SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co na trawienie

  • Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5356 Data: 2019-05-12 13:53:20
  • [...] ile węglowodany, czyli 4 kcal w 1 g. Znacznie bardziej kaloryczne są natomiast tłuszcze ze stosunkiem 9 kcal w 1 g substancji. Białka potrzebują jednak więcej czasu na strawienie się w organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70328 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2090 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] cieplna tego samego ryżu białego zmienia niewiele. Chłodzenie i przechowywanie skrobi umożliwiają retrogradację skrobi, która sprawia, że część skrobi jest odporna na trawienie. Samo podgrzanie wcześniej schłodzonego ryżu nie zmienia struktury skrobi, ponieważ amyloza ulega rozkładowi w temperaturze powyżej 117-125 st. C. Amylopektynie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1015 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6670 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] komórki przewodu pokarmowego. Stąd finalny efekt dotyka kwestii związanych z regulacją uczucia głodu i sytości! Wspomnieć także trzeba wpływ jelitowych mikroorganizmów na trawienie i przyswajanie składników pokarmowych wykorzystywanych przez nasz organizm do produkcji energii. Przykładowo, wybrane drobnoustroje mogą poprawić strawność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6010 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 561 Data: 2023-10-22 09:44:02
  • Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7006 Data: 2017-04-27 11:25:09
  • Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8741 Data: 2020-04-29 10:09:16
  • Gdyby regeneracja nie była potrzebna, mógłbyś codziennie ciężko trenować i odnosić o wiele bardziej spektakularne rezultaty. Niestety, trening to tylko impuls, a regeneracja może zająć wiele dni po treningu trwającym tylko 1,5 h. Dlatego kiedyś pisano powszechnie w różnorakich poradnikach, iż odpoczynek jest częścią treningu. Podsumowanie Wydaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2764 Data: 2021-01-02 10:07:21
  • Picie wody z sokiem z cytryny - efekty i skutki uboczne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6627 Data: 2019-07-26 07:50:29
  • Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie.  Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 704 Data: 2023-09-05 13:09:05
  • Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3729 Data: 2019-09-23 16:10:47
  • Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18707 Data: 2018-08-02 08:35:39
  • Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 981 Data: 2022-06-23 13:58:52
  • [...] konkurencję o zasoby z patogenami i poprzez wydzielanie substancji bioaktywnych, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, np. kwas masłowy). Odporność, lepsze trawienie i regulacja łaknienia  SCFA mają szereg korzystnych efektów, takich jak modulacja pH w jelitach, co utrudnia rozwój patogenów oraz wpływ na nabłonek jelitowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 568 Data: 2023-10-02 09:33:53
  • Skąd się bierze zmęczenie po jedzeniu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i reakcjami naszego organizmu na spożywanie pokarmu.  

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 490 Data: 2023-11-30 14:29:25
  • Ile kalorii ma pomidor? Wartość odżywcza pomidora

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo?  Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 603 Data: 2023-03-04 07:01:49
  • Ile kalorii ma mandarynka? Wartość odżywcza mandarynki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna?  Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 639 Data: 2023-03-10 09:38:01
  • Niedobory minerałów i składników odżywczych to najczęstszy problem leżący u podstaw chorób i schorzeń, które nas atakują. Podobnie jest z próchnicą. Czy faktycznie nie jest wynikiem złej higieny jamy ustnej, a diety ubogiej w prawdziwe jedzenie? Spostrzeżenia medycyny chińskiej Chińska medycyna także od dawna propaguje koncepcję, która mówi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3578 Data: 2018-03-04 11:17:09