Dalej pomijana jest kwestia zaparć, gazów, wzdęcia, biegunki i uczucia ciężkości po posiłków.
Przy diecie z zwiększona ilością białek, węglowodanów czy tłuszczy warto zadbać o usprawnienie układu trawiennego. Będzie to skutkować lepszym wchłanianiem składników odżywczych a także przełoży się na osiągnięcia sportowe.
A więc przesłanie ma być krótkie i zwięzłe.
Jeśli mamy problem z niskim wydzielaniem kwasu żołądkowego to polecam:
- mniszek lekarski
- cynamon
- imbir
- pieprz czarny
- koper włoski
- korzeń goryczki
- estragon
- mięta
- rumianek
- pokrzywa
- kurkuma
- czosnek
- oregano
- arcydzieł
- owoc jałowca
- bazylia
- zielone warzywa
- czarna herbata
- polecam tez mieszanki przypraw np.: (Podlaska przyprawa przeciw kolkom jelitowym, „Czubryca” –bardzo tanie 2-3zł a także wydajne )
Napary pić między posiłkami . Rumianek, korzeń goryczki około 20 min przed posiłkiem .
Owoc jałowca nie jest uważany za gorzkie zioło ale zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
+
wojo zmcMój sposób "domowy" na lepsze trawienie:
Ziarna jałowca dawniej uchodził za "panaceum".
http://mamzdrowie.pl/jalowiec-pospolity-wlasciwosci-i-zastosowanie/
Dawkowanie rano lub na noc , ja preferuje na noc .
Zaczynamy tzw. piramidką zaczynamy od 4 ziarenek i dokładany co dzień 1 ziarenko aż dojdziemy do 15 następnie schodzimy do 4 ziarenek.
Taki jest nasz "cykl" można powtórzyć ja robię takie cykle na jesień wiosnę po 2 razy.
Ważne by ziarna rozgryzać!
Stara metoda ale z czystym sercem polecam
+
Imbir mielony na noc 1 łyżka do np. Pokrzywy + koper włoski + pół łyżki cynamonu. Zalane wrzątkiem, taki miks poprawia trawienie i nie tylko usuwa toksyny , cynamon. poprawia wrażliwość na węgle .
http://www.poradnia.pl/imbir-poprawia-trawienie-i-orzezwia.html
Pozdrawiam
https://www.sfd.pl/Ciekawostki__-t898467.html
Podsumowując należy przyprawiać posiłki , pić napary ziół a także urozmaicać dietę.
Rano po przebudzeniu wypicie jednej szklanki ciepłej wody pomaga w dolegliwościach trawiennych.
Jeśli mamy problem z florą bakteryjną to polecam :
- kapusta kiszona(zima idzie dobra alternatywa warzyw mrożonych a do tego tania !)
- ogórki kiszony
- jogurty fermentowane (kefir)
Należy zwrócić uwagę na osoby nie tolerujące produktów poddanych fermentacji mlekowej które powinny wystrzegać się tych produktów.
Z błonników polecam siemię lniane i inne twarde błonniki.
Ocet jabłkowy z umiarem J
Także trzeba zwrócić uwagę na ananas który zawiera betaine
Więcej gotować mniej smażyć.
”Pożywienie należy pić a wodę żuć” !
Mam nadzieje że komuś się przyda.
Pozdrawiam
Informacje zaczerpnięte :
http://rozanski.li/
http://getprimal.pl/