"Po krotce okazuje sie iz coponiektore kwasy potrafia zmienic sie w odpowiednim srodkowisku itd w zasady. Stad jedzac owoce ktore maja odczynnik kwasny obnizamy zakwaszenie organizmu poniewaz dzieki przemiana zachodzacym w naszym organizmie owoc zmienia swe PH na zasadowe." poprosze o jakies źródła naukowe bo brzmi to bajecznie [...]
Chciałem to samo wrzucić co TomQ. Pilnuj ilości zielonych warzyw w diecie, a zakwaszenie organizmu nie powinno być problemem. 1-1,5kg zielonych warzyw dziennie powinno załatwić sprawę. Zwłaszcza brokuły, brukselki, szpinak, sałata.
[...] PH. Beta - Alanina jak najbardziej, ale tylko w wysiłkach beztlenowych, gdzie naprawdę można się zakwasić. Na wysiłki tlenowe (poniżej progu beztlenowego, a tym bardziej tlenowego ) gdzie zakwaszenie nie sięga więcej niż 4mmol, wydaje się to być zbyteczny proch. Z drugiej strony znam niewiele sportów, w których nie używałoby się beztlenu :)
Brak warzyw w pierwszym posiłku, albo innego alkalizatora. Daj pomidora, żurawinę. Wyliczenia wyglądają ok. Ale brak warzyw jest niedopuszczalny. Brokuły/szpinak/pomidor/sałata/ogórek... koniecznie! Zakwaszenie nie jest czymś wesołym Sos lepiej jakiś naturalny, na bazie przecieru pomidorowego, ale ujdzie. 1) Możesz po pół roku, możesz po roku. [...]
Zakwaszenie nie jest alergia nie powoduje żadnych wysypek, kaszlu itp. Idź zrób szczegółowe testy alergiczne i z wynikami do dobrego alergologa on cie pokieruje do dietetyka albo sam ułoży diete. Tak btw kaszel jest oznaka zasadowicy nie zakwaszenia i pot zawsze jest kwaśny
Z tym Asiu że chodzi tu nie tylko o wodę, widzisz jeżeli chodzi o równowagę kwas-zasad. to wygląda to następująco: Spożycie produktów o działaniu alkalizującym powinno pokrywać aż 80% dziennego spożycia produktów żywnościowych natomiast 20% to produkty o działaniu kwasowym. Niestety w naszym obecnym społeczeństwie spożycie wygląda odwrotnie. [...]
[...] panienkom Tabatę na splania tłuszczu................... prawidłowo wykonana Tabata przez np. kolarza to duszność posmak metaliczny w ślinie itd. itd. to czysty beztlen zakwaszenie po 7-10 mmoli. Tętno koncowe na poziomie 95-98 % hr max. I co panienka z Fitnes na zrobić prawdziwą Tabatę rzenada. Reasumująć kolego źle zadajesz pytanie i [...]
Zakwaszają używki (kawa, papierosy), produkty bogate w białko i węglowodany (szczególnie te przetworzone) Odkwaszają owoce i warzywa, przyprawy. Oczywiście zakwaszenie organizmu nie jest niczym dobrym, ale żeby do tego doszło trzeba przez długi okres czasu spożywać dużą ilość białka ponad zapotrzebowanie, przetworzone produkty i mało owoców. Żeby [...]
[...] przerwą 2minuty... aha , no i jeszcze co do "rozbiegania" rozbieganie , to bieg ciągły , a nie przebierzki , jakie będziesz robił na koniec wtorkowego treningu ... rozbieganie ma na celu unieknięcie zakwasów po treningu , a nie jeszcze większe zakwaszenie ... proponuje zmienić te osiemdziesiątki na 3km ciągłego truchtu . pozdro ;>
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Kolego zakwaszenie organizmu, może być spowodowane nadmiarem białka, więc spróbuj je ograniczyć... Bez wglądu w Twoją dite nie powim Ci nic więcej. Po za tym musisz pamiętać że w Twoim wieku to się zdarza. Jak odkwasić organizm?:) No przede wszystkim wyeliminować powód... Po za tym zmiana diety nie zaszkodzi :) Ułóż, perzedstaw to Ci koledzy z [...]
[...] wszystkich rodzajów produktów 2. ciągła suplementacja drogimi preparatami 3. nieświeży oddech 4.zaparcia 5.mogą powstawać kamenie nerkowe i w pęcherzyku żółciowym!!! 6.zakwaszenie organizmu przez nadmiar białek prowadzi do odwapniania kośći a to do OSTEOPOROZY 7.gazy jelitowe 8. u osób z podagrą taka dieta może zaostrzać chorobę a to daje [...]
[...] do posiłku ) , nie wliczasz do bilansu są niezbędne do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej na dietach kulturystycznych gdzie dużo białka i ww z ryżu, kasz itd bardo łatwo o zakwaszenie warzywa to również skarbnica witamin i antyutleniaczy po treningu możesz zjeść owoc, wafle ryżowe + odżywka białkowa mrożonki są git imo - rzepakowy może być
[...] (może na szczęście) nie mam możliwości jedzenia w domu, tylko śniadanie jem na chacie. Czy taka monotoniczność diety w czymś przeszkadza, czy mówisz to tylko po to, żeby mi się nie znudziło jedzenie tego samego? :P Warzyw mam dość sporo, więc chyba nie muszę się obawiać o zakwaszenie od kury. Zmieniony przez - YeeeSS w dniu 2015-09-11 06:44:17
[...] jak wyjdzie 5 to powiesz, że jest zakwaszony? pH żołądka? :-) . Prywatnie rzuci grubą kasę za phmetrię, a pH w znacznej większości wychodzi prawidłowe. No i ogólnie całe zakwaszenie po spożyciu pokarmów o kwaśnym pH - z tego co kojarzę już kiedyś była podobna dyskusja z Tobą. Jaglane, gryczane, ryżowe, żytnie - ogólnie zawsze warto mieszać, [...]
[...] jak wyjdzie 5 to powiesz, że jest zakwaszony? pH żołądka? :-) . Prywatnie rzuci grubą kasę za phmetrię, a pH w znacznej większości wychodzi prawidłowe. No i ogólnie całe zakwaszenie po spożyciu pokarmów o kwaśnym pH - z tego co kojarzę już kiedyś była podobna dyskusja z Tobą. Jaglane, gryczane, ryżowe, żytnie - ogólnie zawsze warto mieszać, [...]
Ekspertem nie jestem, ale za dużo białka, marnuje się, bo przerabiane jest na glukoze. Pomijajac zakwaszenie i działanie kataboliczne. Takie dawki białka to chyba dla zawodowców co są na masie po 4-5 tys kcal %-) 200 gram dziennie byłoby ok. Po treningu węglowodanów mało. Nie bój się węglowodanów, po treningu to największy sprzymierzeniec. Zrób [...]
Prędzej zakwaszony :p, wtedy też ratują Cie ziemniaki, kasza jaglana/gryczana bo działają alkalizująco. Ziemniaki > ryż :D. Zakwaszenie organizmu a niedokwaszony/zakwaszony żołądek to dwa różne pojęcia.