[...] twardych tłuszczach zwierzęcych oraz oleju kokosowym. W diecie odgrywają one małą rolę. Na ogół uważa się, że są przyczyną nagromadzenia się cholesterolu we krwi, który powoduje zwężenie naczyń krwionośnych i może prowadzić do zawałów. Tłuszcze nienasycone znajdują się w oliwie, orzechach i nasionach (roślin oleistych). Ich spożycie jest [...]
[...] ilości krwi 5l ) o 50 do 100 ml. ilość cukru we krwi bez zmian 80-100 mg%, przy intensywnej pracy u osób niewytrenowanych następuje znaczne obniżenie ilości cukru, co powoduje szybkie zmęczenie u zawodników zmiany te są minimalne. szybki powrót do normy po wysiłku ( typowa frekwencja ciśnienia, tętna, minutowej pojemności serca). 2. [...]
[...] pokutuje wiele mitów na temat odżywiania mięsem, stosowania różnego rodzaju odżywek proteinowo-witaminowych, a nawet tzw. ..koksów", czyli sterydów anabolicznych. To powoduje, że wielu młodych, niedoświadczonych kulturystów odżywia się nieprawidłowo, a nawet wręcz szkodliwie dla własnego organizmu, hamując tym samym prawidłowy rozwój i [...]
[...] pokutuje wiele mitów na temat odżywiania mięsem, stosowania różnego rodzaju odżywek proteinowo-witaminowych, a nawet tzw. ..koksów", czyli sterydów anabolicznych. To powoduje, że wielu młodych, niedoświadczonych kulturystów odżywia się nieprawidłowo, a nawet wręcz szkodliwie dla własnego organizmu, hamując tym samym prawidłowy rozwój i [...]
[...] dużej aktywności fizycznej organizm zaczyna bronić się przed przegrzaniem i zaczyna zmieniać właściwości powierzchownych warstw ciała oraz rozpoczyna wydzielanie potu. Pot powoduje oziębienie przepływającej w rozszerzonych naczyniach skórnych krwi, a tym samym całego organizmu. Jeżeli ktoś z was nie zaznał podczas treningu uroku mokrej z [...]
[...] = złe produkty Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. I to się zgadza. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów [...]
[...] tuczonych gęsi. — Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: - roślinne; oliwa z nasion (np. słonecznika), owoce oleiste. Poddając taki wielonienasycony kwas tłuszczowy utwardzeniu, powodujemy jego stwardnienie. Proces taki stosowany jest podczas wyrobu margaryny. - zwierzęce; znajdują się przede wszystkim w rybach, a także w skorupiakach. Tłuszcze są [...]
[...] znajdującymi się w żołądku. Ponadto łagodzi ona nieprzyjemne objawy uboczne radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Objawy uboczne Stosowanie wysokich dawek powoduje zakwaszenie moczu, upośledzając w ten sposób wydalanie stałych kwasów i zasad. Kwaśny odczyn moczu może powodować wytrącanie się mocznów i cystynianów oraz tworzenie [...]
[...] spalasz mniej kalorii ale także powodują utratę mięsni. W końcu wyłączają Twój metabolizm całkowicie. Gdy to się stanie, utrata wagi się zatrzymuje i każda nadwyżka kalorii spowoduje natychmiastowe zyskanie tłuszczu. Ten efekt jo-jo jest nieunikniony, ponieważ nikt nie potrafi zostać na diecie niskokalorycznej na zawsze. "Mocne ograniczenie [...]
[...] prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów. Hormony występują w organizmie w bardzo małym stężeniu, ale każde odchylenie od stanu pożądanego zakłóca równowagę i powoduje wystąpienie objawów chorobowych. Większość hormonów wytwarzają gruczoły wydzielania wewnętrznego, zwane też gruczołami dokrewnymi. Wydzielina tych gruczołów [...]
[...] przybyło nam tego bagażu jeszcze więcej! Nie oszukasz organizmu. Masz popsute samopoczucie , miewasz bóle głowy i ogarnia cię stan depresyjny . Nagłe obcięcie kalorii powoduje, że nasz metabolizm zwalnia. Pokarm to jeden z głównych czynników zwiększających tempo metabolizmu. Gdy gwałtownie obcinasz kalorie w organizmie zapala się [...]
[...] ścianek skóry umożliwia efektywną dostawę składników odżywczych, tlenu, wody i wydalanie resztek po procesie spalania wewnątrzkomórkowego. Deficyt tłuszczy z tej grupy powoduje zaburzenia w postaci egzem, stanów zapalnych, nadmiernego rogowacenie i zgrubień, pękania skóry. Można temu zapobiegać włączając do diety pokarmy obfitujące w [...]
[...] procesów metabolicznych komórek regulowana jest przez kilka hormonów, dlatego też muszą się w nich znajdować receptory dla każdego z nich. Jeżeli obecność jednego hormonu powoduje wzmocnienie efektu wywieranego przez drugi hormon, mówimy, że działają one w sposób synergistyczny- efekty ich działania wzajemnie się wzmacniają. Wiele hormonów [...]
[...] INSULINY :.. Organizm może zostać w prosty sposób pobudzony do wydzielania większej ilości insuliny, poprzez podanie cukru gronowego (glikozy). Cukier gronowy bardzo szybko powoduje wzrost poziomu cukru we krwi i przez to zwiększone wydzielanie insuliny, tzn. więcej kreatyny może zostać w krótkim czasie wchłonięte przez komórki mięśniowe. [...]
[...] spożycia i zwiększenie spalania energii powinniśmy zachować równowagę; oczywiście te dzieci nie zachowują tej równowagi. Rodzi się więc pytanie, czy przypadkiem nie insulina powoduje zakłócenie w przesyłanie sygnałów leptyny, i to właśnie wykazaliśmy zmniejszając poziom insuliny za pomocą leków. Norman Swan: W jaki sposób? Robert Lustig: Otóż [...]
[...] za mało lub za dużo, pojawiają się kłopoty. Testosteron to główny hormon warunkujący budowę naszych mięśni. Odpowiada on też za nasze zachowanie. Niski poziom testosteronu powoduje szybsze odkładanie tkanki tłuszczowej, gorsze jakość mięśnie oraz trudności w ich budowaniu. Poziom testosteronu u męszczyzny warunkowany jest głównie genetycznie. [...]
[...] pacjentów po terapii L-karnityną stwierdzono poprawę zdolności ruchowych i koncentracji. U młodych osób z zahamowaniami umysłowymi, długotrwałe podawanie tej substancji powoduje zwiększoną zdolność do uczenia się, poprawia refleks. Wykazano również korzystne działanie L-karnityny w leczeniu depresji, szczególnie u osób w starszym wieku. [...]
[...] INSULINY :.. Organizm może zostać w prosty sposób pobudzony do wydzielania większej ilości insuliny, poprzez podanie cukru gronowego (glikozy). Cukier gronowy bardzo szybko powoduje wzrost poziomu cukru we krwi i przez to zwiększone wydzielanie insuliny, tzn. więcej kreatyny może zostać w krótkim czasie wchłonięte przez komórki mięśniowe. [...]
[...] INSULINY :.. Organizm może zostać w prosty sposób pobudzony do wydzielania większej ilości insuliny, poprzez podanie cukru gronowego (glikozy). Cukier gronowy bardzo szybko powoduje wzrost poziomu cukru we krwi i przez to zwiększone wydzielanie insuliny, tzn. więcej kreatyny może zostać w krótkim czasie wchłonięte przez komórki mięśniowe. [...]