Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] o co mi chodzi: Inka, rozpuszczalna kawa zbożowa – zwykła 27,5 zł za kilogram, Inka, bezglutenowa rozpuszczalna kawa zbożowa- bez glutenu 109,90 zł/kg (300% więcej!), makaron świderki - zwykły znajdziesz w cenie 2,58zł/kg, Sam Mills, makaron bezglutenowy - w cenie 10,98 zł/kg (325% więcej!) chleb pszenno-żytni - zwykły można znaleźć w [...]
Tortilla może okazać się ciekawym pomysłem na danie, w zależności od tego, co do niej włożymy. Natomiast wielkie znaczenie ma też jakość i skład placka, w którego zawijamy produkty. Czym kierować się podczas wyboru? Czy placki do tortilli mogą być w naszym codziennym menu? Poniższe zestawienie pomoże nam dokonać wyboru. Tortilla teraz Obecnie do [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
[...] zagęszczająca: guma guar, dekstroza. Ta bezglutenowa i niezawierająca laktozy mąka firmy schär jest nadzwyczaj uniwersalna i nadaje się szczególnie do przygotowywania makaronu jajecznego, zacierek i pierogów. ale również do wiązania sosów i jako panada do mięsa i ryb. można ją codziennie stosować w kuchni, bez żadnego ryzyka! Czy jest to [...]
Witam Jaką polecilibyście mąkę bezglutenową do wypiekania bułek ? Obecnie, robiłem 2 podejścia z mąką gryczaną, jednak jest ona ciężka i bułki nie chcą rosnąc. Zastanawiałem się jeszcze nad jaglaną ?
http://oi58.tinypic.com/2hxoe1u.jpg http://images64.fotosik.pl/714/27c7ce96c49f6a38gen.jpg Witam wszystkich serdecznie, Przed wszystkim dziękuję firmie ACTIVLAB za możliwość wzięcia udziału w teście suplementów. I Suplementy http://oi58.tinypic.com/9aqyqu.jpg Opis - Boster NO i spalacz w jednym - Wzrost siły - Szybsza utrata tkanki [...]
[...] naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, [...]
[...] skrobia kukurydziana, ziarno dyni, ziarno slonecznika, platki jaglane, odlutszczone mleko w proszku, olej palmowy, drozdze, cukier, melasa, wyslodki buraczane, sol, maka sojowa i subst. zageszczajce. Ryże, kasze, bezproblemowo, natomiast co do makaronu, to rowniez istnieje jego odpowiednik, nie mam na stanie niestety. Nie byłoby [...]
Witam chciałem się dowiedzieć jak to jest z tymi panierkami do fileta . Swego czasu polegało to na sypaniu typu : Czosnek Granulowany , przyprawa Gyros , Pieprz lecz ostatnio zacząłem urozmaicać typu : Tylko Chrupiąca Pikantna Przyprawa do Kurczaka marki Kamis . Jakie to ma odzwierciedlenie jeśli chodzi o kaloryczność ? Znalazłem do kupienia [...]
O co chodzi z tą mąką pszenną? Czemu ona jest tak odrzucana i krytykowana? Co w niej takiego jest, że nie należy jej spożywać? Dlaczego "fit ludzie" mówią, że lepiej postawić na np. mąkę żytnią, orkiszową albo bezglutenową?
Kupujemy gotowe. Składają się najczęściej z białka z nasion roślin strączkowych. Ja też robię sama: mąka bezglutenowa, cebula, czosnek, ostre papryczki, przyprawy i do tego wedle zachcianki: albo groch, albo soczewica, albo fasola, albo mieszanka ich, czasem dodaję komosę albo kaszę gryczaną, do tego nasiona chii i siemię, by się masa trzymała. [...]