Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
doczytaj sobie. Napiszę tylko tyle : nie ma żadnej ketozy przy 2g białka to jest raz i dwa: nie trzeba być oświeconym by widzieć różnicę w zjadaniu karkówki i zjadaniu piersi z indyka uzupełnioną o 3 różne oleje roślinne np lniany, konopny, z ostropestu
Antos098 oświeć mnie i podaj model diety zalecającej głownie oleje roślinne. Z tego co wiem jedynym skutkiem ubocznym przedawkowania nasyconych jest biegunka, oczywiście jeśli jesz tłuszcz z białkiem bo jeśli dowalisz do tego furę ryżu to wątroba będzie miała problem z trawieniem.
tam jest liczba mnoga. są różne modele diet tłuszczowych - tak, również takie w ktorych dominują oleje tl. na zimno A no na moje oko, to o tym wszyscy piszący "pierdoły" właśnie pisali. ;-)
tam jest liczba mnoga. są różne modele diet tłuszczowych - tak, również takie w ktorych dominują oleje tl. na zimno i nie ważny jest model jako taki sam w sobie, a jakość produktów - zawsze. Chcę przez to powiedzieć, że boczek z biedronki to syf a boczek od chłopa ze wsi jest OK nie mniej osoba jedząca jeden jak i drugi będzie uparta przy tym, że [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] witaminą D3 i K2 i nie bez powodu. Witamina D3 występuje w bardzo niewielu źródłach pożywienia, takich jak: - tłuste ryby morskie, - ryby wędzone, - jajka, - nabiał, - oleje, - podroby. Około 80-90% ludzi ma niestety niedobory tej witaminy a odpowiada ona za istotne czynniki naszego zdrowia jak równowaga hormonalna, budowa kośćca, czy [...]
Jak chcesz uzupełniać makro szejkiem, to chyba wiesz czego Ci brakuje? Jak białka to białko, jak białka i węgli, to białko + owoc czy płatki, Jak BTW to białko plus owoc/płatki + orzechy/nasiona/oleje/masła. Gainery czy carbo sobie daruj.
Czesc wczoraj przez glupote zlamalem kawalek kosci ramiennej (trzon) z delikatnym przemieszczeniem i nie bede mogl cwiczyc przez co najmniej 1.5/2miesiace, jak duze spadki beda po takim czasie?? mocno mi spadnie masa jak nie oleje diety? :(
[...] ze wzgledu na kwas erukowy. Teraz olej rzepakowy jest już ok. I takich historii jest bardzo dużo w przemyśle spożywczym. Pomijając nawet peroksydacje lipidów, to te zdrowe oleje roślinne w wysokiej temperaturze tracą wszystkie swoje pro-zdrowotne właściwości, więc jaki sens je używać do smażenia w wysokiej temperaturze skoro są tańsze [...]
[...] lub wielonienasycone, co powoduje, że bardzo łatwo się utleniają. Tym bardziej unikałbym oleju rzepakowego. Obecnie w Polsce wszystkie uprawy rzepaku są z nasion GMO i te oleje zawierają kwas erukowy. Im więcej jednonienasyconych, tym olej lepszy do smażenia, natomiast tak jak wspomniałem przy standardowej obróbce jaka następuje w domu nie [...]
Wydaje mi się, że ma ponieważ tłuszcze roślinne są jednonienasycone lub wielonienasycone, co powoduje, że bardzo łatwo się utleniają. Tym bardziej unikałbym oleju rzepakowego. Obecnie w Polsce wszystkie uprawy rzepaku są z nasion GMO i te oleje zawierają kwas erukowy.
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne do 2 miesięcy, jeśli są trzymane w lodówce. Pod wpływem światła i ciepła utleniają się i mogą nawet być toksyczne. Czyli oliwa z oliwek tak samo.? Oliwe trzyma się w temp pokojowej bo w lodowce zrobi się z niej smalec %-) jest nawet napisane na butelce.
Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne do 2 miesięcy, jeśli są trzymane w lodówce. Pod wpływem światła i ciepła utleniają się i mogą nawet być toksyczne. Czyli oliwa z oliwek tak samo.?
Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne do 2 miesięcy, jeśli są trzymane w lodówce. Pod wpływem światła i ciepła utleniają się i mogą nawet być toksyczne.
grind - warzywa, owoce, kasze, ryż, zdrowe oleje roślinne tłoczone na zimno, pestki, nasiona i powiem Ci, że ani mięso nie spada ani tym bardziej siła. Kwestia oczywiście ilości. Dremor - wiesz kiedy zauważyłem największą regenerację? nie wtedy, gdy zmieniałem źródło białka, ale gdy białko mocno ograniczyłem. Pamiętasz taki temat "optymalni na [...]