[...] od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, [...]
[...] ramion z hantlami na biceps wyłącznie z ciężarem np. 10 kg, to po pewnym czasie Twoje mięśnie przestaną rosnąć. Możesz zatem w nieskończoność zwiększać liczbę powtórzeń lub serii, a i tak nie zobaczysz upragnionego wzrostu mięśni, choć oczywiście zwiększy się Twoja wytrzymałość na tego typu treningi. Chyba że zaczniesz ćwiczyć w sposób, który [...]
[...] gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często „siadają” nerki, wątroba czy lewa komora serca. Jednak wynika to z utrzymywania nadciśnienia tętniczego (jest to sprawdzona metoda niszczenia nerek, które pompują 1-1,2 l krwi na minutę) oraz stosowanie leków [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] extent in young and elderly lean men.” LJ Am J Clin Nutr. 2006 Sep; 84(3):623-32. Natasza Balcer-Dymel, Katarzyna Korzeniowska, Anna Jabłecka „L-arginina w chorobach układu sercowo—naczyniowego” https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/19498/15316 „The Ergogenic Potential of Arginine” [...]
[...] białko. Kompletna mieszanka białek roślinnych oparta na białku grochu Kazeiniany i kazeina micelarna Wspomniałem już o tym, że w mleku znajdziemy dwie frakcje białka: serwatkę kazeiniany Ze względu na sposób pozyskiwania kazeiny z mleka, otrzymujemy różne rodzaje kazeinianów oraz kazeinę micelarną - chyba najbardziej cenną z nich [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
[...] Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser twarogowy Pistacje i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, [...]
[...] do przetrenowania organizmu i zniechęcenia do dalszych pracy. Okresem, w którym najszybciej dojdziemy do stanu równowagi jest sen. Podczas snu obniża się tempo bicia serca, spowalnia oddech, obniżają się funkcje życiowe. W okresie tym w naszym ciele dochodzi do szeregu procesów 'naprawiających' naszą maszynę. Największym tego [...]
[...] to jest tym, że cielę podwaja masę ciała w ciągu 45 dni, człowiek - 180) oraz 6 razy więcej kazeiny niż ma go mleko ludzkie. Białko tworzy w delikatnym żołądku niemowlęcia ser i serwatkę. Ser powstaje z kazeiny, więc w przypadku mleka krowiego jego grudki są znacznie większe niż w przypadku mleka ludzkiego, z powodu tego wiele niemowląt cierpi [...]
[...] będziemy mogli spożyć wartościowego posiłku to należy skupić się na białko wolno wchłanialnym jakim jest kazeina zawarta w produktach mlecznych. Najwięcej jej się znajduje w serze twarogowym. W okolicach poza treningiem polecam ser twarogowy półtłusty ze względu na mniejsze przetworzenie niż ser chudy. Produkty bogate w białko kazeiny najlepiej [...]
[...] białkowo węglowodanowych . W okresie bez treningu należy się oprzeć na białkach wolno i równomiernie trawionych takich jak kazeina ( mleko i przetwory mleczne, głównie ser) lub z odżywek na kazeinie miraceralnej. W okresie około treningowym ektomorficy powinni unikać tłuszczu gdyż spowalnia on wchłanianie składników odżywczych - białek i [...]
[...] moja aktywność fizyczna to poza siłownią 3 razy w tygodniu po 45 min. to codzienne spacery po ok. 5 km. jedzenie: 3500 kcal, 140 g. białka rano: orzechy południe: chleb, ser żółty, masło popołudnie: kasza/ryż kurczak, warzywa wieczór: boczek, mleko kokosowe, kazeina w dni treningowe dodatkowo: płatki owsiane, mleko kokosowe, białko izolat raz [...]
[...] naukowe odkrycia odnoszące się do efektów alkoholu na poziomie testosteronu: „Pomimo tego, że większość badań, które dotyczą ludzi ukazją znikomy efekt etanolu na serum hormonu luteinizującego (LH), niektóre dane wykazały jego wzrost, a znowuż jeszcze inne obniżenie.“ - Koziris LP, et al (2000). Wydaje się więc, że mainstreamowi [...]
[...] Nie szukałem pewników. Pragnąłem jedynie osiągnąć cel. Odnalazłem więc ludzi, którym udało się uzyskać znakomitą kondycję fizyczną, ludzi zdrowych i prężnych. Obserwowałem, co robią, i robiłem to samo. Połączyłem wszystko, czego się dowiedziałem, w jeden zbiór zasad i wzorców i ułożyłem dwumiesięczny program zdrowego życia. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] żywienia, jednak najlepsza opcja to BRAK MONOTONI W ODŻYWIANIU , tzn. nie jedzmy cięgle drobiu albo wołowiny, a zmieniajmy typ spożywanego mięsa. Inne źródła: jaja, orzechy, ser. Procesy metaboliczne białek podczas treningów są związane z ich intensywnością oraz czasem ich trwania. Niezależnie od parametrów treningu (no chyba, że idziesz na [...]
[...] osobistych doświadczeń, proporcja powinna wyglądać następująco 1:3:0,5-1. Osobom tzw. Ektomorfikom doradziłbym proporcję 1:3:0,8-1, natomiast endomorfikom 1:3:0,5-0,8 Obserwując środowisko optymalnych oraz osób uprawiających amatorską kulturystykę widzę pewne podobieństwo. Nieustanie przewija się „problem” z ustaleniem odpowiedniej ilości [...]
[...] oraz produktów wędzonych na rzecz lepszego źródła białka jakim jest mięso czerwone chude, mięso tłuszcze/chude wieprzowe/drobiowe, jaja kurze wraz żółtkami, oraz na ser biały najlepiej w ostatnim posiłku. Przy schodzeniu do niższego %bf eliminuje się nabiał w diecie ze względu na cukier mleczny który w nich jest zawart (laktoza). Laktoza [...]