Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
[...] batatów są bardzo przybliżone do ziemniaków. Z kolei różnice w zawartości witamin widać w znacznie większej zawartości witaminy A, a dokładnie beta-karotenu. Z kolei witamina C prawie w ogóle w nich nie występuje. Słodkie ziemniaki zawierają również nieznacznie więcej składników mineralnych. Cztery razy więcej wapnia czy sodu. Jednak [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. Jak ważna jest witamina C? Obok korzystnego działania na stawy, witamina C wpływa na układ odpornościowy i jest jednym z najbardziej znanych antyoksydantów (obok witamin A i E). Oznacza to, [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
[...] węgla, co jest niesamowicie ważne dla sportowców. Ferrytyna jest białkiem wiążącym żelazo. Spadek stężenia ferrytyny świadczy o małej ilości zmagazynowanego żelaza. Skoro witamina C pośredniczy w transporcie żelaza, to nasuwa się oczywisty wniosek, iż może pomóc sportowcom wszystkich dyscyplin. Biegacze są narażeni na rozpad erytrocytów (ich [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
[...] E można byłoby powiedzieć, że firma TREC proponuje swoim klientom monopreparat zawierający wyłącznie sprzężone izomery kwasu linolowego. Jednak potencjalnie wspierając zdrowie m.in. poprzez wzmocnienie ochrony przeciwrodnikowej, witamina E może być cennym dodatkiem do CLA. *Ranking wg popularności sprzedaży i opinii klientów w sklepie SFD
[...] w ciekawych wariantach smakowych. Niestety w dzisiejszych czasach nawet przy odpowiednio zbilansowanej diecie, warto również wspomóc się odpowiednią suplementacją witaminami i minerałami, ze względu na coraz mniejszą ilość mikroskładników w warzywach, owocach czy mięsie, które są narażone na działanie różnych chemikaliów. Nawadniaj [...]
[...] metę nieco przeszkadzać. W każdym razie jest to ciekawa alternatywa. Skład Woda, cukier, migdały 2,3%, maltodekstryna, wapń, sól morska, emulgator: lecytyny; ryboflawina, witamina B12, witamina D2 Wartości odżywcze Wartość energetyczna na 100 ml: 30 kcal Tłuszcz: 1,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g) Węglowodany: 3,7 g (w tym cukry: [...]
[...] cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, roślinny koncentrat barwiący (z marchwi), sól, substancja zagęszczająca: guma gellan, aromat, tiamina (B1), ryboflamina (B2), witamina B6, witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 63 kcal Tłuszcz: 1,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g) Węglowodany: 11,4 g (w tym [...]
[...] plastry robią się takie gumiaste i niezbyt przyjemne, więc odradzam. Skład Woda, olej kokosowy 23%, skrobia modyfikowana, sól morska, aromat goudy, barwnik: karoteny; witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 295 kcal Tłuszcz: 23 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g) Węglowodany: 22 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 0 [...]