SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość cholesterolu w żywności

  • Sporo informacji na temat piwa - piwo, a zdrowie.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] może wzbogacić dietę, ponieważ: > prawie nie zawiera sodu > jest ubogie w białko > jest wolne od tłuszczy i cholesterolu > jest ubogie w węglowodany. Jeśli ze względu na zawartość alkoholu piwo nie może być elementem diety, to alternatywą jest piwo bezalkoholowe. Piwo dla diabetyków. Piwo zawiera węglowodany które są niekorzystne dla [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-05-12 17:37:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Miejsce mięsa w diecie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnych proporcjach. Dlatego warto wybierać różne gatunki mięsa. 3/ Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszyć zagrożenie miażdżycą. 4/ Wybieranie chudego mięsa i przygotowywanie go bez dodatku lub tylko z niewielkim [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-06-24 15:54:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • izomery trans kwasów tłuszczowych

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] utratę masy tłuszczowej aż o 75% po 8 tygodniach . Kwas wakcenowy jest przez niektórych badaczy uważany za najważniejszy izomer pozycyjny trans w tłuszczu mlekowym. Jego zawartość w mleku krowim latem podczas żywienia pastwiskowego może sięgać 7%, zimą spada do poziomu ok. 1,5 – 2%. Kwas wakcenowy (C18:1 trans-11), jako element integralny [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1654 Data: 2015-03-08 22:35:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o błonniku _tabele

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu. Pomaga w walce z otyłością. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-09-02 08:49:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dla początkujących - układanie diety

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] więcej niż 6 do 1. W diecie współczesnej jest on dużo zawyżony co powoduje wiele problemów zdrowotnych. Dlatego należy wybierać takie oleje/produkty, które mają zwiększoną zawartość kwasów n-3 w diecie. Jakie tłuszcze wybierać można przeczytać tutaj http://www.sfd.pl/t989348.html Swoim klientom polecam zawsze zakup tranu firmy mollers, wypada [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 895 Data: 2014-02-08 15:31:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Skladniki mineralne

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-09-04 19:07:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pij mleko a bedziesz...

    Temat
    Iron Horse Series

    [...] mlekowego. Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego organizmu. Podstawową też różnicą między mlekiem kobiecym a krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina [...]

    Odpowiedzi: 60 Ilość wyświetleń: 15503 Data: 2009-01-13 06:24:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • JAJO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] bialka oraz żółtka. Skorupa stanowi 10% masy jajka, zawiera ok. 3,5% skladników organicznych oraz ok.95% składników mineralnych (głównie węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza zawartość jajka przed zanieczyszczeniami oraz umożliwia wymianę gazów. Bialko stanowi ok. 60% masy jajka, natomiast właściwa komórka jajowa (żółtko) ok 30% jego masy. [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-08-19 21:33:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]

    Odpowiedzi: 51 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-01 19:15:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • witamin, minerałów - czar !

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 8618 Data: 2005-12-24 12:54:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ~TAJEMNICA ZDROWEGO JEDZENIA: 27 waznych porad ~ !

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam!!! Przegladajac z nudow magazyny kulturystyczne wpadl mi w oko ciekawy artykul. Pomyslalem sobie, ze skoro zaciekawil mnie i poszerzyl moja wiedze to byc moze i wam sie przyda kilka wskazowek odnosnie diety wiec oto i pisze: Wsrod produktow odzywczych godnych duzej uwagi znajduja sie wytwory "jedzeniopodobne", tym grozniejsze dla organizmu [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-10-21 19:56:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [Art] Diabelska fruktoza

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] banany - wiśnie (1 kubek) - winogrona (1 kubek) - mango (2 plastry) - melony - pomarańcze - gruszki - ananasy (2 plastry) - arbuz (1 duży kawałek) Poniższe owoce mają niską zawartość fruktozy, zawierają mniej niż 4 gramy fruktozy w porcji. Możesz je spożywać, w granicach zdrowego rozsądku: - morele - awokado (1/3 średnio owocu; tak to owoc) - [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-09-11 15:06:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cholesterol: fakty & mity ;)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] i podrażnienia tętnicy, a także te powstajace w wyniku produkcji łez. Z cholesterolu powstaje również sporoa grupa hormonów. Zarówno tych regulujących metabolizm minerałów, zawartość cukru we krwi, jak i tych, które wpływają na poziom stresu oraz te związane ścisle z cechami poszczególnych płci, czyli: testosteron, estrogeny, progesteron, etc. [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-08-24 15:34:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta i Ruch Fizyczny - art by Sheep

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] krwinek co kolei powoduje lepszy i efektywniejszy transport tlenu. Ćwiczenia wpływają znacząco na normalizację lekko podwyższonego, lub zbyt niskiego ciśnienia krwi, spada zawartość tłuszczu we krwi, zwiększa się ilość " dobrego " cholesterolu, podczas gdy spada ilość „złego" cholesterol LDL. Polepsza się proces oddychania. Wzmacniają się [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 6208 Data: 2005-03-17 21:22:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Smalec jako źródło tłuszczy w diecie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] do eliminacji smalcu z diety. Jak również obniżania zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych poniżej zalecanej normy 10% zapotrzebowania energetycznego . Wyższa procentowa zawartość tłuszczy nie jest skorelowana z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych . Tezę tę potwierdza metaanaliza przeprowadzona przez Siri-Tarino i wsp. z 2010 roku. W [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 3909 Data: 2013-03-11 16:46:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze , ukryty zabójca!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] czy na liście składników znajdują się oznaczenia "uwodorniony", "częściowo uwodorniony" lub "utwardzony". Im wyższą pozycję na liście zajmują te związki, tym wyższa ich zawartość w produkcie. - Zwracaj szczególną uwagę na margaryny. Najlepiej w ogóle nie kupuj tych, które nie zawierają masła. Może to oznaczać, że konsystencję stałą uzyskano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11855 Data: 2009-10-26 10:26:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Charakterystyka makroskładników

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] jak dżemy, konfitury, syropy. Ziemniaki, warzywa okopowe, owoce i napoje zawierają zazwyczaj do 25% węglowodanów. Znikome ilości występują również w produktach mlecznych tam zawartość laktozy kształtuje się na poziomie 4-4,5%. W zakresie spożycia węglowodanów obserwuje się malejący udział energii pochodzącej z węglowodanów złożonych (przetworów [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 10568 Data: 2008-03-03 19:01:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i zabiegów klarowania. Dzięki temu sok ten pozostaje naturalnie mętny. Nie może zawierać dodatku cukru ani kwasów spożywczych, więc zachowuje naturalny smak owoców. Również zawartość witamin, węglowodanów, białek, czy składników mineralnych pozostaje w nim taka jak w surowcach, z których pochodzi - owocach. Bardzo często spotykamy się z [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 3444 Data: 2007-02-16 11:38:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Soja - za i przeciw ....

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] czy fasoli: 100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal, a grochu i fasoli - 290 kcal. Jej dość wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 8941 Data: 2002-08-24 22:38:25 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Rola cynku w organiźmie !

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] duża podaż cynku w diecie hamuje wchłanianie w jelitach. Na przyswajalność cynku ma także wpływ wielkość wydzielania soku trzustkowego, czas pasażu jelitowego pokarmu oraz zawartość fitynianów w diecie. Związki fitynowe obniżają przyswajalność cynku prawdopodobnie poprzez zmniejszenie rozpuszczalności jego związków, w wyniku czego zostaje [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-08-07 08:46:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)