[...] resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu. Pomaga w walce z otyłością. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu [...]
[...] nowotworów sutka, okrężnicy oraz jelita grubego. Przyczynia się do apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych wątroby ludzkiej. Proces ten wspomaga wyższa zawartość witaminy A i D3. Stosowanie przez ludzi i podawanie zwierzętom suplementów z kwasem masłowym (maślan wapnia, cynku, magnezu, kwas masłowy związany z tłuszczem) [...]
Artykuł o skali wzbogacania współczesnego jedzenia Wzbogać się Po co suplementuje się jedzenie? Aby wyrównać straty substancji odżywczych, powstające podczas jego przetwarzania. Na przykład soki tracą w trakcie pasteryzacji nawet 50 proc. witaminy C. Dlatego dodaje się ją już po tym procesie, tuż przed przelaniem napojów w kartony. Ale to nie [...]
[...] czyli zwiększają przemianę materii. Do ich syntezy niezbędny jest jod, który jest obecny w produktach żywnościowych ( głównie produkty morza, woda, jodowana sól ) Jego zawartość w wodzie i żywności niepochodzącej z morza jest stosunkowo mała i zależy od jego stężenia w glebie. Aż 80 % tego pierwiastka w organizmie znajduje się w tarczycy. [...]
[...] tworzyć najróżniejsze kombinacje, zestawy. Owoce i jarzyny, zwłaszcza surowe, są bogatym źródłem biokatalizatorów, zwiększają rezerwę alkaiczną krwi, a przez obfitą zawartość błonnika i kwasów organicznych przeciwdziałają zaparciom stolca i procesom gnilnym w jelicie grubym. Przy sporządzaniu posiłków należy dbać o zachowanie potencjału [...]
Myślę, że tekst przydatny i pożyteczny. Dlatego go zapodaję. Jeśli sięnie podoba to skasować WARZYWNE ZROWIE I WARIACJE Warzywa powinny stanowić niezastąpiony element każdego posiłku naszego codziennego menu. Są bowiem skarbnicą witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, a przy tym zwykle dostarczają niewielkiej ilości kalorii. [...]
[...] skóry, korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę serca. Tłuszcz jest tzw. „wolnym" źródłem energii, dlatego jego znaczenie w odżywkach dla sportowców jest mniejsze, a zawartość nie przekracza 5%. Ostatnio zyskały na znaczeniu triacyloglicerole średniołańcuchowe (MCT), otrzymywane w wyniku enzymatycznej interestryfikacji. Są one szybko [...]
Witam Naturell przygotowal super promocje na zenszen przy zakupie jednego opakowania drugie opakowanie dostajecie gratis. Czas promocji ograniczony. Pozdrawiam GÓRAL & SKLEP SFD PS. Promocja na Ginko Intensiv juz sie zakonczyla NATURELL ŻEŃ-SZEŃ Ginseng 60 tabletek x 100 mg: Standaryzowany wyciąg z korzenia białego żeń-szenia [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Naturalny_Mlody_Jeczmien_Plus_Fibregum_i32483_d380x380.jpg Opis Suplement zawiera Sproszkowany sok z pędów młodego jęczmienia (Hordeum Vulgare L), błonnik akacjowy (FIBREGUM TM) - Naturalny Młody Jęczmień Plus zawiera sproszkowany naturalny sok wyciśnięty z pędów młodego jęczmienia oraz całkowicie rozpuszczalny [...]
Artykuł z dzisiejszego super expresu. Na ten temat już się od dawna mówi: Jemy coraz więcej rtęci! Uważajcie na tuńczyki! Dorsze nie są wcale najgorsze. Dietetycy mówią - jedzmy ryby. Ale uwaga! Toksykolodzy przestrzegają: nie wolno z nimi przesadzać. Zawierają bowiem najwięcej rtęci! A ta może uszkodzić nerki, jelita, a nawet mózg! Kogo słuchać? [...]
!!Uwaga na tuńczyka!! Natknołem się na ciekawy artykuł zamieszczony w superexpresie na temat tuńczyka którego wiekszość nas spożywa w dużych ilościach zapraszam do lektury bo jest to dość ważne. Jemy coraz więcej rtęci! Uważajcie na tuńczyki! Dorsze nie są wcale najgorsze. Dietetycy mówią - jedzmy ryby. Ale uwaga! Toksykolodzy [...]
[...] w warunkach chłodniczych, bez dostępu światła i powietrza. Takich warunków handel detaliczny zapewnić nie może. Oleje lniane, które są rozprowadzane przez sklepy mają niską zawartość kwasów Omega-3 (nazywają się "niskolinolenowymi"), po to aby maksymalnie zredukować podatność oleju na utlenianie i dzięki temu przedłużyć trwałość [...]
[...] olejów roślinnych Dr Budwig naraziła się na wrogość ze strony decydentów zajmujących się gospodarką. OLEJE, KTÓRYCH POWINNO SIĘ UNIKAĆ Olej rzepakowy ze względu na wysoką zawartość mononienasyconych kwasów tłuszczowych jest zachwalany jako ten, który sprzyja zdrowiu. Zawiera jednak po ekstrakcji kwasy tłuszczowe trans i także szybko jełczeje. [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] B2, 0,8 mg witaminy PP, 0,08 mg witaminy B6, 5mg witaminy C, 20 mikrogramów kwasu foliowego. Bakłażany maja działanie uspokajające i łagodzą drgawki padaczkowe. Dość duża zawartość potasu powoduje dobroczynny wpływ na serce i wzmaga wydalanie płynów z organizmu. Bakłażan obniża też poziom złego cholesterolu i to nawet o 50%. Jednak nie wszyscy [...]
[...] organizmu jest białko pełnowartościowe zawarte w takich produktach jak: mleko, przetwory mleczne, mięso, drób, ryby czy jajka. Mleko zawiera średnio od 1 do 3% białka. Jego zawartość w przetworach mlecznych jest znacznie większa. Przykładowo od 16 do 21% w serach twarogowych i od 16 do 31% w serach żółtych. W krajach rozwiniętych głównym źródłem [...]
[...] wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawartość białka w tkance mięśniowej u różnych gatunków waha się od 15% do 20%, zaś w mięsie poddanym obróbce termicznej, z uwagi na mniejszą zawartość wody, jest większa w przeliczeniu na masę produktu. Podroby zawierają znacznie mniej białka (11-17%), są jednakże bogatsze w witaminy i składniki mineralne, ale [...]