[...] lat łatwo dojść do wniosku, że potrzebne są nowe alternatywy dla każdego miłośnika słodkiego smaku. Ciastka, które pasują do diety Starając się o lepszą sylwetkę, wyniki sportowe, czy też zdrowie, zaleca się spożywać dietę ubogą w produkty wysokoprzetworzone, które to nie zapewniają sytości i prowadzą do wahań poziomu glukozy oraz [...]
Przez kilkadziesiąt lat trwał wyścig zbrojeń między użytkownikami dopingu a kontrolującymi. W rzeczywistości, po jednej stronie siedział sztab ludzi, którym zależało na tym, by ich zawodnicy nie „wpadli” na kontroli antydopingowej (te uwzględniające sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się dopiero w latach 70. XX wieku). Niemniej aż do 2012 r. [...]
Nandrolone czyli legendarna „deka” jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Zsyntetyzowany w 1950 roku, pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę, przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie np. olimpijskim od ok. 1975 roku (tak samo jak wszystkie pozostałe SAA). Nandrolone jest od [...]
Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
Natrafienie na przysłowiową ścianę podczas odchudzania jest problemem dotyczącym większości osób podejmujących się redukcji masy ciała. Może się to stać po kilku tygodniach lub miesiącach, chociaż niekiedy proces pozbywania się nadmiaru kilogramów idzie wolno od samego początku. Niezależnie od tego, w którym momencie zauważy się, że redukcja nie [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Po pierwsze każdy rower podlega regulacji tak, jak rowery górskie czy szosowe. Można wyregulować wysokość siodełka, a [...]
Naukowcy sprawdzali, jak kombinacja tyrozyny, kapsaicyny, katechin i kofeiny ma wpływ na układ adrenergiczny, odczuwanie sytości, lipolizę i termogenezę. 80 osób z nadwagą i BMI: 31.2 ± 2.5 kg/m2 na początku stosowało dietę z ujemnym bilansem kalorii i dostarczało przez 4 tygodnie 3.4 MJ energii dziennie (~812 kcal). Osoby, które straciły [...]
Niedawno w serii badań wykazano, iż potencjał ochronny dla wątroby posiada ashwagandha (witania ospała), której do tej pory nie łączono z możliwością takiego oddziaływania. W ostatnim czasie okazało się również, iż podobne właściwości może posiadać kofeina. A przecież tej substancji nie wiąże się z ochroną wątroby, nikt o tym wcześniej nie [...]
Regularny trening jest istotny, choć nie najważniejszy dla poprawy stanu zdrowia czy zmniejszenia ilości tłuszczu w ciele. Najważniejszą rolę w tym zakresie powinna odgrywać właściwa dieta oraz dodatkowa aktywność fizyczna, poza planowym treningiem (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również [...]
Na całym świecie choroba niedokrwienna serca dotyka co najmniej 126 milionów osób i co roku powoduje co najmniej 9 milionów zgonów. Mężczyźni chorują częściej niż kobiety, a zachorowalność zwykle zwiększa się w czwartej dekadzie życia i rośnie wraz z wiekiem. Witamina C jest niezwykle popularna, ma wpływ na układ odpornościowy i syntezę kolagenu. [...]
Kamienie moczowe dotyczą sporej części populacji (5% kobiet, 12% mężczyzn) i mogą być bardzo bolesne. Większe kamienie (>7 mm) prawie zawsze wymagają nawet interwencji urologicznej. Kamienie mogą być zbudowane z kwasu moczowego, wtedy pomocna może być alkalizacja ustroju np. solami z potasem. Podsumowanie Dna moczanowa dotyka ~1% populacji. [...]
[...] przydzielono do otrzymywania 5 g kreatyny dziennie lub placebo i poddano treningowi. Głównym punktem końcowym była stężenie hemoglobiny glikozylowanej (HbA1c). Drugorzędowe wyniki obejmowały obszar pod krzywą glukozy, insuliny i peptydu C oraz wskaźniki wrażliwości na insulinę. Oceniono również wydolność fizyczną, profil lipidowy oraz ekspresję [...]
Wcześniejsze badania wykazały korzystny wpływ regularnych ćwiczeń siłowych w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy pojedynczy trening też może przynosić korzyści zdrowotne. Przegląd badań naukowych Aby wyjaśnić, jak trening wpływa na czynniki ryzyka metabolicznego, naukowcy dokonali przeglądu literatury. [...]
Wykorzystanie rollera piankowego w sporcie zazwyczaj powiązane jest z działaniem uciskowym, które ma na celu uwalnianie mięśniowo-powięziowe, co w konsekwencji powoduje rozluźnienie napiętych mięśni. Jednak okazuje się, że tego typu nacisk przynosi również pozytywne następstwa dla naczyń krwionośnych dbając o ich zdrowotną kondycję. Badanie [...]
Suplement cynku zwiększa produkcję testosteronu - potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Firat w Turcji przeprowadzając badanie na zwierzętach i ludziach. Pierwsze wyniki tych badań zostały opublikowane w 2006 roku. Podawano w nim samcom szczurów 3 mg cynku na kilogram masy ciała przez okres 4 tygodni. Kolejnym etapem było przygotowanie zwierząt [...]