[...] oraz alkilorezorcynole) opisując ich wpływ na organizm ludzki, a w przypadku braku wystarczających badań ich wpływ przypuszczany. Substancje antyodżywcze są wytwarzane przez rośliny w celu ich obrony przed szkodnikami i patogenami. Ze względu na to, iż rozwijaliśmy się spożywając rośliny dwuliścienne nie wykształciliśmy mechanizmów mogących [...]
[...] Ameryki jako środek wspomagający przy problemach z układem moczowym i nerkami. Już od XVII wieku naukowcy zgłębiają wiedzę dotyczącą prozdrowotnych właściwości tej rośliny. W czasach gdy nie było jeszcze antybiotyków, żurawina była tradycyjnym środkiem stosowanym we wspomaganiu leczenia infekcji dróg moczowych. Problemy te są [...]
Rosliny, ktore na codzien spotykamy na naszym stole, a ktore maja wiele wartosciowych substancji, podwyzszajacych sprawnosc fizyczna i umyslowa. Fakt, ze sa one rowniez wykorzystywane do produkcji preparator leczniczych w wielu schorzeniach ze skutkiem niejednokrotnie przewyzszajacym leki farmaceutyczne, swiadcza o ich wysokich wartosciach i [...]
[...] bogate w białko, ale bez przesady, gdyż dodatkowe ilości białka nie budują mięśni, tylko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dobre źródła białka to: ryby, drób, rośliny strączkowe. 4. Witaminy są katalizatorami metabolicznymi regulującymi reakcje biochemiczne w organizmie. Ponieważ organizm nie potrafi sam wytwarzać witamin, musi je [...]
[...] Niektórzy autorzy wspominają o 16 gatunkach, inni o 23, a jeszcze inni o 29. Wynika to z faktu, iż czystek chętnie hybrydyzuje. Nas jednak interesuje jeden gatunek tej rośliny, a mianowicie Cistus incanus, czyli – jak podają obiegowe źródła - czystek kreteński, który – zgodnie z rozpowszechnianą wiedzą zwany jest też m.in. Cistus creticus, [...]
[...] łaknienie poprzez zwiększanie zasobów glikogenu w mięśniach. Organizm odbiera to jako informację o stanie sytości. Guarana To silnie energetyzujący ekstrakt tropikalnej rośliny zawierającej naturalną kofeinę zwaną guaraniną. Kofeina jest czynnikiem termogenicznym, przyczynia się do zwiększenia temperatury ciała co powoduje podwyższenie [...]
[...] gojenie się ran przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Witamina B2 (ryboflawina) Źródła: kasze gruboziarniste, wątroba, ciemne pieczywo, rośliny strączkowe, sery, ciemnozielone warzywa, chude mięso Działanie: Bierze udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, w procesach utleniania i redukcji. [...]
SUBSTANCJE TERMOGENNE, Efedryna. Numer jeden na liście substancji używanych obecnie do zwiększenia trcmogenezy to efedryna Pochodzi głównie z suszonych młodych gałęzi rośliny Ephedra sinica, ten azjatycki krzew potocznie jest zwany mahuang. (Efedrynę można otrzymywać również, z innych roślin z rodzaju Ephedra oraz z rośliny Sida cordifolia). [...]
[...] i artretycznym, przeziębieniom, kaszlom i innym zaburzeniom układu oddechowego. Najbardziej szkodliwe połączenie zsiadłego mleka to: zsiadłe mleko + ziarna, zsiadłe mleko + rośliny strączkowe, zsiadłe mleko + owoce i cukry. Pasteryzacja mleka nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż wbrew pozorom nie staje się ono przez to zdrowe (ginie 99% [...]
[...] się z negatywnym bilansem azotowym ( a więc zmniejszonym spożyciem białka) niż ze zmniejszonym uwodnieniem komórek mięśniowych. Można by powiedzieć, że człowiek podobnie jak rośliny, starzejąc się "usycha". L-glutamina jest znakomitym suplementem "antiage", co należałoby może powiedzieć kobietom, które próbują walczyć ze zmarszczkami przy pomocy [...]
[...] inne znaczenie dla rozwoju muskulatury. Co więcej, produkt zawiera bardzo dobrą jakościową mieszankę węglowodanów, których źródła pochodzenia to owies, ziemniaki oraz rośliny bobowate. Skład produkty sprawia, że gainer firmy Optimum z powodzeniem może zastąpić posiłek w codziennej diecie. 4. Scitec Jumbo [...]
Aminokwasy to związki organiczne zawierające w cząsteczce przynajmniej jedną grupę aminową i karboksylową. Są substancjami krystalicznymi, w większości dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Największe znaczenie mają aminokwasy, w których grupa aminowa i karboksylowa znajduje się przy tym samym atomie węgla, tzw. aminokwasy naturalne, będące jednostkami [...]
[...] możliwych dróg pozyskania tego cennego, naturalnego składnika jakim jest melanina. Ostatnio pojawiły się informacje o tzw. biosyntetycznej melaninie produkowanej przez rośliny lub bakterie modyfikowane genetycznie. Jak już wspominałam jako samodzielny filtr ochronny anty-UV, melanina jest raczej mało skuteczna, zwłaszcza, że w kosmetykach [...]
BCAA bez tajemnic Aminokwasy to związki organiczne zawierające w cząsteczce przynajmniej jedną grupę aminową i karboksylową. Są substancjami krystalicznymi, w większości dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Największe znaczenie mają aminokwasy, w których grupa aminowa i karboksylowa znajduje się przy tym samym atomie węgla, tzw. aminokwasy naturalne, [...]
Weglowodany(cukrowce) sa wynikiem fotosyntezy w roslinach zwiazkow energetycznych i budulcowych. Dzieje sie tak za sprawa kwantow swiatla i chlorofilu(zielonego barwnika roslin). Autotrofy wykorzystuja je do asymilacji dwutlenku wegla, dzieki czemu powstaje nowe zycie. Oczywiscie do zaistnienia tych reakcji potrzebne sa rowniez zwiazki [...]
[...] reklamowe Splendy. Ale szczerze mówiąc twierdzenie, że skoro Splenda jest 'zrobiona z cukru więc smakuje jak cukier' brzmi jak twierdzenie, że skoro benzyna jest 'zrobiona z rośliny więc smakuje jak brokuły' . Przez okres kiedy cukier przechodzi przez złożoną obróbkę chemiczną potrzebną do stania się sukralozą, staje się zupełnie inną substancją [...]
[...] substancji przeciwnowotworowych i działających przeciwutleniająco. To właśnie garbniki są odpowiedzialne za jej ściągające właściwości. Zielona herbata pochodzi z tej samej rośliny (Camellia Sinensis), co czarna, która najczęściej pije się w krajach zachodnich. Zielona herbata nie jest jednak przetwarzana. Inaczej niż w przypadku czarnej [...]
Ogladalem wczoraj trwam (przez przypadek, nie smiac sie) i bylo cos o kielkach.Pani mowila tam ze w nasionku po wykielkowaniu zwieksza sie ilosc witamin nawet o 200%(woow) takze bylyby one wspanialym dodatkiem do naszych diet wiec czytajcie i kielkujcie Kiełki - szansa na zdrowie i nowoczesność Na rynku żywności pojawiają się ciągle nowe [...]
[...] i fizycznego oraz leczeniu zaburzeń sfery seksualnej. Dlaczego wyciąg żeń-szenia warto stosować w okresie nasilonych napięć nerwowych? Substancje czynne tej wyjątkowej rośliny działają bowiem dwukierunkowo – z jednej strony zwiększają odporność na stres, z drugiej łagodzą jego niekorzystne objawy. Za ten szczególny efekt odpowiadają [...]