SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Super kebab, polecam!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25885

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1408 Napisanych postów 3619 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 62845






Witam Pakerów! :)
Mam do zaoferowania kebab, na który wpadłem sam po usmażeniu sobie zbyt grubego placka. Jeśli było to i tak czuje się odkrywcą gdyż nie widziałem, aby ktoś wcześniej wrzucał

Skladniki:
-mąka razowa - 75 gr. (dla tych którzy nie mają, myśle że alternatywą mogłyby być platki)
-2 jajka
-przyprawy
-szczypta proszku do pieczenia
-100 gr. piersi z kuraka
-cebula
-musztarda lub keczup (na masie jem czy sie komuś podoba czy nie )
- kropelka oliwy z oliwek (3gr)

WYKONANIE.


- w misce odmierzamy 75 gram mąki razowej, dodajemy 2 jajka, szczyptę proszku do pieczenia i wiele przypraw (ja dałem majeranek, koperek, kozieradka)

- siekamy cebulę na kostkę i dodajemy do naszej miski z dosyć gęstą masą

- dajemy patelnię na lekki (to ważne bo musimy upiec dosyć gruby placek!) ogień.

- na patelnię dodajemy kroplę oliwy z oliwek i ręcznikiem papierowym rozsmarowujemy (chyba że ktoś ma patelnię z której bezproblemowo ściąga naleśniki bez tluszczu)

- na paletnię przekładamy naszą gęstą masę - masa musi być gesta ponieważ musimy upiec gruby placem! Nie pozwalamy aby masa rozlala się bezmyślnie na calą patelnię, wtedy napweno nam się nie uda.

-grubego naleśnika smażymy delikatnie, obracając co jakiś czas i pilnując aby się nie przypalił.

- kiedy placek będzie gotowy, ściągamy go i rozpoławiamy go na wzór "stożka". Tak jak bułka kebabowa. Nie tniemy całości ponieważ wyleci nam zawartość

- środek smarujemy daelikatnie musztardą i keczupem do smaku.

-do środka dodajemy kurczaka, można dać warzywa (jakąś sałatkę), (ja nie mam tam warzyw ponieważ do mojego kebaba wypiłem marchewkowy sok jednodniowy)

Całość smakuje wyśmienicie! Uważam że bardzo ważne są przyprawy jakie dodamy do naszej masy.

BTW Kcal
Kcal 540 B:43 (w tym 35 zwierzęcych) T:16 , W 51
Wliczyłem 3 gr oliwy, oraz keczup.


Można tuningować wedle upodobań. Sekretem jest bułka z mąki razowej.


P.S fotki kijowej jakości, telefonem.



Zmieniony przez - tomaszS w dniu 2011-03-17 21:36:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 4707 Napisanych postów 67787 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 703045
Kebab to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej, ale odmian tej potrawy jest około 20, między innymi:

sis kebab
adana kebab
doner kebab.

W Polsce zazwyczaj spotykamy właśnie doner kebab, co w języku tureckim oznacza „obracające się mięso”, zazwyczaj do tej potrawy wykorzystuje się mięso z baraniny, ale bywa też, że w skład kebaba wchodzi mięso drobiowe, czy cielęce. Mięso skrawane jest z pionowego rożna i podawane jest w bułce albo w macy, czy picie z kilkoma sosami do wyboru (ostry, łagodny, czy np.: czosnkowy) oraz sałatką warzywną. Jest to danie typu fast-food, oczywiście można przygotować w ciekawy sposób domowe kebaby.

Domowy kebab:

Przepis na bułki: http://www.sfd.pl/Domowe_razowe_bułki,_nie_tylko_do_hamburgerów_-t1082431.html

Ponadto:

- 150g mięsa z piersi z kurczaka
sól, pieprz, przyprawa do kebaba
- 15g oleju kokosowego Allnutrition https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Rafinowany-opis36034.html
- 100g kapusty pekińskiej
- 50g pomidora
- 50g ogórka zielonego
- 20g cebuli
- 50g ketchupu: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Sauce_Zero_-opis36491.html.

Mięso drobiowe doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kebaba. Podsmażamy na maśle klarowanym. Kapustę szatkujemy, pomidora i ogórka kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Bułkę tniemy wzdłuż, ale nie do końca, aby można było wygodnie złapać naszego kebaba w dłoni, smarujemy środek odrobiną ketchupu, dodajemy warzywa, mięso, ponownie smarujemy ketchupem i zjadamy.
Smacznego!



1

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4097 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 28862
Dobra inwencja twórcza, sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10924 Napisanych postów 50124 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
wygląda nieźle , smakuje pewnie też
ale ja na redukcji jestem to nie spróbuję
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 2878 Napisanych postów 51185 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 345201
sog.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6493
Czemu nie może być na redukcji?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1408 Napisanych postów 3619 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 62845
Może być!
Wszystko zależy od ogólnego bilansu i doboru makroskładników a nie od jednego posiłku!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6493
Tak też myślałam :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 2037 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 17417
robie sobie tak czasami tylko ze ze zwylka bulka jak do burgerow i daje wiecej warzyw np pekinskiej , czerwonej i pomidora . Osobiscie robie sos to takiego kebaba z ketchupu i musztardy i majonezu i do tego papryki w proszku roznego rodzaju

Jak pomogłem to podziękuj . !
Jak nie to pytaj .!

" Madrym jest ten ktory umie przyznac sie do własnej głupoty"



TEST FITMAX Fire Fit podsumowanie str.6 : http://www.sfd.pl/TEST_Fire_Fit__Cyborg69-t860618.html?pow=tak&userid=304292#post5.

http://www.sfd.pl/Cyborg69_,_będzie_sie_działo_!_-t948969.html - MÓJ DZIENNIK

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 106 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 732
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 738 Napisanych postów 4722 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 90820
robilem podobnie tyle ze ze zwykla bułką, powrzucalem kurczaka przyprawy troche sera zóltego, bardzo dobre wyszlo. Polecam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10924 Napisanych postów 50124 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
dużo ciapania ale pewnie kiedyś zrobie:)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Whole01