[...] na bogactwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych, których jest w nich pełno. Mięso, ryby, jaja Gdzie białko w jedzeniu? Najczęstsze odpowiedzi to: pierś z kurczaka albo indyka, steki wołowe, ryby czy duże ilości jaj – taki jadłospis jednoznacznie kojarzy się z dietą kulturysty. Powód jest prosty: każdy z tych produktów [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] pośrednio (efedryna), białkiem serwatkowym, a także podając mało przetworzoną żywność (np. chleb pełnoziarnisty, owsianka, surowe owoce, warzywa, wołowina, indyk, kurczak, migdały, orzechy itd.). Z badań wynika, iż zarówno trening siłowy, aerobowy, jak i interwałowy mogą być skuteczne dla podbijania wydatku energetycznego podczas [...]
[...] Taka sama, jak wcześniej, jednak musisz ograniczyć pokarmy, które wcześniej (pozornie) nie wyrządzały wielkich szkód w kompozycji sylwetki. Pizza, hamburgery, smażony kurczak, kebaby, lody, wyroby cukiernicze, czekolada, nie wchodzą w grę. Niedawno rozmawiałem z pewną kobietą, która „narzekała na swoją wagę”. Większość kobiet [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] źródeł witaminy D jest wątroba wołowa. Tylko jedno źródło podało, iż kilogram wątroby wołowej dostarcza 140 μg witaminy D (a więc wystarczyłoby ~ 300 g dziennie). Jeśli kurczak dostarcza średnio 2,63 μg/kg, to należałoby zjeść przynajmniej kilkanaście kg mięsa dziennie. Nieco lepiej jest z wieprzowiną, jednak nadal należałoby zjeść jej (w [...]
[...] białko teoretycznie 4 kcal, jednak efektywnie jest słabym materiałem energetycznym, więc można je dostarczać prawie bezkarnie. Jak to przenieść na pokarm? 100 g piersi z kurczaka bez skóry ma ok. 21.8 g białka, czyli 257 g białka odpowiada zjedzeniu około 1170 g piersi z kurczaka! 150 g ugotowanego ryżu dostarcza 42 g węglowodanów (około 1 kg [...]
[...] z podażą soli? Wszystko! Produkty fast food są bardzo bogatym źródłem soli. Ilość soli w porcji produktu: mcwrap śniadaniowy jajko i bekon 4,7 g chicken wings (8 szt.) 4,5 g kurczak mc nuggets (20 szt.) 4,2 g mcwrap klasyczny chrupiący kurczak 3,4 g mcwrap bekon deluxe chrupiący kurczak 3,1 g mc royal 2,6 g big mac 2,2 g kajzerka Kurczak Premium [...]
[...] minerałami i enzymami”, skoro nie dostarczasz niezbędnych tłuszczów (z grup wielonienasyconych omega-3/6 i jednonienasyconych omega-9, nasyconych itd.), protein (indyk, kurczak, wołowina, ryby, migdały, orzechy, białka serwatkowe) ani innych składników potrzebnych sportowcom? „Zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” - raczej [...]
[...] Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w tym wypadku będzie gorszym wyborem, organizm nie wykorzysta go tak [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
[...] sądzisz, że podobne odżywki są zbędne i szkodliwe to ... przestań jeść węglowodany. Klasyczny posiłek stereotypowego kulturysty to właśnie węglowodany + białko (np. ryż i kurczak). Czy gainer jest bezwartościowy? Jeżeli masz duży problem z nabieraniem masy mięśniowej, czy w ogóle ze wzrostem masy ciała – gainer może być idealnym [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
[...] lat 80. i 90. XX wieku, pozostało niezatarte. Podobnie Ronnie Coleman też nie miał kiepskich ud. Zresztą przykładowo, Phil Heath zarzucał Arnoldowi, iż miał nogi, jak kurczak. Animozje między kolejnymi pokoleniami kulturystów nigdy nie gasną. Arnold sugerował, aby dolną część uda wzmacniać, wykonując pełne przysiady. Dodatkowo polecał hack [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
[...] kuchnię (kuchenka, patelnia, garnki, podstawowe przybory) i posiadasz, choć elementarne umiejętności. 3 posiłki mogą stanowić np. makaron, kasza, ryż; ryba, indyk, kurczak; warzywa, zdrowe tłuszcze i owoce. 2 posiłki to mogą być np. omlet, jajecznica z warzywami, sałatka z awokado, ogórka, oliwek, papryki i jajek, kanapki z indykiem, [...]
[...] jednak przewyższa białko ryżowe. Jeśli szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek [...]
[...] mięso konia i kozy. Niestety mięso czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję powiązano z rakiem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Mięso białe to np. kurczak, indyk, gęś, kaczka itd. Ponadto dla kulturysty cenne są ryby (ale nie np. tuńczyk) czy jajka (ale nie produkowane przemysłowo). Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]