W poprzednich opracowaniach przytoczyłem badania i fakty dotyczące treningu ramion oraz nóg. Warto odświeżyć nieco informacje dotyczące treningu grzbietu, tym bardziej, iż w klubach nadal są silnie zakorzenione mity dotyczące wykonywania podciągania, wiosłowania czy martwego ciągu. Jak często trenować plecy? To kolejne pytanie bez odpowiedzi. [...]
[...] ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 mg/dL (dla mężczyzn sięga od 40 [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
Arnold Schwarzenegger do dzisiaj budzi dyskusje oraz kontrowersje. W sumie jest to bardziej temat do działu fit-plota i można by dyskutować godzinami, czy „austriacki dąb” ma rację czy też nie. Trening barków według Svenda Karlsena Karlsen jest słynnym trójboistą, mniej znanym kulturystą IFBB (kontuzja przerwała obiecującą karierę) i w swoim [...]
[...] średni ester (NPP; nandrolone phenylpropionate), pośladki, szybkie, mocne i krótkie uderzenie, ZWYŻKA PO 24 H (CZARNE ROMBY), - drugi od góry długie estry (DECANOATE) - wysokie stężenie (1 ml), pośladki, ZWYŻKA PO 24 H- WZROST do 5 dnia (CZARNE KóŁKA) - trzeci od góry długie estry (DECANOATE) - niskie stężenie (4 ml), pośladki, - WZROST do 5 [...]
W ostatnim czasie triathlon stał się coraz bardziej popularną dyscypliną. W okresie wakacyjnym mamy mnóstwo zawodów, które przyciągają do siebie starych wyjadaczy, jak i osoby debiutujące, które chciałby spróbować sił w tym sporcie. Jeśli myślisz, że ukończenie triathlonu jest poza Twoim zasięgiem... to jak najbardziej się mylisz. Nie rób zmian [...]
[...] z węglowodanów, 19.4% energii z protein oraz 69.5% energii z tłuszczów (82 ± 62 g węglowodanów, 139 ± 32 g białka oraz 226 ± 66 g tłuszczów dziennie) mieli zastraszająco wysokie stężenie cholesterolu. Co prawda z reguły cholesterol pokarmowy nie ma wpływu na endogenny, ale ... przy podaży średnio 844 mg cholesterolu dziennie, w diecie [...]
[...] osi somatotropowej u zdrowych kobiet. Istnieją mocne dowody epidemiologiczne, że spożycie nabiału znacząco zwiększa poziom IGF-1 we krwi u ludzi. To wyjaśnia, dlaczego wysokie spożycie mleka sprzyja rośnięciu dzieci i nastolatków. Niski wzrost jest charakterystyczną cechą wrodzonego niedoboru IGF-1 w zespole Larona. Tak więc dieta zachodnia [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
[...] jest bardzo mało. Płeć męska (stres, nadużywanie alkoholu, palenie, sięganie po narkotyki, hormon wzrostu, IGF-1, sterydy anaboliczno-androgenne, małe stężenie estrogenów, wysokie testosteronu). Historia choroby wieńcowej w rodzinie. Palenie tytoniu. Picie alkoholu - istnieje wiele dowodów wskazujących na to, że umiarkowane spożycie alkoholu [...]
Można by skwitować, iż kulturyści umierali i będą umierać, jednak warto by się zastanowić, dlaczego tak się dzieje. W tekście posłużę się celowymi skrótami, ponieważ szczegółowe opisy zajmują zbyt wiele miejsca. Nadmierna waga - śmierć na raty W końcu warto zaznaczyć, iż serce pompuje krew całą dobę i u kulturystów mięsień jest poddany [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]
[...] do 5,1 mmol/L – po treningu. Po 22 godzinach w grupie odnotowano 5% wzrost spalania kalorii w spoczynku – z poziomu 1901 do 1999 / dzień; W grupie treningu interwałowego wysokiej intensywności - w ciągu 32 minut pracy badani „podnieśli” 3872 kg, a poziom kwasu mlekowego mierzony po treningu wzrósł do 10,5 mmol/L. Po 22 godzinach w grupie [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] c-reactive protein) Jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, infekcji wirusowej, bakteryjnej, wysokie stężenia są powiązane np. z oparzeniami. Na stężenie CRP może mieć wpływ IL-6, w mniejszym stopniu IL-1 oraz TNF-α. IL-1 Wodmianie beta, cytokina prozapalna, pełni [...]
Bardzo wiele osób od razu po pozytywnym wyniku kontroli antydopingowej danego zawodnika (zawodniczki) zaczyna używać etykietek w rodzaju: „koksiarz”, „dopingowicz”, „oszust”, „kłamca”. W dyskusjach pod artykułami używane są niewybredne epitety (z których większość nadaje się do wytoczenia procesu o zniewagę). Sytuacja przypomina wypicie jednego [...]
[...] z grochu Ostatnim rodzajem białka pochodzenia roślinnego, które chciałbym omówić, jest białko pochodzące z grochu. A to głównie z kilku przyczyn: stosunkowo niskiej ceny, wysokiej jakości - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, choć może zawierać mniejszą ilość metioniny - warto łączyć je z innym bogatym źródłem pokarmowym białka, [...]
[...] aromatyzacja, w trakcie stosowania np. testosteronu, czy zatrzymywanie wody oparte o inne mechanizmy, w kontekście anapolonu, mniejsza retencja wody i nadciśnienie tętnicze wysokie odtłuszczenie sylwetki dobre reagowanie na farmakologię właściwie ulokowane przyczepy mięśni (np. szczególne znaczenie ma w przypadku bicepsa czy łydek) przewaga [...]