W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]
Szeroko reklamowana w mediach, mocno propagowana przez dietetyków i osoby trenujące, witamina D3 stała się prozdrowotnym hitem. Jej stosowanie zalecane jest bezwzględnie wszystkim, niezależnie od płci, wieku czy rodzaju uprawianej aktywności fizycznej. Aktywność biologiczna Jak działa witamina D3? Układ kostny Układ odpornościowy Układ hormonalny [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Niektórych minerałów, takich jak żelazo, organizm potrzebuje tylko w niewielkich ilościach. Są jednak też takie, których potrzebujemy w znacznie większej ilości, ponieważ organizm zużywa ich znacznie więcej. Jednym z nich jest potas, który krąży w krwiobiegu i wewnątrz komórek, i kontroluje krytyczne funkcje organizmu. Do czego jest nam potrzebny [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
Chlor: Chlor, bierze on udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych. Występuje z sodem i potasem w złożonych związkach chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę [...]
ART. Rola witamin w utrzymaniu prawidłowej funkcji skóry Witaminy - to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki organiczne, biorące udział w przemianach biochemicznych jako koenzymy, substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Z chemicznego punktu widzenia [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
Co to właściwie jest gluten? Jaka jest różnica między celiakią, alergią na gluten a nadwrażliwością? Jaki jest wspólny mianownik „leczący” te przypadłości? Jakie produkty są dozwolone, niedozwolone na diecie bezglutenowej? Dlaczego wykluczamy gluten w chorobach autoimmunologicznych? Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym [...]