[...] 6 (heksozy) i 7 (heptozy). Bezbarwne, krystaliczne substancje, rozpuszczalne w wodzie. Najważniejszymi monosacharydami naturalnymi są pentozy i heksozy, np. ryboza, glukoza, fruktoza. Oligosacharydy, węglowodany zawierające od dwóch do dziesięciu reszt monosacharydów, połączonych wiązaniem glikozydowym. Do najważniejszych [...]
W artykule qazara napisane jest, że ilość białka jest wyliczana na podstawie ogólnej masy ciała, natomiast w innym artykule przeczytałem, że w tych wyliczeniach stosuje się masę suchą ciała, jak to jest w rzeczywistości? w poście o ckd chyba były podobne pytania, poszukuj co pisał quazar wiem, że lyle przy ud2 proponuje 1-1,5 g na funt [...]
Słodka trucizna .....Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie... Zmęczenie, stres, depresje ,senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać "paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w owocach, miodzie lub w niektórych warzywach (mleko i jogurt dostarczają laktozy). Źródłem [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać "paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać "paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] tylko ilość węglowodanów ma istotne znaczenie, ale także ich rodzaj. Człowiek korzysta z węglowodanów, czyli cukrów prostych i złożonych. Cukry proste (monosacharydy, np. glukoza, fruktoza) to podstawowe składniki materii żywej i w tej postaci (bez konieczności trawienia) są wykorzystywane przez organizm człowieka. Cukry złożone stanowią mniej [...]
SFD/Images/2015/7/26/c9fb469d8d26406c8c0770243f1ef7ee.jpg Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować sponsorowi zestawu testowego - HI TEC NUTRITION oraz szanownemu gronu moderatorskiemu za umożliwienie przeprowadzenia tego testu !!! Podziękowania również dla Faftaq'a i Mawashiego, którzy pomogli mi zsetapować odpowiednio dietę i tren. [...]
[...] glukozę ma się o ten jeden etap mniej. Następnie przez resztę dnia zjadaj 200 g węglowodanów w każdym posiłku, co dwie i pół godziny. Połowę tej porcji powinna stanowić glukoza, a połowę węglowodany złożone. W ciągu dnia powinno się zjeść w sumie 1000-1200 g węglowodanów, w zależności od wagi ciała, objętości mięśni i codziennego [...]
[...] treningowi. 4 czynnik… genetyka? :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym odkłada się w postaci tłuszczu? 4. nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 1/2/1 5.Glikogen dostarcze energi do pracy mięśni 6.Zalecane jest [...]
nie nie cukier stolowy to sacharoza -> 1x fruktoza + 1x glukoza napiszesz - spox - a co jest w owocach? fakt glukoza fruktoza sacharoza i inne cukry ale jeszcze od groma innych substancji! - witamin i mineralow cukier stolowy to najgorsze badziewie jakie moze byc puste kalorie jesz i jesz tylko 4kcal nic wiecej 'cukier rafinowany jest [...]
[...] (2 łyżki) - ok. 4,5g białek. Do tego 13 składników mineralnych i witamin. · Jajo kurze (białko) - ok. 8g bardzo wartościowego dla człowieka białka. · Miód (1 łyżka) - glukoza, sacharoza, fruktoza. Dla poprawy smaku i aby dostarczyć niezbędną do strawienia białek energię. · Jogurt naturalny 3% (pół szklanki) - sporo białka, odrobina [...]
Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]
[...] od stopnia skomplikowania budowy chemicznej, węglowodany dzielą się na proste i złożone. Oto najważniejsze spośród tych występujących w żywności: proste mają słodki smak glukoza i fruktoza obecne w owocach i miodzie sacharoza tradycyjny biały cukier, uzyskiwany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej; pewną jej ilość zawierają też ananasy i [...]
Słodka trucizna Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, [...]
[...] sacharoza używanego cukru stołowego. Inne wymienione nazwy są synonimami. Sacharoza jest "zmieszaniem" lub kombinacją dwóch mniejszych węglowodanów prostych tzw. fruktoza i glukoza. Angielskie słowo dla glukozy to dextrose (dekstroza). Pomimo że, dekstroza jest innym cukrem i komponentem sacharozy. Fruktoza jest nazywana lewulozą albo cukrem [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać „paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
Artykuł ten przeznaczony jest dla osób, które postanowiły zmienić swoje nawyki żywieniowe, ułożyć dietę, poprawić stan zdrowia czy poprawić wygląd swojej sylwetki. Treść będzie napisana prostym językiem z przeznaczeniem dla osób, które pierwszy raz zaglądają w tematykę żywienia człowieka. W artykule podałem odnośniki do prac, które szerzej [...]
[...] (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej transportera GLUT 5 i GLUT 2, transportowana do wątroby, gdzie metabolizmowi [...]