[...] przez lekarzy sportowych w toku długoletnich badaą naukowych. Długoletnie eksperymenty fizjologiczne, doprowadziły do opracowania optymalnego składu napoju, którego zawartość oraz duża szybkość wchłaniania nie tylko łagodzi objawy, lecz również znacznie opóźnia moment wystąpienia trzech podstawowych przyczyn zmęczenia: Wyczerpania [...]
[...] odżywcze w odpowiedniej ilości i proporcji. Dlatego też żywieniowcy podzielili produkty spożywcze na grupy. Produkty wchodzące w skład poszczególnych grup mają zbliżoną zawartość składników odżywczych. Są to: 1.Produkty zbożowe - mąki, kasze, makarony i pieczywo. Stanowią one jedną z najważniejszych grup produktów żywnościowych. Są to [...]
[...] W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, [...]
[...] polecana jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno), należy pamiętać, że ogólne spożycie tłuszczu powinno być mniejsze, niż to wynika ze zwyczajów żywieniowych. Duża zawartość tłuszczu niekorzystnego dla zdrowia znajduje się także w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Przygotowując mięso do spożycia, [...]
[...] mikroskładników. Nie wszystkie produkty roślinne zawierają tyle samo przyswajalnych węglowodanów lub mikro-składników. Zależnie od konkretnej sytuacji nacisk należy kłaść na zawartość substancji zawierających skrobię (chleb, ryż, makarony, ziemniaki, suszone warzywa itp.) lub na owoce i warzywa znacznie bogatsze w błonnik i mikroskładniki, a [...]
[...] śmiertelności, ludzkich cierpień i tragicznych skutków gospodarczych. Pomimo, że 25 % populacji zażywa kosztowne lekarstwa statyczne i mimo tego, że udało nam się zmniejszyć zawartość tłuszczów w naszych dietach, w tym roku od chorób serca umrze więcej amerykanów niż w latach ubiegłych. Statystyki American Heart Association przedstawiają dane, że [...]
[...] polecana jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno), należy pamiętać, że ogólne spożycie tłuszczu powinno być mniejsze, niż to wynika ze zwyczajów żywieniowych. Duża zawartość tłuszczu niekorzystnego dla zdrowia znajduje się także w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Przygotowując mięso do spożycia, [...]
[...] skład chemiczny i wartość odżywczą oraz perspektywę rozwoju i wykorzystanie tej rośliny, eksperci ds. żywności FAO określają szarłat jako roślinę XXI wieku. Biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych jego nasiona przewyższają pszenicę. Na podkreślenie zasługuje też duża zawartość błonnika, który odrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] ale nie doda więcej mięsa do Twoich kości. Zazwyczaj stosuje się go w dawce l00 mg dziennie. 6. Pirogroniany. Uważa się, że poprawiają one skład ciała, zwiększają zawartość glikogenu w mięśniach i ich wytrzymałość, a także poprawiają profil lipidów krwi. Pirogroniany powstają w procesie rozpadu glukozy w celu produkcji ATP, cząsteczki [...]
[...] ilości nie mające wpływu na zdrowie człowieka. Obecnie dostępny w sprzedaży olej rzepakowy jest uzyskiwany z uszlachetnionej, tzw. niskoerukowej odmiany rzepaku, gdzie zawartość tego kwasu w oleju jest bardzo niska (nawet poniżej 2%). To samo rafinacja - rafinacja DODATKOWO USZLACHETNIA! To nie szkoda dla oleju a POZYTYW, dzięki rafinacji [...]
[...] ryb morskich, awokado, orzechów, Słodycze, które również wpływają na przyrost wagi, powinny być zastąpione słodkościami o większej wartości odżywczej (ze względu na zawartość witamin, soli mineralnych, potrzebnych do zdrowego przybrania na wadze) tj: gęste soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, muesli, miód, orzechy, bakalie, suszone [...]
[...] resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu. Pomaga w walce z otyłością. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu [...]
[...] pokarmowym sole mineralne i usuwającym je z organizmu. Wegetarianie znani są z tendencji do niedoboru soli mineralnych, zwłaszcza cynku , za co winić należy wysoką zawartość fityny w opartej na ziarnie i strączkowych diecie . Chociaż szereg tradycyjnych sposobów przygotowywania potraw, takich jak moczenie, kiełkowanie i fermentowanie, [...]
[...] Całkowita wymiana wody następuje wtedy nie po 20 dniach (jak u nietrenujących), ale już po 6-8 dniach. Podczas normalnego, prawidłowego trybu życia, zawartość wody w organizmie jest w zasadzie stała, ilość wodydostarczonej jest w przybliżeniu równa ilości wydalonej. Utrata dużych ilości wody ma wpływ na [...]
[...] okresie letnim nasza skóra bywa często przesuszona i wymaga odpowiedniej pielęgnacji. O zachowaniu normalnego stanu skóry decyduje warstwa lipidowa na jej powierzchni oraz zawartość wody w warstwie rogowej naskórka; mówimy o tzw. równowadze wodno-lipidowej. Stan nawodnienia skóry zależy od ilości dostarczonej z zewnątrz i wewnątrz wody oraz od [...]
[...] jaką potrzebuje nasz organizm? Zastanówmy się, w jakim stopniu naturalną strukturę białka zniekształcą procesy termicznej przeróbki, którym poddajemy te produkty ( czy zawartość argininy w produkcie będzie równa z tą, jaką przyswoi organizm???). Kolejnym problemem, który stał istotny dla wszystkich dbających o sylwetkę, jest zawartość [...]
[...] także o tym, że niszczą ją również potrawy zawierające kwasy, takie jak ocet czy ostra musztarda. Silnie alkaliczne produkty, a więc np. soda oczyszczona, również obniżają zawartość tej witaminy. Czy wiesz, że... Witamina B5 ma wpływ na wytwarzanie witaminy D. Współdziała z innymi witaminami grupy B, należy je więc przyjmować razem. Pomaga [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. Do góry ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]