jego dużą zaletą. Jednak w naszych czasach jest coraz więcej przeciwników tego produktu. Dlaczego ? Faktycznie makaron jest bardziej przetworzony niż np. kasza gryczana czy płatki owsiane, otrzymuje sie go bowiem z półproduktu w postaci mąki. Natomiast wyroby mączne postrzegane są jako te, które nas tuczą i są niezdrowe. I faktycznie mąka, która stanowi podstawę większości makaronow ma dwie duże wady: po pierwsze, otrzymywana jest z bogatej w problematyczną dla wielu osób gliadynę pszenicy, zaś po drugie podlega tzw. procesowi rafinacji. Ponadto makarony są bogate w gluten, na który pewien odsetek ludzi ma nietolerancję.


Jednakże trzeba pamiętać, iż istnieją makarony pozbawione tych wad. Tutaj polecić można chociażby te otrzymywane z mąki nieczyszczonej z pszenicy durum. Taki makaron bedzie miał wyższą zawartośc składników mineralnych i błonnika. Dobrym rozwiązaniem może być również makaron gryczany nie zawierający glutenu.
Jak widać makaron może być cennym składnikiem naszej diety. Kwestia odpowiedniego wyboru.


Pozdrawiam







Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-03-04 18:00:48
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 53 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2120
Jakieś źródło?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10960 Napisanych postów 50309 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
W jaki sposob uzyskac "piękny , złoty kolor" smażąc paski kurczaka bez przypraw zadnych? Przeciez taki kurczak zrobi się biały i nic więcej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 274 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 113682
Potrzymaj dluzej na niewielkim gazie to sie przyrumieni
...
Napisał(a)
Usunięty przez Saida za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 274 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 113682
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Wiek 41 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1515
dzisiaj będę to robił
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 57 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1550
No tak moze sie przyrumienic ale moze i wyschnac..

Masz jedno życie.. Nie zmarnuj tego!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 73 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1557
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1279 Napisanych postów 6361 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 189455
Fajna sprawa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 388
najlepiej zeby zlapal koloru dodac sosu sojowego bedzie tez miekkszy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 45 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2322
Obawiałem się, że to wyjdzie strasznie suche ale było w porządku mimo, że nie podlałem wodą po makaronie. Szkoda tylko, że nigdzie nie dostałem świeżej bazylii, ale i tak było smaczne. thx
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rozgrzewający i expresowy tajski rosołek z kurczakiem i jaśminowym ryżem - JEST MOC!

Następny temat

POTRENINGOWO - "puree z batata z dorszem i serem feta"

Wheya