[...] nie tak. Tutaj musimy się jeszcze zatrzymać i uwzględnić pewną rzecz jeśli bierzesz środki ale walisz po nosie czy stosujesz inne narkotyki, wspomagacze. Robisz to często dużo i regularnie. Do tego pracujesz bardzo dużo, nie masz na nic czasu, mnóstwo stresów w życiu z każdej strony to chyba jesteś świadomy że nawet stosując saa może się [...]
[...] być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie powinno być dużo warzyw, a mało produktów o wysokiej gęstości energetycznej (tłuszcze, tłuszcze połączone z węglowodanami). Wystarczy wykluczyć najpopularniejsze produkty o wysokim [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
[...] Jakie inne źródła białka pozytywnie wpłyną na Twój sen? Z pewnością te, które są źródłem tryptofanu, czyli mięso (zwłaszcza indyk), nabiał, rośliny strączkowe (ale nie za dużo, jeśli nie chcesz doświadczyć wzdęć), jaja. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Kieruj się tym, czego Twój organizm potrzebuje. Żeby dobrze spać, potrzebujesz wsparcia układu [...]
[...] i nie umiecie go dostarczyć to warto przemyślec dietę i zobaczyć jak działa białko z odżywki a jak działa białka z mięsa, jogurtu czy twarogu w którym poza białkiem jest dużo więcej składników które wpływają na jego działanie, trawienie, metabolizm itd. ale jak się przekonam ? Po czym . ? Stosuje białko w prochu codziennie od 10 lat , moja [...]
[...] niemal niczego, bo od razu mnie czyści:( Wpycham w siebie ile mogę unikając tego czego nie mogę, a jest to przykre bo miałem bardzo zróżnicowaną i kolorową dietę, było tam dużo ryb, warzyw i owoców, ale i tak mimo niezbyt sportowego trybu życia musiałem się niemal codziennie raczyć kebabami czy pizzą by utrzymać te 82 kg. Dwa duże obiady [...]
[...] wilgotność, ostrzejsze podejścia), to płynów trzeba zabezpieczyć jeszcze więcej. Jedne osoby będą potrzebowały więcej, a inne mniej płynów, niemniej warto zabrać za dużo, a nie później walczyć ze zmęczeniem nasilonym odwodnieniem. Nieco lepiej jest w przypadku wysiłku prowadzonego w niższej temperaturze, ale to wcale nie znaczy, że nie [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
[...] o kase :) Co do samej kofeiny to jest to najgorszy mozliwy wybor. W pierwszej kolejnosci postarałbym sie namierzyc czemu czuje zmeczenie/ Najsensowniejsza odpowiedz to za dużo serotoniny - za mało innych przekaznikow. Ot poprostu spozywanie duzych ilosci weglowodanów / przetworzonego zarcia foruje w organizmie serotonine. Dalej można grzebac w [...]
[...] Ja staram się brać 3 razy dziennie po 300 miligramów w postaci jabłczanu. Generalnie dla takich chłopów jak my 600-700 to absolutne minimum, chyba, że ktoś ma go naprawdę dużo w diecie - ale o to bardzo trudno, ponieważ wszystko jest mocno wyjałowione. Może przerzuć się na przykład na ZMA: [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] czy te 370mg jest dla 40kilowej kobietki, czy dla 120 kilowego chłopa. Logika podpowiada, że ilość podawana jest dla najlżejszej osoby, żeby taka kobietka nie wzięła za dużo i nie podała producenta do sądu. Wynikałoby z tego, że 120 kilowy facet powinien brać 3 razy więcej - czyli około 1 grama. Spróbuj pobrać przez tydzień po 600-700 [...]
[...] wymiany. Lista mitycznych objawów „wyczerpania nadnerczy” to: „Ciężko jest Ci wstać rano, nawet po długim śnie” – może być 1000 innych przyczyn, np. niewłaściwa dieta, zbyt dużo obowiązków, konieczność wstawania w nocy (opieka na dziećmi itd.), zbyt krótki sen, nadużywanie leków, zażywanie środków, które mają wpływ na jakość snu (np. alkohol), [...]
[...] np 3-4gr potasu :-) Mówimy ofc o zaspokojeniu wszystkich składników odżywczych. Na 99% pojawia się też negatywy tzn negatywy w rozumieniu mózgu czy odczuć. Bo nagle uruchomione zostaną mechanizmy np forujace zmęczenie (za dużo wapnia czy potasu, zwiększenie stężenia serotoniny itd). Jednak te "negatywne" odczucia też mają swój cel w organizmie.
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] nie można traktować kiwi, jako podstawowego źródła potasu. Alergie wywoływane przez kiwi Na temat alergii wywoływanych przez owoce kiwi (Actinidia) można znaleźć bardzo dużo informacji, jednak wydaje się, iż większość ludzi nie wiąże kiwi z ryzykiem alergii. Alergia na owoce actinidia została pierwszy raz opisana w 1981 r. W Europie można [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]