Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] metabolicznego – badanie mające na celu określenie uczuleń na pewne składniki pokarmowe. Jest ono bardzo ważne przy układaniu diety, ponieważ daje nam możliwość ułożenia dużo przyjemniejszej i zdrowej diety. Na przykład przy uczuleniu na pomidory w ustalaniu diety należy pozyskać inne źródła beta-karotenu, takie jak marchew. OB/Odczyn [...]
[...] być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie powinno być dużo warzyw, a mało produktów o wysokiej gęstości energetycznej (tłuszcze, tłuszcze połączone z węglowodanami). Wystarczy wykluczyć najpopularniejsze produkty o wysokim [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] w ciągu 14 dni, nie jest niczym niezwykłym. Znaczna jest retencja wody, co prowadzi do osiągnięcia masywnych rozmiarów w rekordowym czasie. Ponieważ komórki mięśniowe ciągną dużo wody, mięśnie przybierają gładki, zalany wygląd. Anadrol nie powoduje przyrostu masy dobrej jakości, stawia raczej na jej ilość, co w sezonie pozastartowym dla [...]
[...] wyrównanych chorobach nerek i dla osób w starszym wieku. W diecie tej nie podaje się potraw ostrych, wędzonych, smażonych, pieczonych, tłustych, surowych i zawierających dużo błonnika. Należy stosować więcej niż pięć posiłków dziennie, niewielkich objętościowo, co powoduje mniejsze obciążenie układu trawiennego organizmu i lepsze przyswojenie [...]
[...] półtrwania w organizmie . Rozsądny wydaje się podział na 3-4 dawek na dobę przyjmowanych po posiłku. Dawki jakie najczęściej stosowane w kulturystyce to 15mg do 50 mg ( i dużo więcej ) Nie powinno się stosować tego medykamentu jeżeli ktos wcześniej cierpiał na wirusowe zapalenie wątroby lub jeżeli ktoś jest wrażliwy na ten lek . Dianabol jest [...]
[...] wiec postanowilem zamiescic tu ten post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii zużywana na czynności życiowe. Tę prostą prawdę [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] immunoglobiny A (IgA), substancji chemicznej w organizmie, która działa jako bakteria przeciw chorbie, w prównaniu do tych, którzy niestety go nie uprawiali. Lecz co za dużo to nie zdrowo: studenci którzy za często uprawiali seks - 3 razy bądź więcej w tygodniu - mieli dużo niższy poziom IgA niż osoby, które w ogóle nie uprawiały miłości. [...]
[...] niespełna dwóch tygodni z Grand Prix TS w Pabianicach, na których znaleźli się także Mariusz Bałaziński oraz Dorota Galińska. UWAGI OGÓLNE Trening i samopoczucie Co tu dużo mówić - samopoczucie i jakość treningu na CKD, a na diecie wysokowęglowodanowej, to jak niebo i ziemia. Pierwsze tygodnie CKD są jeszcze ok., jednak im dalej w las tym [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]
[...] działania, zboża deklasują bardziej pożywne owoce i warzywa." Dodaje Sebastian. „Prawdziwy problem to deficyt jednego ze środków alkalizujących więcej niż o jeden za dużo kwasowych." mówi Sebastian. Ludzie jedzą mnóstwo zakwaszających białek zwierzęcych, nabiał oraz zboża. Brakujący kawałek to przyzwoita ilość warzyw i owoców, w celu [...]
[...] Opisuje tu najważniejsze interakcje kortyzolu , co prawda kortyzol Interuje niemal z każdym hormonem , ale ja opisałem te najwazniejsze i bezpośrednie , i tak jest ich dużo Kortyzol - Insulina Ważny antagonizm dla organizmu ,Podwyższony Kortyzol powoduje zmniejszenie wrażliwości insulinowej , Co powoduje ze weglowodany , białka , kwasy [...]
[...] przez cynk, dlatego w przypadku niedoboru cynku może dojść do obniżenia poziomu testosteronu we krwi. A to nie jest dobre dla mięśni! Można by sądzić, że jeśli się je dużo mięsa, które jest bogate w cynk,wówczas będzie się mieć dużo cynku. Ale gdy się intensywnie trenuje, wówczas łatwo o niedobór tego pierwiastka. Ostatnie badania [...]