Szacuny
1
Napisanych postów
67
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
899
Hej mam pytanie. Kupiłem taki makaron z pszenicy durum:
Czy jest ok w diecie na masę? Czy ryż brązowy będzie lepszym wyborem? Wolałbym makaron bo mi lepiej smakuje i zjem go więcej niż ryżu. Na pudełku są wartości odżywcze przed ugotowaniem. A po ugotowaniu jak mam sprawdzić wartości?
Druga sprawa: tak duszę pierś z kurczaka:
-kroje na małe kawałki
-sole i pieprzem
-sypie Vegeta
-i duszę na margarynie przez około godzinę, pod koniec dodając przecieru pomidorowego
Czy czas duszenia jest w porządku? Wiele osób dusi zdecydowanie krócej, czy przez tak długie duszenie tracę jakieś wartości? I jak znowu obliczyć wartości odżywcze tak uduszonego kurczaka uwzględniając składniki jakie dodaje? Np. w 100g? Bo po uduszeniu chyba są lżejsze te kawałki. Będę wdzięczny za pomoc.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Oczywiście, że okazyjne zjedzenie produktów gorszych pod względem jakość nie zaszkodzi zawrono pod względem kształtowania sylwetki, jak i naszego zdrowia. Ważne jest żeby ogół diety był na wysokim poziomie a źródła składników odżywczych dobierane z tych zalecanych i urozmaicane. Z drugiej strony jednak jaki jest sens wrzucania margaryny? Czy ten produkt jest warty tego pod względem smakowym? Jeżeli chce rekreacyjnie zjeść coś gorszego pod względem jakości, to wybierz coś co wyjątkowo lubisz a nie margarynę. Nie wierzę, że należy ona do Twoich ulubionych.
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349858
Makaron ma tyle samo kcal przed jak i po ugotowaniu. Kurczak tak samo. Możesz włączyć go do jadłospisu jako jedno ze źródeł węglowodanów. Jak nie chcesz jeść brązowego ryżu, to go nie jedz. Każdy inny też będzie okej. Po co Ci do duszenia kurczaka margaryna? Jak chcesz smażyć na tłuszczu roślinnym, to wybierz oliwę z oliwek.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
6
Napisanych postów
50
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1200
Zważ makaron przed ugotowaniem- to dość oczywiste. A to ile on nabierze wody (aldente, rozgotowany) już Cię nie interesuje.
Ile dajesz tej margaryny, że jesteś w stanie w niej coś dusić?
Dajesz jako przyprawy sól + sól z dodatkami czyli tzw. "Wegieta". Jak lubisz Vegetę to odpuść dodatek soli
Zmieniony przez - Adam0.1 w dniu 2019-07-24 16:05:50
Szacuny
6
Napisanych postów
50
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1200
W sumie to jestem ciekaw i możesz sprawdzić, ile margaryny zostaje po uduszeniu kurczaka- w sensie zlać ją do pojemnika i zmierzyć/zważyć. Zainteresowało mnie to bo nigdy nie dusiłem na takiej ilości tłuszczu a jestem ciekaw tego eksperymentu. Przy okazji będziesz wiedział ile T dodać do bilansu
Szacuny
1
Napisanych postów
67
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
899
W sensie ja robię tak że po jakimś czasie dolewam do margaryny wody, a 10min przed końcem daje tego przecieru trochę. I to danie starcza mi na 4 razy, czyli na dwa dni bo jem 2x dziennie. I tym sosem który powstaje z wody margaryny i przecieru polewam sobie makaron (przed zagrzaniem dolewam jeszcze trochę wody). Więc jeśli rozpuszczam 60g margaryny to ile przyjąć że ma to danie w jednej porcji? 15g? Czy jakaś część tej margaryny wyparowuje i będzie tego zdecydowanie mniej? Nie jestem kucharzem, a przepis mam od mamy więc wolałbym nic nie zmieniać, chyba że uważacie że trzeba.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Stosując się do podstawowych zasad diety zbilansowanej należy pamiętać między innymi o podstawowych źródłach składników odżywczych. Nie ma czegoś takiego jak lepsze i gorsze źródło węglowodanów (w przypadku makaronu i ryżu). Oba te produkty są zalecane i warto je spożywać urozmaicając diety, a nie ograniczać się do jednego. Polecam poczytać na ten temat:
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Istotna będzie również kwestia samych zalecanych źródeł składników odżywczych. Z tego co piszesz wywnioskować łatwo, że nie znasz ich i dieta nie wygląda najlepiej. Margaryna jest jedynym z pierwszych produktów, które należy wyelimnować z diety. Oto zalecane źródła makroskładników:
Szacuny
6
Napisanych postów
50
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1200
degel123
W sensie ja robię tak że po jakimś czasie dolewam do margaryny wody, a 10min przed końcem daje tego przecieru trochę. I to danie starcza mi na 4 razy, czyli na dwa dni bo jem 2x dziennie. I tym sosem który powstaje z wody margaryny i przecieru polewam sobie makaron (przed zagrzaniem dolewam jeszcze trochę wody). Więc jeśli rozpuszczam 60g margaryny to ile przyjąć że ma to danie w jednej porcji? 15g? Czy jakaś część tej margaryny wyparowuje i będzie tego zdecydowanie mniej? Nie jestem kucharzem, a przepis mam od mamy więc wolałbym nic nie zmieniać, chyba że uważacie że trzeba.
Nie, margaryna nie wyparuje tak jak woda. Sądziłem, że po uduszeniu mięsa wyjmujesz je z tłuszczu. Odlanie miało na celu sprawdzenie ile tł wchłonie mięso. W twoim przypadku ilość margaryny którą przypisujesz jednemu posiłkowi zależy o tego, na ile części danie podzielisz. Jeżeli z tego co ugotujesz zrobisz np. 3 porcje to porcja będzie miała 1/3 użytej margaryny i analogicznie dzieląc na inną ilość porcji
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Zerknij w zalecane źródła składników odżywczych, do których linki wkleiłem w wypowiedzi powyżej. Jeżeli byś je przeczytał, to byś wiedział, czy sa one tam obecnr, czy też nie.
Bez wątpienia wyelimnować warto z diety margarynę. O tym również już Tobie wspomniałem. Zerknij jeszcze raz na moje wypowiedzi i przeanalizuj się dokładnie.