Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]
[...] istnieją liczne stany fizjologiczne i patofizjologiczne, w których lepszym rozwiązaniem może być suplementacja. Przeczytaj także: L-glutamina i wsparcie w leczeniu zespołu jelita drażliwego IBS W jaki sposób glutamina wpływa na jelita? Źródła: Wang B, Wu G, Zhou Z, Dai Z, Sun Y, Ji Y, Li W, Wang W, Liu C, Han F, Wu Z. Glutamine and intestinal [...]
[...] Przy dawce 3000 mg siarczanu glukozaminy dziennie zmniejszyły się dolegliwości związane ze wzdęciami oraz poprawił się komfort wypróżniania. Przyswajanie glukozaminy w jelitach jest stosunkowo niewielkie i jej znaczna część wykorzystywana jest przez komórki jelitowe. Naukowcy zwracają uwagę na specyficzny sposób metabolizmu glukozaminy [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
[...] zdrowia Jelita niezbędne są do utrzymania przebiegu wielu reakcji fizjologicznych pozwalających cieszyć się zdrowiem. Jedną z podstawowych dróg, za której pośrednictwem jelita biorą udział we wzmacnianiu organizmu, jest uczestnictwo we wchłanianiu substancji odżywczych z pokarmu. Dostępność wielu aminokwasów (np. tryptofanu), składników [...]
[...] mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, [...]
Zdrowe jelita to lepsze i szczęśliwsze życie... Stan naszych jelit i prawidłowa flora bakteryjna wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia od kondycji psychicznej, przez układ odpornościowy, aż po choroby skóry. Podsumowanie Jak widzisz, nie tylko żywność jest źródłem ważnych dla jelit składników odżywczych. Znajdziesz je również w wymienionych [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] odnotowano wzrost odporności na głód, stres oksydacyjny (jedna z głównych przyczyn starzenia się tkanek) i ksenobiotyki (jedno z najważniejszych zagrożeń XXI wieku). W jelitach odnotowano redukcję patologii pojawiających się z wiekiem i poprawę funkcji bariery jelitowej. Poprawa zdrowia jelit była również związana ze zmniejszoną względną [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
[...] występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]
[...] Ból brzucha, który pojawia się tylko rano Skąd się bierze poranny ból brzucha? Przyczyn może być kilka, np. skutek tego, co zjadłeś poprzedniego dnia, stan zapalny jelit lub jelita "przygotowujące się: do wypróżnienia. I choć poranny ból brzucha zwykle nie stanowi powodu do zmartwienia, to taki, który jest bardzo silny, uporczywy i nie chce [...]
[...] silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze jest to, że różne szczepy bakteryjne mają różny wpływ na jelita. To, co może korzystnie działać dla jednej osoby, może negatywnie działać dla kogoś innego. Z tego względu dobranie odpowiedniego suplementu probiotycznego powinno być [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
[...] wystarczająco długie. Wydaje się zatem, że jesteśmy wszystkożerni — nasze organizmy całkiem dobrze radzą sobie zarówno z mięsem, jak i roślinami. Jednak samo spojrzenie na jelita i uzębienie nie zawsze jest pewnym sposobem na określenie diety. Przykładem jest tutaj panda, która ma dość pokaźne kły, a jednak „stawia” na dietę [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]