Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
[...] odpowiedzi w stylu: "poczekaj do np. 2 lat stażu treningowego", "jeszcze za wcześniej na kreatynę, wykorzystaj naturalny potencjał organizmu" i tak dalej. Wszystko jednak idzie do przodu, wiedza na temat odżywek i suplementów również rośnie, pojawiają się co raz to nowsze badania, informacje, ludzie inaczej też podchodzą do tematu [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] ok. 14 g białka do naszej diety. Z kolei dodanie ugotowanej soczewicy do makaronu z sosem to kolejny prosty sposób na włączenie większej ilości białka do diety. Już jedna mała filiżanka soczewicy zawiera ok. 20 g białka. Soczewica ma łagodny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, mięsa czy zapiekanek. Rośliny strączkowe [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] informację "Białko po treningu wytrzymałościowym powinno być spożywane w ilości od 10 do 20 g." Czyli jak rozumiem to aby spełnić te wymagania należy sprawdzić ile białka ma jedna porcja odżywki? Czyli na przykładzie Whey Protein zalecana 1 porcja 30g zawiera - 21g białka czyli tyle ile powinno być. Wiele stron podaje inaczej jeśli chodzi o [...]
Ja zawsze stosuję jedną zasadę przy wyborze suplementów i nie kieruje się głównie marką bo to o niczym nie świadczy I nie daje nam żadnej gwarancji że dostaniemy lepszy produkt niż w firmie mniej znanej. Zawsze warto wyliczyć sobie ile kosztuje nas dzienna porcja danego suplementu i tutaj patrzymy na skład i cenę produktu bo często jest tak że [...]
[...] Pyszna i aromatyczna kawa zawierająca inulinę Inulina nie dla każdego? Spożywanie produktów bogatych w inulinę lub w postaci suplementu ma wiele korzyści zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że jest ona bogata w FODMAP i u osób, które powinny stosować dietę niskiego FODMAP może powodować problemy jelitowe. Osoby cierpiące na zespół jelita [...]
[...] czy kilka jaj kurzych. W organizmie częściowo przechowywana jest w wątrobie, a pewne jej ilości mogą wytworzyć bakterie jelitowe. Do niedoborów witaminy B7 prowadzą jednak nie tylko deficyty w jadłospisach. Winne mogą być również problemy z trawieniem i wchłanianiem, takie jak choroby zapalne jelit czy schorzenia o podłożu genetycznym, [...]
[...] słodkich, jak i wytrawnych. Najczęściej stanowi alternatywę dla mięs w daniach takich jak curry. Jak zrobić wegański paneer? Oryginalny paneer to produkt wegetariański, jednak dzięki eksperymentom kulinarnym znaleziono dla niego wegańską alternatywę. Jak się okazuje, do produkcji roślinnego zamiennika tego sera wykorzystać można orzeszki [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Nikotyna jest jedną z wielu trucizn zawartych w spalanym tytoniu. Z niewiadomych przyczyn ludzie nadal sięgają po klasyczne wyroby tytoniowe oraz e-papierosy. Palenie tytoniu ma oczywisty, negatywny wpływ na cały ustrój. Przede wszystkim wywołuje fatalnie rokującego raka płuca (umiera większość osób dotkniętych tą chorobą). Według autorów [...]
Ja tam generalnie nie kapuję idei ułatwiania sobie życia gotowym jadłospisem, bo dla mnie to raczej utrudnienie, że muszę się sztywno czegoś trzymać i pilnować, żeby mieć wszystkie składniki w lodówce. A nie myślałaś, żeby sobie skomponować jakąś dietę na tydzień i potem tylko wymieniać poszczególne rzeczy? Np. na śniadanie kanapki z jakimś [...]
[...] racji na zawarte tam mleko. Jednak lekarz kazał mi odstawić produkty mleczne, problem w trakcie diagnozy, ale głównie zagazowanie jelita. Przeurzilem sie na bialko wolowe, jedna porcja 30 g dziennie, reszta z mięsa w sumie ok 130 g na dzień wczesniej było 215 g i zaczynam sie zalewc bo nie panuje nad apetytem, sila jest, przyrost mięśni tez, [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
Oglądałem ten vlog właśnie ;p Wiesz co ja i tak praktycznie za każdym razem warzę przed ugotowaniem i sobie liczę akurat ile ta porcja wychodzi ;p Bo niby ta sama obróbka a czasami na te 40g białka wyjdzie mi 155-160g po ugotowaniu czasami 145-150g nie wiem pewnie od jakości kury zależy i wielkości platów ;p Ale reasumując ja za każdym razem [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
[...] przez producenta jest zbyt duza i mozna przedawkowac produkt. Dlatego jest to uszczesliwianie na sile i po prostu napisane jest by tabletke dzielic na 4 co jest sugerowana jedna porcja suplementu:-) a tak to spoko cynk jak kazdy inny spelnia swoja role, mozna smialo wrzucac do suplementacji. kwestia jedynie doboru dawki pod wlasne [...]