[...] – sugerując, iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z Coca-Colą i Pepsi. Jeśli popatrzysz na proporcje węglowodanów oraz ich zawartość w 100 g, sprawa stanie się jasna. Jeżeli lubisz faszerować ciało fruktozą i glukozą, pij soki. Właściwie jedyna pora, gdy nie będą one [...]
[...] setki osób zmarły z powodu hipertermii wywołanej farmakologicznie (np. przez DNP). Standardowo zalecenia Przed treningiem: napój izotoniczny lub lekko hipotoniczny - 4%-6% węglowodanów, 0,5-0,7 g sodu w litrze napoju. W trakcie treningu: napój izotoniczny - 6%-9% węglowodanów, 0,5-0,7 g sodu w litrze + dodatkowe ilości sodu, jeśli praca trwa [...]
[...] prowadzących do rozpadu tłuszczu w tkance tłuszczowej. może dodatkowo wspierać wrażliwość insulinową tkanek przyczyniać się do zmniejszenia wchłaniania przez nasz organizm węglowodanów, które zjadamy poprawiać również nasze samopoczucie, co nie jest bez znaczenia w przypadku diety redukcyjnej Najczęściej się poleca spożywanie ekstraktu herbaty [...]
[...] niedawnym filmie przesłanym na swój kanał YouTube Buendia pokazał jak wygląda jego obecna dieta, której kaloryczność wynosi ok. 6000 kalorii. Posiłek 1 – 63 g białka, 131 g węglowodanów, 22 g tłuszczu 70 g płatków owsianych 120 g truskawek kodiak cakes 2 jajka 280 g białek jaj Posiłek 2 – 61 g białka, 120 g węglowodanów 200 g piersi z kurczaka [...]
Celowo poruszam ten kontrowersyjny temat, ponieważ nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż istnieje taka możliwość. Dla wielu osób jedyną znaną formą treningu mającego na celu poprawę definicji sylwetki czy wydolności są aeroby (bieżnie, rowerki, orbitreki, schody, rowerki spinningowe). W klubach maszyny aerobowe są notorycznie zajęte, [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
[...] fruktozy (10-20 g dziennie), ale nie z zalewem wywołanym masowym spożyciem cukru lub HFCS. Eksperyment naukowy W dobrze kontrolowanych badaniach zastosowano diety: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60,4% węglowodanów w [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] i wodę (jest to prawda, jednak nie do końca wiadomo, czy zasoby glikogenu są konieczne dla hipertrofii – wiele badań wskazuje, iż niekoniecznie). Arnold sądził, iż podawanie węglowodanów oszczędza proteiny (zapobiega katabolizmowi). Cóż, w normalnych warunkach dobrze odżywionego kulturysty jest to zjawisko pomijalne, niszowe (chyba że ktoś [...]
[...] bezpiecznym) źródłem protein są białka serwatkowe (WPC, WPH, WPI) oraz białka kazeinowe. Podsumowanie Białko pełni kluczową rolę w diecie kulturysty. Nie jest ważniejsze od węglowodanów i tłuszczów, niemniej jego rola jest nie do przecenienia. Ile go potrzebujesz? Na to pytanie nie ma wspólnej odpowiedzi. Zależy, jak często trenujesz, jakie [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 h po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po [...]
[...] mają wyraźny, negatywny wpływ chociażby na wrażliwość na insulinę. Na drugim miejscu można by postawić dietę, gdzie rotuje się węglowodanami i/lub wymienia się część węglowodanów na tłuszcze. Mniej skuteczne będą typowe diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe (ze względu na wykazany w niektórych obserwacjach naukowych wpływ na [...]
[...] koła i trzeba naprawdę dużej wiedzy, by wyjść z takiego zastoju. Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. 56 ± 11% energii (0,08 ± 0,02 g na minutę) z węglowodanów pochodzi 44 ± 11% energii (0,15 ± 0,04 g na minutę). Tłuszcz jest utleniany całą dobę, niezależnie czy coś robisz, czy nie. Czyli? Możemy oczekiwać spalenia ~115 [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
[...] korzyści zdrowotne uzyskane wskutek stosowania „diety mięsożercy” wynikają z ograniczenia przetworzonych produktów, cukru, spadku podaży energii wskutek ograniczenia węglowodanów itd. Niekoniecznie słuszną drogą jest eliminacja produktów pochodzenia roślinnego, a szczególnie warzyw i owoców. Nikt nie udowodnił, by tego rodzaju rozwiązanie [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]