Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]
TUT (time under tension = czas napięcia mięśni) jest to czas, w którym nasze mięśnie są napięte. Wydłużenie czasu napięcia mięśni, może spowodować, że nasze wyniki na siłowni będą efektywniejsze. W artykule, przedstawimy kilka sposobów na to, aby wpłynąć na czas napięcia mięśniowego, tak aby wydłużyć pracę i wysiłek mięśni. Co warto zapamiętać i [...]
Istnieje wiele badań, w których ograniczenie podaży tłuszczów w diecie prowadziło do zmian w stężeniach hormonów, miało to wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Odbiorcami tego artykułu będą zapewne głównie mężczyźni. W końcu to testosteron w pewnym sensie kształtuje mężczyzn. Jego wysoki poziom jest atrybutem prawdziwego samca, jednak nie każdy ma go tyle samo, gdyż natura nie zawsze jest sprawiedliwa. Czy dzienny dystans ma znaczenie dla produkcji testosteronu? Amerykańsko-włoski zespół naukowców [...]
O witaminie K2 zrobiło się głośno, gdy na światło dzienne wyszła informacja dotycząca powszechnie występujących niedoborów witaminy D3. Suplementacja witaminą K2 posiada głównie znamiona wspomagające wykorzystanie witaminy D3, jako jej uzupełnienie w działaniu ukierunkowanym na resorpcję wapnia w organizmie człowieka. Czego możemy oczekiwać od [...]
Z wielu powodów redukcja tkanki tłuszczowej jest trudna. Pierwszą przyczyną niepowodzenia jest brak możliwości utrzymania narzuconego modelu dietetycznego, często ciało by mogło, ale umysł nie daje rady. Niestety, zarówno prowadzenie treningu, jak i utrzymywanie diety wymaga zaangażowania, cierpliwości i ponoszenia określonych wyrzeczeń. Drugi [...]
Niektórzy naukowcy twierdzą, iż COVID zabił nawet trzykrotnie więcej ludzi, niż to się oficjalnie podaje. Oficjalne statystyki mówią o 5-6 mln osób, wg statista.com na 21 marca 2022 na świecie odnotowano 6.1 mln zgonów z powodu COVID. Niedocenianym wpływem epidemii jest zwiększone spożycie alkoholu etylowego. Alkohol a pandemia Wyniki prac [...]
[...] z nią szlak. Dlatego może wpływać na pogorszenie tolerancji węglowodanów (zwiększenie insulinooporności). Konsekwencja wysokiego poziomu kortyzolu Konsekwencją jest zwiększona produkcja insuliny w ustroju oraz rosnące ryzyko cukrzycy, jednej z plag XXI wieku, która znacząco zwiększa ryzyko śmierci np. z powodu chorób sercowo-naczyniowych [...]
Okazuje się, że mężczyźni dużo częściej umierają na choroby nowotworowe, co zostało powiązane z występowaniem znacznej ilości testosteronu w ich organizmach. Naukowcy amerykańscy porównali wyniki badań, w których potwierdziła się tego typu zależność. Czy tego typu efekt można porównać dodatkowo ze stosowaniem SAA? Wielokrotnie w informacjach [...]
[...] toksyczność, wpływ na układ krążenia, wpływ na stan kości i równowagę wapnia (przy założeniu, iż dana osoba dostarcza wystarczającą ilość wapnia), zmiany w zachowaniu, zwiększona zachorowalność na raka, wpływ na płodność, W przeliczeniu na standardowe porcje kawy jest to około 4-6 filiżanek ( w zależności od mocy ) Dane pokazują również, [...]
witam czy moze ktos mi doradzic co dalej mam robic ? mam kontuzje na usg wyszedl mi taki wynik : moge wrzucic tu tez zdjecie usg jak by ktos chcial ... Ścięgno głowy długiej mięśnia dwugłowego ramienia na wysokości bruzdy międzyguzkowej z odczynem zapalnym w pochewce i zwiekszona znacznie ilością płynu /53,4/ Staw obojczykowo barkowy poszerzony [...]
Witam. Jestem typowym ektomorfikiem, Pracuje na budowie 9 godzin 6 dni w tygodniu, na siłownie uczeszczam 4 razy w tygodniu. Mam diete 2g/kg - B, 6g/kg - W. Czy obok zdrowego tłuszczu w postaci Oliwy, ryb, orzechow itd. Moge jeść takie rzeczy jak wafelki i inne słodycze, tłuste twarogi, jakieś szynki wieprzowe.. To oczywiscie obok dokładnie [...]
Siema! Czy jest sens zwiększać podaż węglowodanów w ostatnim posiłku w ciągu dnia jeżeli planuje trenować od 6:00 do 7:00 dnia następnego ? Trening crossfit zatem bardzo wysoka intensywność. Nie dam rady nic zjeść przed treningiem bo się na nim porzygam :-P
Witam, zwracam się do was z zapytaniem czy stosowanie diety bogatej w białko, tj 1,5-2 gramy na kg masy ciała da jakieś efekty wraz z kreatyną z kalorycznoscią w normie czy, żeby zauważyć efekty, należy dostarczyć nadwyżki kalorycznej?
Od miesiąca stosuje co jakiś czas głodówkę przeplatana „doublem” tzn w jeden dzien spożywam max 300 kcal a drugiego resztę zapotrzebowania z dnia poprzedniego i obecnego, czy mogę tak robić? W rozrachunku i tak wychodzę na zero