[...] Czym jest gluten? Gluten jest grupą protein w zbożach zwłaszcza w pszenicy. Pszenica jest blisko związana z innymi zbożami takimi jak żyto, jęczmień i owies gdyż te ziarna także zawierają gluten. Gluten to proteiny w pszenicy, które są odpowiedzialne za silną strukturę ciasta. Proteiny glutenu odpowiedzialne są za sieć, która jest [...]
[...] bólom reumatycznym i artretycznym, przeziębieniom, kaszlom i innym zaburzeniom układu oddechowego. Najbardziej szkodliwe połączenie zsiadłego mleka to: zsiadłe mleko + ziarna, zsiadłe mleko + rośliny strączkowe, zsiadłe mleko + owoce i cukry. Z czym kojarzy Ci się taki posiłek? Czy z reklamowanymi szeroko jogurtami? Pasteryzacja mleka nie [...]
[...] bólom reumatycznym i artretycznym, przeziębieniom, kaszlom i innym zaburzeniom układu oddechowego. Najbardziej szkodliwe połączenie zsiadłego mleka to: zsiadłe mleko + ziarna, zsiadłe mleko + rośliny strączkowe, zsiadłe mleko + owoce i cukry. Z czym kojarzy Ci się taki posiłek? Czy z reklamowanymi szeroko jogurtami? Pasteryzacja mleka nie [...]
[...] chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie łuskane ziarna zbóż, lecz jego przyswajanie jest znacznie utrudnione ze względu na obecność dużej ilości fitynianów znajdujących się w łuskach zbożowych. Wpływ cynku na organizm [...]
[...] Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w żywieniu Celuloza Nierozpuszczalna Warzywa, owoce, ziarna zbóż Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość [...]
[...] stanie dostarczyć takich ilości naturalnych witamin i minerałów. Czy spożywamy świeże warzywa i owoce? (Dopuszczalne jest gotowanie na parze). - Czy jemy produkty z pełnego ziarna? ( A nie tylko biały ryz na każdy posiłek? Skąd ja to tak dobrze znam?)Właśnie produkty pełnoziarniste dostarczają dużych ilości witamin z grupy B jak i pewnej ilości [...]
[...] w stanie dostarczyć takich ilości naturalnych witamin i minerałów. Czy spożywamy świeże warzywa i owoce? (Dopuszczalne jest gotowanie na parze). Czy jemy produkty z pełnego ziarna? ( A nie tylko biały ryz na każdy posiłek? Skąd ja to tak dobrze znam?)Właśnie produkty pełnoziarniste dostarczają dużych ilości witamin z grupy B jak i pewnej ilości [...]
[...] dieta, która nie bierze pod uwagę jakości węglowodanów i nie tworzy ważnego dla życia i śmierci rozróżnienia między naturalnymi, nie rafinowanymi węglowodanami jak pełnie ziarna i warzywa oraz rafinowanymi przez człowieka, takimi jak cukier i biała mąka, jest niebezpieczna. Każda dieta, która pozwala na spożywanie rafinowanego cukru i białej [...]
[...] funkcjonowania organizmu. Przykłady odpowiedniego zastosowania produktów pochodzenia roślinnego składające się na stosowanie diety.1. potrawy ze zbóż kompletnych ok. 35%- ziarna roślin strączkowatych i motylkowatych od 5 do 10%- jarzyny zielone lub korzeniowe od30 do 35%(w tym 1/4 surówki) - mleko, sery, jaja ok. 15%- desery z owoców danego [...]
[...] słodka niż fruktoza i dwa razy słodsza od glukozy cukry złożone nie uwodzą słodkim smakiem laktoza obecna w mleku i niektórych przetworach mlecznych skrobia zawierają ją ziarna zbóż, warzywa i orzechy oraz nasiona kukurydzy i roślin strączkowych błonnik pokarmowy w jego skład wchodzą: celuloza, ligniny, chemicelulozy i pektyny; nie jest przez [...]
Co kryją w sobie pełne ziarna „Jedz produkty pełnoziarniste" słyszysz na każdym kroku. To prawda: pełnoziarniste jest najzdrowsze na świecie! Wbrew pozorom wcale nie jest łatwo kupić dobry chleb razowy. Mimo że na sklepowych półkach bez trudu dostrzegasz ciemne pieczywo. Ale ciemne niekoniecznie musi znaczyć - razowe. Sporo gatunków chleba [...]
[...] pokarmy, świeżą, a nie przetwarza¬ną żywność, a także produkty pełnoziarniste. Zapobieganie chorobom Rozróżniamy dwa rodzaje błonnika: nieroz¬puszczalny (występujący w wielu ziarnach, płatkach zbożowych, nasionach i warzywach) oraz rozpuszczalny (zawarty w fasoli, soczewi¬cy, gruszkach, jabłkach, owsie i jęczmieniu). Błonnik nierozpuszczalny [...]
[...] dwóch godzin i rozpoczęciem zawodów zostaną przerobione na energię. Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające soczewicę, ciecierzycę, kuskus, owies, nasiona roślin strączkowych. [...]
[...] dieta polegała i wciąż polega na zupełnym wyeliminowaniu tłuszczów zwierzęcych (i generalnie ograniczeniu wszelkich tłuszczy, poza oliwą z oliwek i naturalnymi zawartymi w ziarnach czy warzywach), cukru, produktów mącznych, przetworzonych, i tych zasad trzymałam się z wszystkimi żelaznymi konsekwencjami. Do niedawna mój system opierał się mimo [...]
[...] były posiłkiem rzymskich gladiatorów - zapewniały zdrowie, siłę i sprawność fizyczną. Pod koniec XX wieku niemieccy ekolodzy na nowo odkryli cenne właściwości orkiszowego ziarna. Zalety Zawiera dużo błonnika - reguluje trawienie, przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki wysokiej zawartości białka, orkisz mo-że [...]
[...] niewłaściwą dietę (bogatą w cukry). Inne produkty zawierające bakterie tego kwasu to kiszonki i fermentowane napoje mleczne. Kwas fitynowy – naturalny składnik zbóż. Dla nas ziarna nie są naturalnym pożywieniem bo nie jesteśmy gryzoniami, a ziarna zawierają dużo substancji tzw. antyżywieniowych. Jednym z nich jest właśnie kwas fitynowy, który [...]
Do lat 70. XX wieku otręby traktowano jako uboczy produkt przemiału ziarna i wykorzystywano głównie jako paszę dla zwierząt. Są one zewnętrzną osłonką ziarna, która jest bardzo bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. W sklepach, oprócz najbardziej popularnych otrąb pszennych, możemy kupić również otręby owsiane i ryżowe. Otręby pszenne [...]
[...] ok. 100-130mg. Czyli jedna filiżanka kawy. Prażenie kawy przeprowadza się w wysokiej temperaturze ( ok. 220 stopni Celsjusza ). Prowadzi się je aż do osiągnięcia przez ziarna kawy odpowiedniego odcieniu brązu ( zależy od gatunku i rodzaju kawy ). Gdy zacznie się zmieniać kolor to jednocześnie ulega skład chemiczny. Alkohol Pozytywne skutki [...]