[...] ale bazując na danych naukowych, a nie na opiniach, poradach czy twierdzeniach. Konsumpcja więcej niż 3 jajek tygodniowo wywierała silniejsze działanie ochronne niż jedzenie np. 2-3 tygodniowo. Jest to zaskakujące, ponieważ tradycyjnie w takich przypadkach sugerowano raczej ograniczenie konsumpcji bogatych w tłuszcze produktów. Kolejny [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
[...] żołądka – przyczyny i skutki Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] W jaki konkretnie sposób stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe? Stres może wpływać na to, ile jesz Jak już wspomniałam, każdy na stres reaguje inaczej. Dla niektórych jedzenie to szansa na wyciszenie się, uspokojenie, poprawę nastroju. Taka tendencja nazywana jest często jedzeniem emocjonalnym i jest bardzo powszechnym zjawiskiem. Jak [...]
[...] natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]
[...] zmieniasz swoją dietę, to może to spowodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach [...]
W klasycznym żywieniowym ujęciu węglowodany pozostają bazą diety dla większości kulturystów. Dlaczego? Bo sprzyjają budowie masy mięśniowej. Niestety, mało jest dowodów na to, iż w kontekście rozbudowy muskulatury sprawdzą się diety niskowęglowodanowe, a szczególnie ketogeniczne. Domeną tych ostatnich jest raczej redukcja tkanki tłuszczowej. Wybór [...]
[...] znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź jabłuszko. Ten smaczny owoc w wielu sytuacjach potrafi uratować [...]
[...] różnymi czynnikami genetycznymi oraz wpływem środowiska i trybem życia (narażanie na czynniki rakotwórcze). Wpływ na jego powstawanie mają: zakażenie Helicobacter pylori, jedzenie żywności konserwowanej azotynami, palenie tytoniu, sięganie po alkohol, otyłość, promieniowanie i wywiad rodzinny (uwarunkowania genetyczne, np. grupa krwi A). [...]
[...] przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. To dość istotne, ponieważ często tego błonnika jest w naszej diecie za mało. Badanie na myszach pokazuje, że regularne jedzenie suszonych śliwek zmniejsza postęp miażdżycy. Są one również źródłem potasu, który pomaga w kontroli ciśnienia krwi. Suszone śliwki mają mnóstwo składników odżywczych [...]
[...] rośnie w niewielkim stopniu. Jajka nie mają wpływu na stężenie cholesterolu? Obok niewielkiej grupy osób poszkodowanej na genetycznej loterii życia, u większości ludzi jedzenie cholesterolu nie ma znaczącego wpływu na stężenie cholesterolu w ustroju. Jeśli ktoś ma specyficzne predyspozycje genetyczne, to niestety będzie musiał zwracać [...]
[...] bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by dostarczyć kilka gramów kreatyny, która co prawda występuje w „prawdziwym jedzeniu”, ale w niewielkiej ilości. [...]
[...] która średnio straciła 7.9 kg w ciągu roku, zwiększyła podaż warzyw i owoców o 52.3 g dziennie. Kluczem do odpowiedzi na pytanie, co przyniosło rezultaty, nie musi być „jedzenie warzyw czy owoców”, ale wdrożenie ujemnego bilansu energetycznego (500 kcal dziennie). Poza tym widać, że bilans energetyczny wcale nie gwarantuje sukcesu. W badaniu [...]
[...] zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w tym wypadku będzie gorszym wyborem, organizm nie wykorzysta go tak skutecznie. Po pierwsze: pomiar syntezy białek mięśniowych prowadzony na osobie lekkiej i słabo [...]
Na ten temat mógłbym napisać pracę liczącą 100 stron, a i tak nie uzyskalibyśmy pełnej odpowiedzi na tytułowe pytanie. Postaram się opisać zagadnienie w wielkim skrócie, bez używania skomplikowanej terminologii. Trudniejsze kwestie będę upraszczał w celach szkoleniowych, więc proszę nie czepiać się tego celowego zabiegu w komentarzach. [...]
[...] węgielnym diety, a to przyczynia się do późniejszego wystąpienia wielu chorób, np. różnych odmian raka, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych. Tak samo niekorzystne jest jedzenie serów topionych, żółtych, słodzonych jogurtów, podlewanych kiepskim tłuszczem ziemniaków itd. Z identycznego powodu niezbyt rozsądne jest jedzenie jajek i mięsa [...]
Niczym nowym nie jest fakt, że dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to jednym z najlepszych sposobów jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. [...]
[...] Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki, być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym. U zdrowych ludzi jedzących znaczne ilości jajek wcale nie stwierdzono [...]