SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

miód działanie

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 0.3 0.1 0.3 57.0 24.0 19.0 Suma: 412 512.9 32.5 17.2 63.0 25.6 30.2 43.6 Jeśli chcesz ograniczyć podaż węglowodanów, wyrzuć z diety pewną część węglowodanów (pieczywo, miód, makarony, kasze itd.). Z kolei zwiększoną podaż protein mogą zapewnić dodatkowe porcje WPC, WPH, WPI (jednak należy pamiętać o negatywnym wpływie wielu rodzajów białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15485 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6460 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 809 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • [...] w przyrodzie są miliony trucizn, niektóre mogą zabić człowieka przy mikrodawce (np. toksyna botulinowa, jady węży, toksyny obecne w wielu gatunkach grzybów). Naturalny miód jest równie szkodliwy dla kompozycji sylwetki, jak syrop glukozowo-fruktozowy. W 100% naturalna dieta może utuczyć, spowodować raka, choroby układu krążenia, otyłość lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5913 Data: 2019-03-06 09:51:37
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6675 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Sztuczny miód – samo zdrowie! Fakt czy fake?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    Na widok tytułu tego artykułu wielu Czytelników mogło się poczuć zażenowanych. Czy autor tego tekstu ma równo pod sufitem?! Jakie wartości zdrowotne może mieć sztuczny miód…? Doleję oliwy do ognia… autor ma na myśli prawdziwy sztuczny miód. Czy mogą być jakieś różne sztuczne miody? Sztuczny to sztuczny, a prawdziwy to prawdziwy! Czy w ogóle ktoś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1519 Data: 2023-09-27 12:44:34
  • [...] bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. przy podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4329 Data: 2019-12-10 19:03:28
  • [...] różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). Cukry o szybkiej kinetyce pogarszają wrażliwość insulinową. Niezależnie od źródeł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5967 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, m.in. w profilaktyce alergii, detoksykacji czy leczeniu chorób wywołanych przez bakterie, grzyby i drobnoustroje. Dodatkowo miód i jego krewni są bardzo wszechstronni i praktyczni, znajdują zastosowanie w deserach, napojach, daniach głównych, zupach, kosmetykach czy lekach. Podsumowanie Wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6378 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9570 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • Co najlepiej jeść i pić przy bólu gardła?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 457 Data: 2023-11-23 08:58:28
  • Cukier czy tłuszcz, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ustabilizowanej glikemii (~40% vs ~35.7% tłuszczu w tułowiu). Dlatego liczy się nie tylko to, iż masz nadwagę, ale też, gdzie ulokowała się nadwyżka energetyczna! Cukier, miód i syrop glukozowo-fruktozowy mają wpływ na stężenie insuliny. Z kolei podwyższenie stężenia insuliny może wpływać na powstawanie trzewnej tkanki tłuszczowej. Trzewna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2020-09-11 15:28:31
  • W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6289 Data: 2017-11-11 13:43:38
  • [...] Istnieją jednak produkty spożywcze, które często dodaje się do diety dla smaku, a mogą przynieść pewną ulgę w chorobie. Dobrym przykładem takiego produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również uniwersalnym zastosowaniem prozdrowotnym. Miód i jego właściwości Właściwości poza kulinarne miodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3252 Data: 2021-10-04 16:45:37
  • Miód kremowany - bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym z najpopularniejszych darów natury, który wykorzystywany jest od tysięcy lat jest miód. Ten wyjątkowy produkt, zyskał na popularności nie tylko, ze względu na swój wyśmienity słodki smak, ale przede wszystkim zawdzięcza go swoim właściwościom, które doceniano od pokoleń. Tworzono z niego nalewki, maści, leki, wzmacniał organizm, dodawał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1075 Data: 2021-07-21 13:59:12
  • [...] jest, aby robić to stopniowo i skupiać się tylko na jednym związku z grupy high-FODMAP. Testowanie obejmuje następujące grupy i przykładowe składniki: Fruktoza – mango, miód Sorbitol (poliole) – morele, awokado, jagody Mannitol (poliole) – pieczarki, kalafior Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 872 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • Konsumenci kontra „zdrowa” żywność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i hochsztaplerów zbija majątek na „naturalnych witaminach leczących raka” czy „ziołach leczących wszystkie choroby”. Tak samo ludzie wierzą w to, iż miód jest zdrowy, gdyż jest naturalny, a syrop glukozowo-fruktozowy zły, bo syntetyczny. W rzeczywistości, w nadmiarze oba szkodzą porównywalnie. Kolejne przykłady – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2656 Data: 2019-03-28 09:04:56
  • [...] sposobem domowego leczenia objawów kaszlu i kataru. Pamiętajmy jednak, że wrzątek redukuje część właściwości miodu. Miodu nie powinno podawać się małym dzieciom, gdyż miód może zawierać jad kiełbasiany. Olejki eteryczne Niektóre badania sugerują, że zapalenie dróg oddechowych można zmniejszyć, stosując olejek eukaliptusowy lub olejek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1770 Data: 2020-05-06 10:54:57
  • Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję?  Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4836 Data: 2019-11-05 12:06:43
  • Bóle gardła należą do najmniej przyjemnych skutków ubocznych infekcji potocznie zwanych przeziębieniami. Związane jest to nie tylko z samym bólem, ale również utrudnieniem spożywania posiłków. Podczas gdy łagodzenie infekcji wymaga wysokiej podaży substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych, z pewnością jest to aspekt utrudniający [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4091 Data: 2021-03-09 12:28:00