SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa i ich właściwości

  • [...] ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a podwyższone wartości BMI są związane z wyższym ryzykiem powikłań cukrzycowych. Sprawdź swoje BMI Źródła błonnika, takie jak owoce, warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe, powinny być regularnie włączane do diety. Dobrymi źródłami białka mogą być mięsa, jaja, nabiał czy strączki, ale też odżywki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 544 Data: 2024-02-02 14:27:53
  • Co jeść a czego unikać w trakcie przeziębienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem.  Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 396 Data: 2024-01-03 12:30:11
  • [...] Odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna. W diecie warto skupić się na lekkostrawnych źródłach białka, warzywach bez skórki, łatwo przyswajalnych owocach oraz zdrowych tłuszczach. Unikanie pokarmów wysokobłonnikowych, produktów mlecznych dla osób z nietolerancją laktozy oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 854 Data: 2023-11-15 15:59:44
  • Czy warto jeść grzyby? Czy grzyby są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 599 Data: 2023-08-21 10:11:32
  • [...] Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą obejmować utratę apetytu i masy ciała, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 556 Data: 2023-07-27 13:13:53
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 370 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Ile kalorii ma papryka? Jakie są rodzaje papryki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc.  Ostre odmiany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 431 Data: 2023-05-12 08:58:28
  • Od wielu, wielu lat mówi się, że kobiety żyją dłużej, niż mężczyźni. Według badania z 2019 roku średnia długość życia mężczyzn wynosi 68 lat, podczas gdy u kobiet 72 lata. Oczywiście w grę wchodzi wiele różnych czynników, które determinują długość życia i w zależności od lokalizacji dane te mogą się różnić.  Zadbaj o zdrowy sen — sen ma ogromny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1437 Data: 2023-03-29 09:21:13
  • Ile kalorii ma ogórek? Wartość odżywcza ogórka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań.  Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 689 Data: 2023-03-28 19:41:31
  • Co to jest hummus, czy warto go jeść i jak zrobić hummus?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie.  Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 743 Data: 2023-03-22 12:00:43
  • Choroba skóry dłoni

    Post
    Zdrowie i Uroda

    Ja bym spróbowała jakichś metod naturalnych, tylko z dużą ostrożnością, bo jeśli zacznie się po czymś pogarszać, to od razu przerwać. Na przykład: 1. Smarować na noc żywym (nie pasteryzowanym) jogurtem, kefirem, kwaśnym mlekiem. Wytrzeć papierowym ręcznikiem (nie płukać wodą, bo chodzi o to, żeby jak najwięcej bakterii zostało na skórze), [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 4319 Data: 2023-02-10 18:57:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Lubisz sałatki? Nie zapomnij dodać oliwy z oliwek!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464 Data: 2023-01-27 11:24:26
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1157 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1839 Data: 2022-10-04 11:51:21
  • [...] 4,7 mg  orzechy ziemne 4,6 mg orzechy pistacjowe 4,2 mg migdały 3,7 mg  mak 9,8 mg pestki dyni 8,8 mg nasiona chia 7,7 mg siemię lniane 5,3 mg  Warzywa liściaste Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Oprócz żelaza zawierają mnóstwo witamin i minerałów, poza tym są niskokaloryczne i często bardzo aromatyczne. Stanowią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1003 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • Makroskładniki - rozkład w diecie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] czasem kapusta Wszystko zależy jakie danie robię Kolacje mam ten sam schemat jak obiad tylko jak jadłem np curry ba obiad to na kolacje staram się zjeść inne mięso inne warzywa i inne źródło wegli Dieata to 2300-2400 czasem i 2600 jak zjem jakiegoś batona. Między 120 a 140 białka, 75-100 tłuszczy i 200-250 węgli, wszytsko zależy od dnia w [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1500 Data: 2022-05-27 14:10:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] na 0 nastąpiła fajna rekompozycja ale.....wyniki badań nie były zadawalajace choć nie tragiczne więc przeszedłem na Keto tzw. śródziemnomorskie czyli Chude źródła białka+ warzywa + oliwa z oliwek i MCT wyniki się poprawiły ale przyszły święta wielkanocne i to co napisałem psycha siadła zacząłem podjadać słodkie znowu ( w Boże Narodzenie zero [...]

    Odpowiedzi: 18920 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2022-05-17 09:25:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] na 0 nastąpiła fajna rekompozycja ale.....wyniki badań nie były zadawalajace choć nie tragiczne więc przeszedłem na Keto tzw. śródziemnomorskie czyli Chude źródła białka+ warzywa + oliwa z oliwek i MCT wyniki się poprawiły ale przyszły święta wielkanocne i to co napisałem psycha siadła zacząłem podjadać słodkie znowu ( w Boże Narodzenie zero [...]

    Odpowiedzi: 18920 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2022-05-17 07:25:30 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2690 Data: 2022-04-22 11:15:52
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1292 Data: 2022-01-11 07:04:08