Kebab to potrawa kuchni orientalnej. Kebab oznacza po turecku mięso pieczone na szpikulcu. Pod tą nazwą kryje się ponad dwadzieścia odmian tej potrawy. Z tego względu określenie to nie jest jednoznaczne. W Polsce najbardziej popularny jest donner kebap. Jest to danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Oryginalnie doenner kebap. Jest to mięso skrawane z pionowego rożna podawane z surówką oraz serem owczym. Mięso nie może być wieprzowe. Najczęściej jest to baranina, cielęcina lub drób.
Współcześnie doenner kebab przekszłałcony został w danie typu fast food. Podawany jest najczęściej w pieczywie typu pita lub bułce z surówką warzywaną oraz sosami.
Kaloryczność kebaba może się różnić w zależności od użytych składników.
Przeciętny kebab waży około 450g.
Dostarcza około 700-900kcal.
Z reguły mniejsze i mniej kaloryczne są kebaby podawane w tortilli.
Mogłoby wydawać się, że kebab jest posiłkiem stosunkowo zdrowym. W zasadzie przecież to jedynie mięso, bułka, warzywa i sosy.
Nie można go jednak zakwalifikować do zdrowego, niskokalorycznego posiłku.
Co siedzi w kebabie?
Bułka lub tortilla najczęściej ich głównym składnikiem jest mąka pszenna oraz wzmacniacze, ulepszacze etc. Zazwyczaj jest jej sporo i nie jest najwyższej jakości.
Mięso tu często mamy wybór: baranina, wołowina lub kurczak. Często mięso w kebabie nazwane baraniną nie ma za wiele wspólnego z tą prawdziwą, ale mimo to zachęca ludzi do kupna. Wołowina, podobnie jak baranina, nie jest czystym mięsem jednogatunkowym, gdyż nie byłoby to tak smaczne oraz z wiadomego względu nie opłacałoby się to, dlatego zarówno baranina, jak i wołowina mieszane są z gorszej jakości mięsem (i nie tylko), następnie są mielone i formowane w wielkie kule, które widzimy nadziane na metalowym kiju. Co takiego może się znajdować w takim „mięsie”? Najczęściej przeważa tłuszcz różnego pochodzenia oraz wszelkiego rodzaju polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze smaku.
Niezbędnym składnikiem kebaba są również
sosy – wszelkiego rodzaju, jednak przeważa czosnkowy oraz pikantny paprykowy. Bazą do takich sosów jest majonez i/lub olej.
Dodatkiem do bułki, mięsa i sosów są warzywa. Warzyw mamy do wyboru sporo: pomidor, ogórek, papryka, cebula, oliwki, sałata, ogórek konserwowy i inne.
Najmniej kaloryczną opcją będzie kebab zawijany w tortilli z mięsem drobiowym i sosem jogurtowym.
Wciąż jednak nie mamy wpływu na jakość składników wykorzystanych do przygotowania potrawy.
Najlepszym pomysłem jest przygotowanie kebaba samodzielnie w domu. Mamy wówczas pewność, że znajduje się w nim prawdziwe mięso i świeże warzywa.
Przepisy na domowy kebab:
https://www.sfd.pl/Super_kebab,_polecam!-t714925.html
https://www.sfd.pl/Kebab_z_mięsem_z_kurczaka.-t876660.html
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/-t856533.html
https://www.sfd.pl/-t960443.html
https://www.sfd.pl/-t1029977.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 02:13:20