[...] się może krew oraz odczuć można wzrost temperatury ciała. Szybkiej wizyty u lekarza wymaga stan, w którym gorączce towarzyszy ból pleców, czy nudności i wymioty. Czy witamina C wpływa na pęcherz? Zarówno całokształt diety, jak i wysokość podaży witaminy C, która często zalecana jest przy zapaleniach pęcherza moczowego, mogą mieć wpływ na [...]
[...] leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych i wywoływaniu porodu. Co warto wiedzieć o herbacie z liści malin? Korzyści zdrowotne herbaty z liści malin Liście malin dostarczają witamin z grupy B, witaminę C oraz szereg minerałów, w tym potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Zawierają też polifenole, takie jak garbniki i flawonoidy, które działają w [...]
[...] jest aż taka skomplikowana. Właściwie, to niektóre połączenia są wręcz zalecane. Dobrym przykładem pary związków, które mogą ze sobą kooperować, jest połączenie magnezu i witaminy D3. Oddziaływania magnezu i witaminy D Jedną z kilkuset funkcji magnezu jest udział w aktywacji witaminy D po jej pojawieniu się w ustroju. Pierwiastek ten bierze [...]
[...] diety i na szczęście (dla wegan, ale nie tylko) te najlepsze można pozyskać z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]
SIBO, czyli bakteryjny przerost jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth), daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Bakterie w obrębie niezaburzonego mikrobiomu jelitowego wpływają na procesy metaboliczne, odpornościowe, a także regulują ludzkie zachowania. W związku z tym dysproporcje jakościowe (szczepy bakterii tworzących [...]
[...] mogą odczuwać braki żywieniowe, nawet jeśli się regularnie przejadają. Wynika to z tego, że jedząc przetworzone produkty, nie dostarczają sobie składników odżywczych, tj. witamin, minerałów i makroelementów, których potrzebuje nasz organizm. Jedzenie emocjonalne może prowadzić do negatywnego obrazu ciała Wiele osób, które zmagają się z [...]
[...] jedne z najbardziej znanych egzogennych związków o charakterze antyoksydantów w ustroju człowieka. Są owiane wieloma mitami np. o leczeniu raka czy „wszystkich chorób” przez witaminę C. Co naprawdę daje witamina C? W rzeczywistości witamina C wykazuje pozytywny wpływ na ustrój człowieka, uznaje się ją wręcz za niezbędną sportowcom (i to w dużo [...]
Wydawać by się mogło, że skoro dni na początku wiosny są wyraźnie dłuższe, niż w szczycie zimy to nie trzeba już kontynuować suplementacji diety witaminą D. Nie jest to jednak przekonanie słuszne, a wręcz przeciwnie - można nawet rzec, że jest to moment kluczowy w kontekście troski o stan odżywienia organizmu tym związkiem. Historia witaminy D [...]
[...] To, że coś jest wegańskie, nie oznacza, że jest dietetyczne, zdrowe itp. Jak to możliwe skoro weganizm opiera się na roślinach? Przecież są one takie zdrowe, pełne witamin i minerałów? Owszem, jeśli samodzielnie komponujemy swoje posiłki, dbamy o jakość składników, o kaloryczność i zróżnicowanie posiłków, wówczas można uzyskać wiele [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
[...] lekarzem, stosować suplementację pojedynczymi składnikami. Gdy jednak podejrzewamy, że ew. niedobory są niewielkie, być może pomocne będą gotowe preparaty zawierające pakiet witamin i minerałów. Beta alanina oraz arginina i cytrulina (rozpatrywane tutaj łącznie), mogą wspierać bardziej efektywne treningi za pomocą różnych/oddzielnych [...]
[...] znacząco na stężenie białka w mleku matki, ale już skład ciała matki może mieć związek z wartością odżywczą jej mleka. Tak więc niedożywienie matki spowodowane brakiem witaminy B12, witaminy D, wapnia i DHA podczas laktacji, może prowadzić do niskiej zawartości witamin w mleku matki, co może powodować trwałe zaburzenia neurologiczne u [...]
[...] są narażeni na większy stres oksydacyjny, z którym ustrój potrafi sobie skutecznie poradzić. Dzieje się tak, o ile zapewni się podaż właściwej ilości antyoksydantów, np. witamin A, C, E, koenzymu Q10, flawonoidów, kreatyniny, neopteryny, melatoniny, antocyjaniny, w diecie. Suplementacja witaminą E jest zalecana u osób Z niedoborem witaminy E [...]
[...] sami ograniczyli nieco jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody mogą być różne. Dieta roślinna kusi lepszym zdrowiem, prawidłową masą ciała i talerzami pełnymi witamin i minerałów. A czym jest redukcjonizm? Redukcjonizm nie zakłada całkowitej rezygnacji z mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, a jedynie ich ograniczenie. [...]
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]
[...] które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych przykładów na to zjawisko jest produkcja witaminy C liposomalnej. Zapotrzebowanie może ulec sporemu powiększeniu u palaczy papierosów, sportowców czy osób przewlekle chorych (np. nadciśnienie, miażdżyca, [...]
[...] nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. Ponadto można również dostarczać [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]