[...] intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity [...]
[...] Tortilla pełnoziarnista 2 szt. Filet z piersi kurczaka 300 g Czosnek 1 ząbek Mix sałat z rukolą 50 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu 125 g Papryka czerwona 120 g Kolacja soczewica z ryżem Pomidory w puszce 240 g Ryż basmati 100 g Soczewica czerwona nasiona suche 60 g Cebula 50 g Olej rzepakowy uniwersalny 20 g Dzień trzeci Energia 2295 kcal. [...]
[...] g białka 100 g brokułów - 3 g białka 100 g jarmużu - 3,3 g białka 100 g szpinaku - 2,4 g białka 100 g awokado - 2 g białka Dobrym źródłem białka są także strączki takie jak soczewica, fasola, ciecierzyca. Ale trzeba pamiętać, że mają one także sporo węglowodanów, co dla niektórych może być problemem. Nasiona i orzechy To kolejne doskonałe źródła [...]
[...] strączkowe – ciecierzycę, w której jest aż 19 g białka na każde 100 g produktu, a także fasolę, która zawiera 7 g protein. 5 g białka ma natomiast groch, podczas gdy soczewica i kukurydza – 9 g. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że warzywa nie są źródłem pełnowartościowego białka, gdyż brakuje w nim wielu aminokwasów egzogennych. [...]
[...] i produktami zbożowymi, warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można oczekiwać, iż jest ciągle odnawiany, a [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] Warzywa bogate w białko Warzywa także zawierają białko. Choć nie jest to pełnowartościowe białko, to jednak dodane do innych produktów, takich jak: kasze, komosa ryżowa, soczewica i inne, zwiększają ilość białka w całym posiłku. Warzywa bogate w białko to: fasola i groszek, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka czy kukurydza. Choć w jednej [...]
[...] brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron Nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, fasola, ciecierzyca Owoce o niskim udziale cukrów prostych, np. maliny, borówki Tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona Chude [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
[...] ok. 700 rodzajów i blisko 18 tys. gatunków skupionych w 3 podrodzinach. Są to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako żywność, [...]
[...] (w rzeczywistości wiele produktów imitujących kurczaka dostępnych na rynku jest wytwarzanych na bazie tego produktu). Soczewica Tak jak większość roślin strączkowych, tak i soczewica jest bogatym źródłem białka. Ma ciekawy, pieprzny smak i konsystencję, która daje satysfakcję podczas jedzenia. Stanowi świetną podstawę do gulaszu, burgera czy [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Cześć, najpierw grzecznie ANKIETA ****DANE PODSTAWOWE*************************************** NICK: nolose WIEK: 19,5 ;-) NIEPRZERWANY STAŻ TRENINGOWY: 2,5 roku: luty 2013 - październik 2015; od października 2 miesiące kiepskich ćwiczeń. Bardziej szczegółowo: Na siłownię zaczęłam chodzić w lutym 2013 - najpierw „zapoznawczo”, maszyny i cardio, [...]
[...] ponad roku, staram się jeść słodycze tylko w niedzielę; pieczywo jem rzadko - jak już to własne wypieki, mleko piję tylko roślinne, nie używam masła, jem dużo strączków jak soczewica, ciecierzyca, bardzo dużo warzyw i owoców; nie jem żółtych serów, ani innych gotowych sklepowych produktów; robię własne pasztety ( bezmięsne oczywiście ;), własne [...]
[...] z 2 jajek z bananem, twarogien, jogurtem przekaska - mozarella albo serek wiejski z warzywami, skyr z owocami obiad - kurczak, ryba, albo cos warzywnego z ciecierzyca lub soczewica; warzywa; czasami jakas kasza lub bataty pieczone przekaska - jak wyzej zwykle bialka mam min 100g lub troche wiecej, tluszczy 40-50g, wegliwodanow - 150-180 g; [...]
[...] na wodzie lun z jogurtem nat z owocami suszonymi i swiezymi/pestkami dyni lub slonecznika obiad- szklanka lub 1/5 ryzu/ kaszy/ makaronu/ziemniakow z duza iloscia warzyw / soczewica/ fasola/tofu/cieciorka / 1 lyzka oliwy lub oleju podwieczorek- jogurt z jabkiem lub orzechami lub mozarella z warzywami lub koktajl lub wafle ryzowe, kefir lub [...]