Czego potrzebujesz:
- 110 g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy )
- 150 g wiórków kokosowych
- 40 g masła migdałowego
- 65 g miodu
- 20 g mąki kokosowej
- 30 g izolatu - smak biała czekolada
- 30 g migdałów bez skórki
Jak wykonać:
Kaszę wsypać na sitko i wypłukać zimną wodą, kolejno wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Zabieg konieczny by pozbyć się goryczki. Następnie ugotować kaszę na mleku. Około 15 minut - by kasza wchłonęła całe mleko. Na suchej patelni uprażyć 100 g wiórek. Uwaga by nie spalić. Powinny mieć lekko pomarańczowy odcień.
Do przestudzonej kaszy dodać połowę uprażonych wiórek i wszystko dobrze zblendować. Kolejno dodać : resztę uprażonych wiórek, masło migdałowe, miód, mąkę kokosową i izolat. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Odstawić na około kwadrans by masa nieco stężała. Uformować kulki, do każdej wkładając migdała. Kuleczki obtoczyć w nieprażonych wiórkach.
Nam wyszło 25 sztuk.
Wartości odżywcze:
Całość:
2270 kcal Białko 72,5g Tłuszcze 140g Węglowodany 200g
Jedna sztuka:
91kcal Białko 2,9g Tłuszcze 5,6g Węglowodany 8g
Najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.
Smacznego.
Wyglądają obłędnie <3
Ile to w sumie kosztuje (za 25 kuleczek) ?
Dobre pytanie, trzeba czekać na odpowiedź mistrzyni :D
Ciężko mi to policzyć na 25 kuleczek, bo te produkty zawsze mam w domu. No ale dobra:)
110 g kaszy jaglanej - 1zł
1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy ) - 0, 70zł
150 g wiórków kokosowych - 2zł
40 g masła migdałowego - 3zł - możesz zastąpić zwykłym orzechowym jak masz, wyjdzie może 0,80zł
65 g miodu - nie mam pojęcia, miód dostaje - załóżmy 2zł
20 g mąki kokosowej - 0,30 zł
30 g izolatu - smak biała czekolada - 2zł
30 g migdałów bez skórki - 1,5zł
Wychodzi około 12 zł. z tego co wiem małe opakowanie oryginału 150 g kosztuje około 10 zł i jesz sam cukier.
Ciężko mi to policzyć na 25 kuleczek, bo te produkty zawsze mam w domu. No ale dobra:)
110 g kaszy jaglanej - 1zł
1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy ) - 0, 70zł
150 g wiórków kokosowych - 2zł
40 g masła migdałowego - 3zł - możesz zastąpić zwykłym orzechowym jak masz, wyjdzie może 0,80zł
65 g miodu - nie mam pojęcia, miód dostaje - załóżmy 2zł
20 g mąki kokosowej - 0,30 zł
30 g izolatu - smak biała czekolada - 2zł
30 g migdałów bez skórki - 1,5zł
Wychodzi około 12 zł. z tego co wiem małe opakowanie oryginału 150 g kosztuje około 10 zł i jesz sam cukier.
Muszę koniecznie spróbować <3
Makrosiezgadza masz męża? Ps. Oby nie hehe
Cześć, można zrezygnować z mleka ;)? Wpłynie to jakoś drastycznie na smak/konsystencję, jeśli zastąpię je wodą?
Są mleka roślinne. :) Sojowe, kokosowe, migdałowe, owsiane, ciecierzycowe, do wyboru, do koloru. Zdrowiej będzie.
Witam mam dwa problemy. Po ostygnieciu kaszy i wsypaniu kokosa prazonego nie moge tego zblendowac( blender kielichowy) masa jest za gesta, jak to zblendowac? Sruga sprawa przy obtaczaniu koncowym w wiorkach nie klei sie kokos tak jak na zdjeciu finalnym produktu prosze o pomoc i dziekuje za wskazowki
Musi być silniejszy blender albo trzeba dodać coś twardego, np. więcej orzechów.