Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
[...] dużą ilość wody, więc świetnie nawadnia organizm. Grejpfrut Grejpfrut to kolejny idealny wybór dla wegan, którzy szukają prebiotycznych pokarmów wśród owoców. Ma wysoką zawartość błonnika oraz witaminy A i C. Ziarna zbóż o wysokiej zawartości prebiotyków Otręby Otręby zawierają błonnik, który odżywia pożyteczne bakterie jelitowe. Sprzyjają [...]
[...] warunki do wzrostu i są bogate w witaminy oraz minerały. Sam proces konserwowania i zamrażania nie wpływa znacząco na utratę wartości odżywczych. Ciekawostką jest fakt, że zawartość witamin w warzywach mrożonych może być większa niż w tym samym, ale świeżym produkcie przechowywanym w domu przez kilka dni. Kontrowersyjne są za to puszki (choć [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] niebezpiecznie zmiany w sercu w pierwszym tygodniu stosowania diety niskokalorycznej. Okazało się, że po tym jednym tygodniu stosowania diety VLCD (600-800 kcal dziennie) zawartość tłuszczu w sercu zwiększyła się o 44%! Spowodowało to zaburzenie podstawowej funkcji serca, czyli utrzymania przepływu krwi w ustroju. Po 8 tygodniach zawartość [...]
[...] się znajdują. Jogurt jest zdrową opcją, ale margaryna i wiele płatków śniadaniowych zawierających sterole roślinne, już nie. Nawet sok pomarańczowy ze względu na wysoką zawartość cukru nie będzie zbyt dobrym wyborem, jeśli masz cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Czy należy spożywać żywność wzbogaconą sterolami roślinnymi? Jeśli masz wysoki [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Wiele badań wskazuje, iż owoce mają znaczenie dla osób odchudzających się. Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są bogate w błonnik, co jest dużym plusem, ale większe znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. Dobrym źródłem są także banany, suszone morele, orzechy i produkty [...]
[...] znajduje się w tkance nerwowej, a z pozostałej części około 5% w osoczu. W osoczu krwi cholesterol występuje jako składnik lipoprotein. Pomimo ogólnie przyjętego poglądu, że zawartość cholesterolu w surowicy krwi zwiększa się wraz z wiekiem badania dowiodły, że zależy to od warunków bytowych człowieka, a zwłaszcza od jego sposobu żywienia. [...]
[...] - wapnia. Jajka to produkt bardzo wartościowy, naturalny i sycący, zjadam ich dziennie 2-3 szt. A cholesterol?... Wiele ludzi boi się jajek ze względu właśnie na wysoką zawartość cholesterolu. Przed dietą zrobiłem sobie badania krwi. Po trzech miesiącach jedzenia 3 jajek dziennie ponowiłem badania. Mój cholesterol był o wiele niższy. [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
[...] oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają około 0,1-13% tłuszczu, mleko pełne 3-3,5%, sery twarogowe 1-9%, sery podpuszczkowe [...]
[...] kiedy poglądy na to to co wolno spożywać, a czego się wystrzegać zmieniają się z dnia na dzień. Przykładem niech będą jaja, których spożywanie ograniczano ze względu na zawartość cholesterolu w żółtkach. Minął jakiś czas i okazało się, że i tak 3/4 cholesterolu produkuje wątroba, a ilość zawarta w żółtkach i tak nie robi większej różnicy. [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Thermo_Cuts_Liquid_i28804_d380x380.jpg Opis - Zapobiega katabolizmu - Zmniejsza zmęczenie - Poprawia pamięć i rozumowanie - Poprawia zdolność koncentracji Thermo Cuts Liquid - produkt w postaci płynnej gotowe od razu do spożycia na bazie tauryny i kofeiny. Tauryna ma ogromny potencjał, ponieważ odtruwając [...]