Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] większe ryzyko przyrostu centymetrów w pasie, w porównaniu do osób pijących mało złocistego napoju, kobiety, które nie piły piwa, miały o wiele mniejsze szanse na zdobycie nadmiarowych centymetrów w pasie, w porównaniu do pań pijących, nawet mało alkoholu, ograniczenie konsumpcji piwa było powiązane z utratą centymetrów w pasie, ale nieistotnie [...]
[...] nadmierne spożycie tłuszczów miało minimalny wpływ na utlenianie tłuszczu i całkowite zużycie energii, prowadząc do przechowywania 90-95% nadwyżki energii. Wniosek: nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do większej akumulacji tłuszczu, niż nadmierna ilość węglowodanów w diecie, a różnica była większa na początku okresu przekarmiania. [...]
[...] nadmierne spożycie tłuszczów miało minimalny wpływ na utlenianie tłuszczu i całkowite zużycie energii, prowadząc do przechowywania 90-95% nadwyżki energii. Wniosek: nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do większej akumulacji tłuszczu, niż nadmierna ilość węglowodanów w diecie, a różnica była większa na początku okresu przekarmiania. [...]
[...] wartość energetyczna alkoholu jest mniejsza (podobny problem dotyczy białka: 1 g ostatecznie dostarcza mniej, niż 4 kcal). W przypadku białka wiele lat myślano, że jego nadmiar tuczy. Do dzisiaj podobne mity krążą w Internecie. Tymczasem zupełnie nie podpiera tych twierdzeń literatura naukowa (przynajmniej bardziej aktualna, niż z połowy [...]
[...] dostarczali od 34 do 64% dobowej podaży energii z węglowodanów dostarczali od 8 do 33% dobowej podaży energii z tłuszczów Ale w czym tkwi problem? W tym, iż węglowodany w nadmiarze są znakomitym paliwem, a szczególnie gdy towarzyszą im tłuszcze, stają się niezwykle tuczące. Dlatego właśnie taki ogromny potencjał tuczący tkwi w słodyczach, [...]
[...] meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie różne rezultaty. Podsumowanie Wydaje się, że zarówno cukry proste, jak i tłuszcze trans oraz nasycone, w nadmiarze negatywnie oddziałują na zdrowie. Nie można jednoznacznie ocenić rzekomego szkodliwego wpływu na zdrowie tłuszczów nasyconych, gdyż coraz więcej danych wskazuje, iż [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] ciała, metabolizmu, procesów komórkowych, pracy narządów wewnętrznych itd.). Jedyny wyjątek od reguły, jaki znam, to białko. Jeśli dostarczamy czyste proteiny, nawet w dużym nadmiarze, to nie utyjemy. Ale nie dzieje się tak dlatego, iż „dostarczona energia wyparowała” lub „nie jest w stanie przekształcić się w tłuszcz”. Po prostu proteiny [...]
[...] X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Węglowodany są bronią obosieczną. W nadmiarze potrafią tuczyć, szczególnie, jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, [...]
Bardzo wiele osób uważa, iż należy dostarczać nawet 4-5 g protein na kilogram masy ciała dziennie, gdyż rzekomo przy stosowaniu sterydów anaboliczno-androgennych to nadmiarowe białko zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. [...]
[...] porcję 0,25-0,5 g/kg masy ciała przed snem” . Do powyższych zaleceń należy podejść krytycznie z kilku powodów: w wielu badaniach nie wykazano korzyści z dostarczania nadmiaru białka w diecie np. „dla osoby nieaktywnej fizycznie już 1,4 g białka/kg masy ciała było zbyt dużą ilością. Wystarczająca okazała się wartość 0,89 g białka/kg [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego planu, otrzymuje się groźnego dla zdrowia gotowca. Poza tym z badań wiemy, iż nadmiar hormonu luteinizującego w fazie folikularnej (jak było w cytowanym badaniu) sprzyja pojawieniu się bezpłodności lub wczesnej utracie ciąży (gdyby doszło do [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]
[...] spotykane są: upływ lat - najwięcej testosteronu mamy około 17. roku życia, aby później, około 30. roku życia, ten poziom powoli zaczął spadać w tempie około 1% na rok nadmiar czynników stresotwórczych niewłaściwa dieta - największy nacisk należy zwrócić na: właściwą ilość kalorii - największy spadek wytwarzania testosteronu notuje się [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] i funkcjonowanie. W rzeczywistości, to iż pozornie nie szkodzi Ci regularna konsumpcja słodyczy czy solonych przekąsek jest ułudą. W badaniach bezsprzecznie stwierdzono, iż nadmiar soli w diecie nie tylko jest szkodliwy dla nerek i układu sercowo-naczyniowego (indukuje nadciśnienie), to jeszcze wpływa na pojawienie się raka żołądka (po wielu [...]