SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródła białka

  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 508 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26705 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • [...] co zawierają poszczególne suplementy, wyróżnić możemy produkty zawierające witaminy, jak i minerały, związki roślinne i ekstrakty, suplementy posiadające skoncentrowane źródła tłuszczów np. omega 3, błonniki, probiotyki, jak i prebiotyki oraz aminokwasy. Są to podstawowe produkty, które najczęściej spotykane są w dietach sportowców. Drugim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3569 Data: 2018-11-10 14:23:46
  • Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12425 Data: 2018-11-13 08:53:02
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7094 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4747 Data: 2020-05-29 11:42:26
  • Jesteś młody, myślisz: jestem niezniszczalny! A może stoisz już po drugiej stronie wagi i zaczynasz zdawać sobie sprawę ze swojej niedoskonałości. Nie wiem, kto będzie czytał ten artykuł, jednak wiem, że na jego lekturze zyska zarówno młodzież, jak i starsze pokolenie.  Ale na tym nie koniec działania ochronnego witaminy D. Wśród wielu pozytywów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3736 Data: 2021-09-14 17:48:50
  • Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7116 Data: 2021-09-21 18:24:25
  • Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8139 Data: 2018-04-28 15:44:45
  • [...] konsekwencjami – nadciśnieniem wrotnym z krwawieniami z przewodu pokarmowego, wodobrzuszem, zaburzeniami krzepnięcia i encefalopatią wątrobową. Witamina A: jej rola i źródła dla człowieka Dla człowieka źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (bogate w tłuszcze), a karotenów (prowitaminy A) żółte i zielone warzywa liściaste. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2641 Data: 2021-07-13 10:35:15
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4172 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia.  Izolacje, maszyny, trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1946 Data: 2021-06-09 11:57:19
  • [...] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0085253817307640 Dorota Czerwińska, Anna Czerniawska „Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródła, w wybranej populacji warszawskiej” http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/pobierz-artykul?id=585 Agnieszka Latoch “Stan wiedzy na temat produktów mięsnych jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3252 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • Budujemy formę na diecie wegańskiej - Białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na białko soi (dawniej demonizowanej, obecnie raczej, zamiast wykluczać ją, w przypadku mężczyzn, zupełnie z diety, postuluje się, aby nie stanowiła ona jedynie głównego źródła pokarmowego białka), czy też białka grochu lub gotowych mieszanek zawierających choćby te białka, które często łączy się z jeszcze innymi wegańskimi produktami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2089 Data: 2021-01-26 19:05:21
  • [...] z Dave’em Palumbo (znanym zawodnikiem aktywnym w latach 90. XX wieku) znacząco zmniejszył ilość farmakologii, zmniejszył objętość treningu, a dodał liczne, zdrowe źródła tłuszczów w diecie. „Nie dodawałem żadnych tłuszczów do mojej diety, nigdy! Nie odnosiłem większych rezultatów, mimo iż brałem ogromne ilości farmakologii. Zgodnie z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2290 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • Trzy największe dietetyczne mity o odchudzaniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 736 Data: 2023-07-07 13:22:52
  • [...] energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak to nie jedyne badania, które potwierdzają pogląd, że białko, niezależnie od jego źródła, jest korzystne dla zdrowia kości. Niedawno w przeglądzie opublikowanym w czasopiśmie Osteoporosis International zasugerowano, że spożywanie większej ilości białka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9288 Data: 2019-08-03 08:20:27
  • [...] ogórka, pomidora. Podsumowanie Dieta ketogeniczna nie jest naszym naturalnym stylem odżywiania, ale wiele osób ją sobie chwali. Najtrudniejszy jest etap przejścia z jednego źródła energii do drugiego. Każdy z nas może to przechodzić po swojemu, zwykle jednak skarżymy się na bóle głowy, osłabienie, zmęczenie, mdłości. Warto wówczas pomóc sobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3714 Data: 2019-10-04 19:40:46
  • Jak zmniejszyć apetyt? Sprawdź żywieniowe kombo!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2425 Data: 2019-01-31 09:50:49
  • O czym dowiem się z tego artykułu?  Pamiętaj, aby nie brakowało żadnego aminokwasu, nawet jeśli Twój organizm może sam sobie niektóre z nich wyprodukować, z innych dostarczonych. To nie jest efektywna droga... Nie przejadaj się W pierwszym punkcie moich podpowiedzi sugerowałem, abyś ze swojego talerza zabrał część porcji. Logicznym jest więc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3933 Data: 2020-09-14 11:35:47