[...] zjawisko, jako hemolizę), tracą żelazo z potem, tracą żelazo razem z moczem i z kałem (zjawisko patologiczne powiązane z nienormalnymi krwawieniami), czasem występują u nich zaburzenia wchłaniania żelaza (część unika najlepszych źródeł żelaza w diecie). U kobiet pewna część żelaza jest tracona wskutek procesów fizjologicznych (krwawienie [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
[...] dla całego królestwa zwierząt, od muszki owocówki, przez ryby a skończywszy na ssakach. Bezsenność ma ogromny wpływ na fizjologię człowieka i jest powszechnie kojarzona z zaburzeniami metabolicznymi (otyłość i cukrzyca), chorobami układu krążenia (nadciśnienie) oraz zaburzeniami psychicznymi (lęk i depresja). Co więcej, bezsenność została [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] tłuszcz oraz cukier, konieczne są skomplikowane procesy chemiczne oraz użycie licznych chemikaliów. Użycie właśnie wspomnianych chemikaliów i słodzików może mocno wpływać na zaburzenia hormonalne, co zaś prowadzi m.in. do zatrzymania wody w organizmie, tworzenia się cellulitu czy odkładania podskórnej tkanki tłuszczowej. Kolejnym działaniem, [...]
[...] podążać i nie stawiać sobie za cel, właśnie takiej sylwetki, ponieważ okupiona jest ona przeważnie bardzo ciężkim treningiem, restrykcyjną dietą, co u kobiet może powodować zaburzenia normalnego funkcjonowania organizmu. Pod jej postami często wypowiadają się uczestniczki zawodów i bardziej lub mniej anonimowo potwierdzają słowa Marie. A jakie [...]
[...] kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. Stresu nie da się [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
W medycynie diuretyki stosuje się w leczeniu ostrych i przewlekłych obrzęków, w nadciśnieniu oraz przy niewydolności serca. Ponadto czasem stosuje się je do wymuszonej diurezy przy zatruciach oraz w moczówce prostej. Czasem stosuje się je w jaskrze oraz przy zapobieganiu chorobie wysokościowej (inhibitory anhydrazy węglanowej). Mówimy oczywiście o [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]
[...] (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, zaburzenia fibrynolizy (wzrost stężenia homocysteiny), choroba wieńcowa. Coraz więcej ludzi będzie chorować na cukrzycę, a bardzo często w pierwszym etapie towarzyszy jej [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z poważniejszych chorób współczesnego świata, która nagminnie jest ignorowana. Większość ludzi nie wie nawet, jak poważne może mieć konsekwencje zdrowotne. Ogólnie ok. 25% populacji ma ciśnienie wyższe niż 140/90, jednak trzeba pamiętać o tym, iż osoby narażone na szczególne ryzyko (np. diabetycy) powinny [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
[...] z najłagodniejszych środków na rynku oxandrolone (pod marką Anavar) w dawce kilkudziesięciu mg dziennie (średnio) miał wpływ na układ krążenia (pośrednio przez wpływ na zaburzenia lipidów), powodował też spadek stężenia testosteronu od ponad 30%. Oxandrolone wywołał spadek HDL o blisko połowę i wzrost LDL o ~9%. Odnotowano duży spadek [...]
[...] przystosowane i/lub przygotowane), a inne nie radzą sobie już tak dobrze. Wytwarzanie energii przez mięśnie szkieletowe zależy od mechanizmów związanych z kurczliwością, a zaburzenia są związane z reakcją układu nerwowego, jonowego, krążenia i naczyniowego, wyczerpaniem substratów energetycznych. Metylfenidat wpływa na wyrzut i inhibicję [...]
Niewystarczająca ilość snu wypacza naszą zdolność do regulowania emocji. W dłuższej perspektywie może to znacząco wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne. Brak snu lub kiepski jakościowo sen może sprzyjać powstawaniu stanów depresyjnych i lęków, a te z kolei mogą powodować dalsze zakłócenia snu. Kolejne konsekwencje to większe ryzyko cukrzycy typu 2, [...]
Uwaga: zawarte w poniższym tekście informacje są zgodne z obowiązującą wiedzą naukową, jednak istnieje ryzyko, iż naukowcy czegoś dokładnie nie sprawdzili, że jeszcze nie wiemy wszystkiego o danej substancji lub iż mogą wystąpić nieokreślone interakcje żywności np. ze stosowanymi lekami. Dlatego zawsze należy skonsultować z lekarzem stosowanie [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]