[...] białka serwatkowego. W przypadku, gdy to nic nie da i dyskomfort pojawi się nawet po izolacie albo hydrolizacie białka serwatkowego, trzeba kategorycznie wykluczyć cukier mleczny i wybrać białko bez laktozy. Mimo że zdecydowanie najpopularniejszymi odżywkami białkowymi są serwatki, bez problemu można dostać suplementy innego rodzaju. [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] jednak musisz ograniczyć pokarmy, które wcześniej (pozornie) nie wyrządzały wielkich szkód w kompozycji sylwetki. Pizza, hamburgery, smażony kurczak, kebaby, lody, wyroby cukiernicze, czekolada, nie wchodzą w grę. Niedawno rozmawiałem z pewną kobietą, która „narzekała na swoją wagę”. Większość kobiet chce się odchudzać. Ok, możesz [...]
[...] jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] Czym jest izomaltuloza? Składa się głównie z glukozy i fruktozy. Handlowa izomaltuloza jest wytwarzana z sacharozy przez enzymatyczne przegrupowanie i jest stosowana, jako cukier np. w Japonii od 1985 roku. Badania sugerują, iż nie powoduje ona próchnicy, jest korzystna dla diabetyków oraz dla osób w stanie przedcukrzycowym. Badania in vivo na [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] na rynku). Taka porcja coli dostarcza ~100 g węglowodanów o szybkiej kinetyce. W sumie napoje słodzone i 100% soki owocowe nie powinny różnić się wpływem na ustrój, gdyż cukier to cukier. Niezależnie, jak pozyskamy glukozę czy fruktozę, ich wpływ na zdrowie będzie podobny. Obraz: wpływ na glikemię piwa (lager), piwa z sorgo oraz napoju ze 100 [...]
[...] zoptymalizować działanie układu odpornościowego. Unikaj cukru Cukier może być szkodliwy dla twojego układu odpornościowego, zwłaszcza jego nadmiar. Badania pokazują, że cukier zmniejsza aktywność komórek odpornościowych zwanych neutrofilami, które pochłaniają wirusy i inne patogeny. Badanie wykazało, że spożywanie cukru w ilości około 8 [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
[...] zwiększenie masy ciała. Czy sukraloza wywołuje cukrzycę? Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]
[...] gdyż jest Świętem Niepodległości. W tym samym dniu poznaniacy obchodzą od 1891 roku Dzień Świętego Marcina. Na tę uroczystość we wszystkich popularnych piekarniach i cukierniach na witrynach sklepowych lądują rogale Świętego Marcina, zwane rogalami marcińskimi lub też rogalami świętomarcińskimi. Ci bardziej ambitniejsi poznaniacy sami we [...]
Dbasz o wystarczającą ilość snu, odpowiednią aktywność fizyczną i spożywasz wystarczającą ilość kalorii, jednak mimo to nadal czujesz zmęczenie przez większość dnia? To powszechny problem, szczególnie wśród kobiet. Podsumowanie Oto niektóre powody, dla których możesz czuć się chronicznie zmęczony. Jeśli zmieniłeś dietę i nawyki związane ze snem i [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
[...] i błonnik, które ograniczają głód. Ponadto owies zawiera pewną odmianę błonnika zwaną beta glukanem, który został uznany za błonnik wspierający kontrolę masy ciała. Owies a cukier we krwi Naukowcy badają wpływ owsa na poziom cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą. Jedno z badań wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które regularnie [...]
[...] metabolicznego, ale też może przyczyniać się do wybudzania w nocy i do ogólnie kiepskiej jakości snu. Skutki przeciążenia cukrem będą najbardziej widoczne, jeśli zjesz cukier lub rafinowane węglowodany w ciągu godziny, lub dwóch przed snem. Jak rozwiązać problem? Podczas kolacji zastąp rafinowane i słodkie produkty pełnowartościowymi, [...]
[...] co zwykle kupuje żeby sprawdzić w tej chwili) + 4 kromki chleba razowego żytniego (ww:36,48 b:4,8 t:1,36) >>>>>> ww:36 b:49 t:6 posiłek 5- twaróg z cukrem(ww:7 b:39,6 t:1) +cukier(ww:30) (bez cukru nie przejdzie) wiem że nie zabardzo cukier na noc ;p, więc można tu wstawić jakieś mięsko czy jajka// lub białko wpc ostrowia 30g (ww:1,8 b:24 [...]
[...] - komórka tłuszczowa syntetyzująca i magazynująca tłuszcze proste (trój glicerydy) . Tkanka tłuszczowa - tkanka, w której organizm gromadzi energię zapasową. Glikogen - cukier złożony, składający się z połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. Organizm magazynuje go w wątrobie i mięśniach. Glukoza powstała z jego rozpadu jest niezbędna do [...]
Podstawy układania diety Witam. Ze względu na to, że powstaje wiele diet błędnych w których ilość kcal, btw i co najczęściej się zdarza tłuszcze i warzywa są w okolicach treningowych napiszę gdzie co powinno się znajdować aby było ok. Na pierwszy miejscu zawsze ale to zawsze stawiamy na Dietę, a raczej powinno się tak robić. Obliczamy [...]