W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] owocowo-warzywne”. Po drugiej stronie barykady znajdują się osoby, które przekonują, iż tłuszcze nie tuczą i że “to samo zdrowie”. Tłuszcze, szczególnie te “dobre”, mają właściwości prozdrowotne, ale w nadmiarze też są w stanie utuczyć, wywołać miażdżycę, insulinooporność i wielorakie, inne zaburzenia. W nadmiarze szkodzi nawet woda. [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z kurczakiem i pomarańczą Składniki: 150 g piersi z kurczaka 15 g [...]
[...] Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on korzystny dla urody i pielęgnacji skóry. Na przykład, kwas laurynowy ma silne właściwości przeciwbakteryjne, które - jak wykazano - pomagają w leczeniu trądziku w ludzkich komórkach. Wykazano również, że olej kokosowy łagodzi objawy atopowego zapalenia [...]
Witamina E znana jest ze swoich właściwości wspomagających utrzymanie dobrej kondycji skóry, gdzie przez kosmetologów nazywana jest “witaminą młodości”. Ale to nie wszystko. Dość często nazywana jest również “witaminą płodności” z tego względu, że jej obecność w diecie jest niezbędna do jej zachowania. Witamina E - jakie [...]
[...] Tak samo może stać się z oliwą z oliwek (źródło głównie omega-9 np. kwasu oleinowego), w nadmiarze też może być szkodliwa, stosowana z rozsądkiem wykazuje wiele korzystnych właściwości. Wiele podejrzeń dotyczy mięsa i jajek produkowanych metodami przemysłowymi. Udowodniono, że jajka znacząco różnią się oddziaływaniem na zdrowie, w zależności od [...]
Mało kto z nas nie lubi smażonych produktów: jajecznica, smażone mięso, ryba, omlet czy ziemniaki są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
[...] kojarzy się głównie ze wspieraniem naszego zdrowia. Ze względu na zbliżony układ rodzajów kwasów tłuszczowych, możemy się zatem spodziewać, że awokado będzie miało podobne właściwości. To druga magia awokado, gdyż w miejsce “wątpliwie korzystnych” nasyconych kwasów tłuszczowych, spożywać będziemy zdecydowanie polecane dla zdrowia [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
[...] między innymi gotując razem. Wspólnie przygotowując posiłki, można pokazać dziecku jak obchodzić się z poszczególnymi produktami spożywczymi, aby nie utraciły swoich cennych właściwości, jak nie marnować żywności, a także można nauczyć regularnego i spokojnego spożywania posiłków. Przekazać można wiedzę dotyczącą związku pomiędzy jakością [...]
[...] palmowy nie wiązał się z napływem makrofagów ani ze zwiększonym stresem oksydacyjnym w tkance tłuszczowej w okolicach trzustki. Wyniki cytowanego eksperymentu wskazują, że właściwości antyoksydacyjne surowego oleju palmowego mogą wywierać działanie ochronne na ektopową tkankę tłuszczową w warunkach nadmiernego spożycia tłuszczu. Komentarz do [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]
[...] Głównym czynnikiem sprzyjającym przerostowi candida jest nadmierne przyjmowanie antybiotyków szczególnie o szerokim spektrum. Antybiotyk będący produktem pleśni o właściwościach bakteriobójczych, nie jest w stanie wybiórczo unicestwić złych bakterii pozostawiając lactobicilus, który spełnia pozytywną rolę. Usuwa wszystkie bakterie [...]
[...] zużywa je tak samo do wbudowywania w postaci fosfolipidów w błony komórkowe, komórek wchodzących w skład różnych tkanek ustrojowych. Zadaniem fosfolipidów jest zgodna z ich, właściwościami fizykochemicznymi, przepuszczalność lub blokowanie dostępu różnych substancji do komórki. Jeśli teraz komórka zamiast prawidłowego fosfolipidu w swojej błonie [...]
[...] dodawać do posiłków (do ciepłej zupy, ziemniaków, surówek, kasz, chleba itp.). Nie powinno się go dodawać do gorących potraw, ani używać do smażenia, bo traci on wtedy właściwości lecznicze. Olej ten można spożywać w ilości ok. trzech dużych łyżek dziennie. Na śniadanie należy często gotować sobie miskę płatków owsianych Górskich lub [...]
[...] do redukcji tkanki tłuszczowej. Olej z awokado posiada wielu źródeł witamin (z grupy B, a także A, C, E), skwalen i magnez. Olej ten ma wyraźnie zaznaczonego przeciwrakowe i właściwości przeciwutleniające, jak również bardzo skuteczne usuwanie szkodliwego cholesterolu. Zawarte w oleju z oliwek ma działanie antyoksydacyjne, a także wzmacnia stawy, [...]