SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KEBAB kulturysty, czyli urozmaicenie montonnej diety

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 69796

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10868 Napisanych postów 49629 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816


Kebab kulturysty + sos czosnkowy


Witajcie moi drodzy forumowicze!

Wielu z was zapewne ma dość swojej diety przesiąkniętej płatkami owsianymi, jajkami i kurczakiem z ryżem. Jako, że lubię eksperymentować w kuchni, postanowiłem zrobić bardzo łatwy przepis na świetne urozmaicenie diety - "Kebab kulturysty".

Kebab zaliczamy do działu FAST FOOD, natomiast w tym przypadku będzie to tylko przenośnia dla idealnego posiłku z niską zawartością węglowodanów!

Powtórzę również dla wszystkich buntowników - to danie nie może zastąpić nam naszej trwałej diety, którą prowadzimy. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taką uciechę np w niedzielę


Bez zbędnego gadania - zaczynamy!

Składniki na 2 kebaby:
-Mięso z piersi kurczaka (400g)
-1/2 papryki czerwonej
-1 biała cebula
-kapusta pekińska
-omlet/naleśnik/tortilla
-oliwa z oliwek
-pieprz czarny
-zioła prowansalskie
-przyprawa do gyros/curry
-olej do smażenia

Przygotowanie

1. Rozpoczynamy od mięsa, kupiony filet z kurczaka oczyszczamy z kostek/tłuszczu. Następnie kroimy go na w miarę drobne kawałki.




2. Przygotowujemy marynatę w oliwie z oliwek. Nalewamy 2-4 łyżki oliwy do miseczki, następnie przyprawiamy odrobiną pieprzu i ziół prowansalskich.




3. Pokrojonego w kosteczkę kurczaka, obtaczamy w marynacie, następnie nakrywamy talerz z mięskiem na 5-10 minut, żeby wszystko ładnie przesiąknęło oliwą i zapachem ziół.




4. W międzyczasie szykujemy się do krojenia papryki i cebuli, staramy się pokroić to na drobne kawałeczki, chyba, że ktoś woli grubsze, to już według własnego uznania.








5. Mamy pokrojoną cebulkę i paprykę. Do tej pory wszystko powinno wyglądać jak na zdjęciu. Szykujemy patelnię oraz przyprawę do GYROS (jeśli nie macie to warto kupić, aczkolwiek jeśli tak bardzo nie chce się wam ruszać do sklepu to można to zastąpić przyprawą do kurczaka / przyprawą do kebaba / curry)




6. Bierzemy się za smażenie cebulki, staramy się smażyć ją na małym ogniu i dłużej, żeby nie spalić. Finalnie ma mieć lekko złotawy kolor. Warto lekko posolić.




7. Teraz wrzucamy na patelnię nasze mięsko. I czekamy aż złapie kolor typowy dla kurczaka (biały). Mieszamy wszystko i przewracamy na drugą stronę.




8. Gdy mięso zmieni kolor, posypujemy obficie przyprawą do gyros. Następnie mieszamy.




9. Kolejnym krokiem jest dosypanie czerwonej papryki, którą wcześniej pokroiliśmy, całość smażymy jeszcze około 2 minut, cały czas mieszając.




10. Gdy skończymy przykrywamy mięsko pokrywką, żeby nie wystygło i bierzemy się za podkład. W swoim przepisie użyłem tortilli ponieważ rzadko ją jem i akurat miałem smak. Minus jest taki, że w jednym wrapsie (plastrze) tortilli znajdziemy 20g węglowodanów, co nie cieszy... Dlatego polecam wam zrobienie omleta lub po prostu zwykłego naleśnika.




11. Wykładamy środek liśćmi kapusty pekińskiej, następnie smarujemy liście małą ilością majonezu, tak jak w video przepisie Konia :)








12. Nakładamy farsz z patelni, następnie dajemy do mikrofalówki całość i podgrzewamy 30sek - 1 min całość.





Całość wygląda w ten sposób! - Smacznego!





Wartości odżywcze 1 kebaba:
*Białko = 51g
*Tłuszcze = 15g
*Węglowodany = 30g (z tortillą! Polecam zmiany np. omlet, wyjdzie mniej węgli)

*kcal = 400 (tortilla 176kcal, czyli bez ok 224 kcal wtedy wyjdzie)
-----------------------------------


A teraz mini dodatek ode mnie, który idealnie pasuje do kebaba pakera - SOS CZOSNKOWY domowej roboty. Na pewno przepisów była tu masa bo sam kiedyś ściągałem i testowałem, natomiast dziś przedstawię wam wg mnie najlepszy sposób!

1. Przygotowujemy składniki, czyli:

-Jogurt naturalny 0%
-Majonez
-Woda przygotowana
-Zioła prowansalskie
-Pieprz
-Czosnek





2. 2-3 łyżki wody przygotowanej nalewamy na dno salaterki (musi być gorąca), następnie wsypujemy obficie zioła prowansalskie oraz pieprz - zakrywamy spodeczkiem, żeby wyparzyć zioła.
Po 10 minutach (warto, żeby do tego czasu woda przestygła), wlewamy jogurt naturalny i majonez (regulujemy poziom gęstości za pomocą majonezu i jogurtu, wg własnego uznania). Na końcu przez wyciskarkę do czosnku, wyciskamy ok 2-3 ząbki. Mieszamy obficie, wstawiamy do lodówki na 15 min. Lub do zamrażarki na 5 i mamy gotowy sosik :)






Zmieniony przez - Przemyski w dniu 2010-07-02 22:09:44

Zmieniony przez - Przemyski w dniu 2010-07-02 22:15:17

Zmieniony przez - Przemyski w dniu 2010-07-02 22:17:29
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 116 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1287
spróbuje jutro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 6924 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 117946
-Woda przygotowana
reszta skladnikow to spontan w trakcie przygotowywania potrawy? sorry, ale rozbawilo mnie to

zamiast gotowych plackow lepiej zrobic nalesniki z mąki pelnoziarnistej, osobiscie dodaje jeszcze pieczarki i na koniec swieżego ogórasa

pozdr

Zmieniony przez - lukash_g w dniu 2010-07-02 22:58:00
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 65 Napisanych postów 3834 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41311
Fajne :) Możesz przyjechać i mi zrobić tylko wode przygotuj :D

KB/MT/MT + BJJ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 5005 Wiek 26 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 19714
Super!

WIĘCEJ TAKICH PRZEPISÓW !

Zmieniony przez - hadesZiom2 w dniu 2010-07-03 14:37:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 174401
Ciekawy przepis, tylko te węgle troche zredukować i będzie git. A na razie SOG.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 360 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4709
to bardziej tortilla ale fajny przepis ja osobiscie wole wiece warzyw ;]
co do placka tortili reczej wole samemu zrobic taki jest smaczniejszy i zdrowszy

Sog 4u ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1014 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6169
Slabiutenko, chyba kazdy cos takiego sobie sam robi.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10868 Napisanych postów 49629 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Taki to kebab jak i ten sos do niego,jak juz cos nie jest zdrowe i wartosciowe to chociaz powinno byc smaczne.
Ja bym tego nawet nie sprobowal ale kazdy ma inny gust pisze za siebie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1014 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6169
Karlos haha ales dowalil. I co jesz cycki na parze z samym ryzem o smaku papieru?

Przeciez taka tortilla z nalesnikiem na owsianych + domowy majonez na oliwie to cud smakowy i przedtreningowy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10868 Napisanych postów 49629 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Prawda majonez na mase jak najbardziej jeszcze z odrobina ziół prowansalskich na dobre trawienie ,ja z prowincji jestem to takich wyrafinowanych smakow nie rozumiem-pospolite podniebienie co sie dziwic.
Wole zwykly kebab ktory zajmuje 10 minut pracy, marynowany dzien wczesniej z glila albo z teflonu,na arabskim chlebie albo w tureckiej pizzy z sosem czosnkowym zwanym po grecku tzatzyki.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

NAJSMACZNIEJSZE ŚNIADANIE NA ŚWIECIE!! MASA!! Nie dla biedaków!!:P

Następny temat

Kurczak chińsko- włoski

Wheya