mielone z indyka 500g
marchew 100g
cebula 100g
1 białko z jajka
przyprawy:
-sól
-pieprz ziołowy
-pieprz cayenne
-garam masala
-zioła prowansalskie
Przygotowanie:
cebule i marchew obieramy i gotujemy
gdy zmiękną cebulę siekamy bardzo drobno, marchew ścieramy na tarce
wrzucamy mięso mielone, cebulę, marchew, białko, przyprawy i mieszamy (przyprawy z umiarem, bo marchew i cebula dają fajny słodkawy posmak, jak przesadzicie to go przyprawami zabijecie)
rozgrzewamy patelnię
dajemy tłuszcz ( ja używam smalec )
formujemy kulki (mi wychodzi 14 kulek)
i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem
smażymy ok 40 sekund z jednej i tyle samo z drugiej strony, dolewamy wody i dusimy
jak ktoś chce można zrobić łatwo prosty sosik dolewając do wywaru, który nam zostanie jogurtu naturalnego
ja jem te pulpety w towarzystwie szpinaku
kalorie i makro (nie liczę tłuszczu do smażenia):
w całości
kalorie 768,1
B 89,45
W 13,52
w jednej sztuce (na 100g wchodzi ok 2,5 pulpeta)
kalorie 54,86
B 6,38
W 0,96
tłuszczów nie mam rozpisanych
Zmieniony przez - leno.p w dniu 2014-07-30 23:16:30