[...] robią wszystko, aby rozwinął się u nich nowotwór. Wystarczy wspomnieć, iż jednym z najsilniejszych kancerogenów jest alkohol. A ludzie nie tylko chętnie sięgają po wódkę, wino, piwo czy bimber, ale używają toastu „na zdrowie”. To tak, jakby sięgać po heroinę i wznosić toasty za poprawę stanu swojego zdrowia. Alkohol jest w tej samej grupie co [...]
Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe? Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i [...]
[...] a nawet obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby. Inne pokarmy roślinne, które są szczególnie bogate w różnego rodzaju flawonoidy, to czarna i zielona herbata, czerwone wino, ciemna czekolada, pietruszka, kawa, pomidory i owoce cytrusowe. Dodatkowe korzyści Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi (działać przeciwzakrzepowo). Resweratrol wchodzi w skład rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w [...]
[...] w chłodzie. W moich stronach można dostać dobre piwa niepasteryzowane takie jak Śląskie z Lwówka Śląskiego oraz Spiż w minibrowarze na wrocławskim rynku. 2. Wino: a) wino stołowe lekkie, wina musujące, szampan. Możesz wypić dziennie max. szklankę wina (250 ml) - Aby uniknąć odwodnienia musisz wypić dodatkowo przynajmniej szklankę wody. b) [...]
[...] zmniejsza koncentrację. Sprawę pogarsza jeszcze upośledzone wykorzystanie glukozy przez mózg, a przecież właśnie glukoza jest najlepszym „paliwem" dla komórek nerwowych. Ja z wódki z meliny przerzuciłem sie na czerwone wytrawne wino:) to jak z kaszanki przerzucic sie na slimaki:) pozdro!:) Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2007-03-26 11:57:25
[...] doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. [...]
[...] duże zastosowanie w przetworach owocowych, gumie do żucia i sosach. IL-PZH. Załącznik do Zarządzenia MZiOS dopuszcza ten barwnik do stosowania. E163 Antocyjany. Barwniki winogron oraz wielu jagód, także czerwonej porzeczki i czerwonej kapusty. Mogą być stosowane bez ograniczeń ilościowych. Najczęściej używane do poprawiania barwy napojów, [...]
[...] jest tutaj to, że związek chemiczny zawarty w krwiobiegu, zwany fibrynogenem, powoduje powstawanie zakrzepów. Istnieje sporo dowodów popierających tezę, że piwo i czerwone wino hamują działanie tego związku. Oczywiście nie jest to wymówką, by zapijać się, lecz umiarkowane spożywanie może być wzięte pod uwagę. Popularnym lekiem używanym jako tak [...]
[...] zaliczyć możemy niektóre gatunki serów ( brie, camembert, cheddar, emmentaler, mozarella), ryby solone, wędzone i marynowane, wędliny (np. salami), wątróbka, a także piwo, wino czerwone, czekolada, przejrzałe owoce ( banany, awokado czy figi). Zawartość amin biogennych w danym produkcie może być uzależniona także od stanu w jakim znajduje się [...]
[...] są roślinne polifenole - zwłaszcza ich grupa znana pod nazwą flawonoidy. Źródłem ich są owoce, warzywa, herbata, kawa WIECEJ TUTAJ http://www.sfd.pl/temat233897/ i wino, zwłaszcza czerwone. Dzienne spożycie tych związków waha się od kilku mg do 1 g. Zależy to od ilości spożywanych warzyw i owoców. Z roku na rok wzrasta, również w [...]
[...] sposób jak to robi alkohol. Jest to ten sam szlak metaboliczny, a tak naprawdę fruktoza to alkohol bez czadu. (without the buzz). (z własnego doświadcznie dodam, że z soku winogronowego przy udziale cukru i drożdży mozna produkować wino o wiele lepsze niż to patykiem pisane- przyp mój). Norman Swan: Czy to jest stłuszczenie wątroby związane z [...]
[...] często spożywane po długotrwałym wysiłku. Piwo zawiera węglowodany i wodę. Puszka piwa zawiera około 15g węglowodanów, jednakże alkohol zawarty w piwie, podobnie zresztą jak wino i wódka jest diuretykiem i zwiększa utratę wody z moczem. Napoje alkoholowe są więc niekorzystne z punktu widzenia równowagi elektrolitowej ustroju. Zakończenie Badania [...]