Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
[...] do startu, a więc lepiej jest powoli budować masę jakościową, niż psuć kompozycję sylwetki. Ronnie Coleman był kiedyś krytykowany przez Dave’a Palumbo za wysokokaloryczne dodatki do żywności. Dave ironizował, iż przez te kaloryczne sosy do barbecue Coleman musiał wykonywać aż tyle objętościowych treningów aerobowych. Film Ronnie Coleman, jak [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
[...] iż medycyna leczy wszystkie choroby, ale z pewnością ma dużo większą skuteczność niż np. homeopatia, „uzdrawianie wodą” czy okadzanie. To nie znaczy, że wszystkie chemiczne dodatki do żywności są pożądane, tylko iż ryzyko związane z ich stosowaniem jest z reguły wyolbrzymiane. Referencje: 1.Philomena George “Concerns regarding the safety and [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
[...] na stawy. Poruszymy kwestie produktów, jakich należy unikać, gdy mamy problemy z aparatem ruchu, stanami zapalnymi czy kontuzjami. W drugiej części artykułu wymienimy dodatki do diety, które będą przynosić korzyści, jeżeli mowa o funkcjonalności stawów. Część I Wszelkie kontuzje stawów, ich bóle, choroby zwyrodnieniowe i reumatologiczne, [...]
[...] jest zazwyczaj zjadany z tłustymi sosami na bazie śmietany, z dużymi ilościami serów, polany często dodatkowo oliwą lub innym tłuszczem. Problemem są więc, jak się wydaje dodatki i oczywiście ilość. Z reguły bowiem nikt nie je małej garstki makaronu do obiadu. Warto jednak wiedzieć, że makaron sam w sobie nie jest ani zły, ani tuczący. Co [...]
Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]
[...] Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej lub pektyny w chlebie pszenno-kukurydzianym. Correa i wsp. wykazali, że chleb pszenny z dodatkiem wysoko metoksylowanej pektyny (pektyna HM) miał wyższą objętość bochenka, w porównaniu do użycia nisko metoksylowanej pektyny. Wyjaśnieniem mogą być hydrofobowe [...]
Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku z mięsem czy rybą, a w szczególności ziemniaków pieczonych czy frytek bez dodatku ketchupu. Razem z musztardą i chrzanem jest on od lat jednym z bardziej popularnych dodatków smakowych do posiłku. Ketchup Kotlin -60% kcal Jedna z niewielu alternatyw ketchupu o obniżonej zawartości cukrów. Firma znana, [...]
[...] pić od 2 do 2,5 litra płynów. Jeśli trenujesz, to w zależności od intensywności ćwiczeń pij po prostu więcej. Najlepiej, jeśli będzie to zwykła woda mineralna lub woda z dodatkiem węglowodanów, lub izotonik, a po treningu szejk białkowy. Źródła https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4993146/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28035017/ [...]
[...] „kolorowych” są alternatywy o nieporównywalnie lepszym wpływie na zdrowie. Zamiast cukru zawierają naturalne substancje słodzące (np. stewię), a oprócz tego mają w składzie dodatki prozdrowotne (np. witaminy). Występują w wygodnej formie proszku, który można dodać zarówno do wody źródlanej, jak i wysoko zmineralizowanej, a także do gazowanej, [...]
Wielu osobą towarzyszą mniej przyjemne objawy po zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji [...]
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
[...] to, czego najbardziej potrzebują do wzrostu, czyli świetnie przyswajalnego białka z bogatym aminogramem. Białko w proszku może być również smacznym i jednocześnie zdrowym dodatkiem do diety. Osoby, które stosują restrykcyjne plany żywieniowe polegające np. na eliminacji cukru, mogą stosować odżywkę białkową jako zamiennik dla słodyczy. Jeżeli [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] się one przede wszystkim sposobem wchłaniania, smakiem i ceną: Koncentrat (WPC) – proteina mlecznego pochodzenia, szybko się wchłania, zawiera zwykle 65-80% białka i często dodatki wzbogacające jej smakowitość Izolat (WPI) – również pochodzenia mlecznego, różni się od WPC większą zawartością białka – 85-90% oraz mniejszą zawartością tłuszczu [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] zbiera krwawe żniwo, choć wielu ludzi szuka przyczyn pogorszenia się stanu zdrowia społeczeństwa w stosowaniu antybiotyków, szczepionek (rzekomo zawierają śmiertelnie groźne dodatki) czy też żywności GMO. Fakty są zatrważające. Na świecie nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną przedwczesnej śmierci z powodu choroby serca lub udaru. W 2000 r. [...]