[...] dla sportowców mogą mieć warzywa, których wiele osób nie dostrzega, np. marchew czy buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni naukowcy wykazali, iż [...]
[...] stanowi główny metabolit etanolu i jest klasyfikowany jako znany kancerogen. Duże dawki alkoholu a profil hormonalny u mężczyzn 72 mężczyzn piło alkohol: 36 piwo i 36 wino. Spożywali od 0,9 do 2,1 g etanolu na kg masy ciała, stanowi to od 72 g do 168 g etanolu dla 80 kg mężczyzny. Dużo! Odpowiada to wypiciu co najmniej ponad 1,5 l piwa (6% [...]
[...] dla sportowców, a niektóre rodzaje pokarmu mogą nawet wywoływać choroby (np. ryby skażone metalami ciężkimi). Antyodżywczy i rakotwórczy jest każdy rodzaj alkoholu (piwo, wino, wódka itd.). Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest [...]
[...] spożywali 30 g etanolu w postaci wina, piwa (Amstel® pilsner) lub innego alkoholu (ginu Bols Jenever). Dla porównania, w drugiej próbie podawano piwo bezalkoholowe, wino bezalkoholowe lub wodę. Sprawdzano, jak alkohol (lub placebo) wpłyną na diurezę. W porze lunchu podawano 3 porcje po 250 mL piwa, 93 mL wina lub 36 mL ginu (w drugiej [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] zwykłe środki wydawane bez recepty i sprzedawane bez limitu w sklepach zabijają co roku w Polsce ok. 3 tysiące osób, na świecie według szacunków dziesiątki tysięcy. Wino i winogrona dla serca? Czerwone wino i winogrona zawierają związki polifenolowe, w tym flawonoidy, które mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Najbardziej znanym związkiem z [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach np. w winogronach. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
[...] płytek krwi poprzez preferencyjne hamowanie aktywności COX-1, która syntetyzuje tromboksan A2, induktor agregacji płytek i środek zwężający naczynia krwionośne. Niestety wino czerwone dostarcza dużo alkoholu, więc nie nadaje się do regularnego stosowania - koszt zdrowotny znacznie przewyższa potencjalne korzyści. O wiele lepszym pomysłem jest [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
[...] porcji dziennie), warzywa strączkowe (3 porcje w tygodniu), ryby (co najmniej 1 raz w tygodniu), drób (2 razy w tygodniu), oliwa z oliwek (jako podstawowe źródło tłuszczu), wino (kieliszek dziennie). Produkty, które należy ograniczyć Produkty smażone, fast foody (maksymalnie raz w tygodniu), ciastka, ciasta, cukierki, ser, masło i margaryna [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
Nie jest tajemnicą, iż alkohol w nadmiarze niszczy wszystkie narządy, sprzyja powstawaniu kontuzji, a nawet wywołuje raka. Wcześniej naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu. Spożywano 736±105 mL napojów. Grupy pijące piwo z alkoholem dostarczały 12.1±1.6 g etanolu dla piwa [...]
[...] ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na ryzyko pojawienia się raka? Stężenia resweratrolu różnią się znacznie między gatunkami roślin. Na [...]