SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kotleciki, pulpety z fileta z indyka w sosie pomidorowym - prosto i smacznie

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5031

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 10012 Napisanych postów 71021 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 938694


Dostałem sporo pytań na pw o kotleciki, które kilka razy wrzucałem do "zdjęć naszej szamy" , więc wrzucam przepis

Jest to bardzo proste danie, pewnie nie raz ktoś coś podobnego zrobił ;) W smaku petarda i można kombinować z dodatkami w zależności od naszej diety np. dodając do nich ryż lub ryż i drobno poszatkowaną kapustę (zasugerował to jeden z kolegów , który pisał do mnie na priv)

W opisie poniżej najprostsza wersja - z reguły wolę dodać suszoną cebulę, ale akurat tym razem mi się skończyła więc poszło trochę zwykłej

1. Dla mnie sprawa najważniejsza to dobrej jakości mięso. Dlatego kupuję je w mięsnym, gdzie na moich oczach zostaje zmielone i mam ten komfort, że 'wiem co jem' . Jest to filet z indyka, nie paczkowane 'mielone z indyka' czy np. szynka wieprzowa mielona - ale na pewno z nich też uda się to zrobić. Także zdecydowanie smaczniejsze (jak dla mnie) wychodzą własnie z indykiem , a nie np. kurczakiem.
Wrzucam całość do michy:


2. Dodaję swoje ulubione przyprawy, a są to na pewno: sól, pieprz, chilli, papryka łagodna, kurkuma, koper suszony, czosnek , zioła prowansalskie, cebula suszona lub zwykła jak w tym przypadku


3. By się wszystko lepiej kleiło wrzucam także 1-2 jajka w zależności od ilości mięcha i wstawiam wymieszaną całość do lodówki na kilka godzin


4. Po wyjęciu formuję kotleciki i następnie wrzucam je na rozgrzaną patelnię na której jest trochę np. masła klarowanego i na dość mocnym ogniu krótko obsmażam z każdej strony


5. Przerzucam do większego garnka, dodaję passaty z ziołami (bazylia , oregano itp) , do tego jak mam więcej mięsa to także puszkę pomidorów krojonych i wszystko na niewielkim ogniu duszę do momentu aż jestem pewny , że nie są w środku surowe z reguły około 15-20 min







SMACZNEGO





Makro:


Z 1kg mięsa z reguły mam około 5 porcji, więc na 1 porcję wychodzi: B-45g / T-9g / W-6g
Nie wliczam tutaj dodatków typu makaron, ryż , ziemniaki, kasza itp itd - praktycznie wszystko do tego pasuje i to kolejny plus takiego dania
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 34664 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 254640
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4811 Napisanych postów 2961 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 52017
Elegancko, czekałem na to, na pewno jak będzie czas to się zrobi ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 47770 Napisanych postów 295226 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1442608
pulpety w każdej postaci lubię
Kuba ostatnie zdjęcie jak wyjęte z książki kucharskiej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3430 Napisanych postów 8469 Wiek 45 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 407864
Super. Często robie, ale z mielonego udżca indyczego.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4512 Napisanych postów 35562 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260927
fajne

na dodatek, opis, foty, film ... pełna profeska

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 10012 Napisanych postów 71021 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 938694
albo grubo albo wcale jak to się mówi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4512 Napisanych postów 35562 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260927
szanuje

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 86 Napisanych postów 93 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 131748
Często wpada, ale dopiero teraz dorobiłem się fotki :)
Dodatkowo dodaję jeszcze pieczarki i jest super :)





Zmieniony przez - Eldier w dniu 2017-11-09 16:10:09
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 47770 Napisanych postów 295226 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1442608
super się prezentują
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 10012 Napisanych postów 71021 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 938694
no u mnie standardowo wlatują dość często, ale ostatnio LC więc robię mix np. indyka + karkówki mielonej i jest PETARADA!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

placki gryczane?

Następny temat

Ciasto marchewkowe

sosy