[...] związku z tym poprawnie stosowana dieta wegańska będzie miała zdolność do dawania większego odczucia sytości. Monotonia kulinarna Oczywiście to nie jest tak, że na diecie wegańskiej/roślinnej nie można budować interesujących propozycji kulinarnych. Musimy jednak wziąć pod uwagę fakt, że z diety zostaje wykluczony cały element świata [...]
[...] lat, a suszona może przetrwać 10 lat. Jak to możliwe? Suszona fasola jest pozbawiona wody, w której mogłyby się skutecznie rozwijać drobnoustroje. Ze strączków można zrobić wegańskie kotlety, pasty, są także świetnym dodatkiem do sałatek, zup, dań z makaronem itp. Orzechy, nasiona Orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczy, białka, błonnika [...]
[...] od jedzenia jajek lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Stosowanie diety peskatariańskiej może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, co w przypadku diety wegańskiej jest trudniejsze. Chodzi głównie o kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, wapń oraz białko. Laktoowowegetarianie Co jedzą? Jajka, nabiał, produkty [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
[...] Lata istnienia ludzkiego życia to doświadczenie w jedzeniu mięsa w młodym wieku. Włosi bez entuzjazmu patrzą na fakt, że weganie przekazują swoim dzieciom wiedzę na temat wegańskiej diety. Planują podjąć zatem kroki, które uchronią dzieci od "nienormalnych limitów w odżywianiu". Elvira Savino, która jest członkiem prawicowego stowarzyszenia [...]
[...] widzenia podaży witamin i składników mineralnych potrzebnych do rozwoju organizmu i utrzymania zdrowia oraz osiągania celów sportowych stanowią diety eliminacyjne (np. wegańskie, czy ketogeniczne), gdyż ich bilansowanie wymaga niezwykłej dokładności, a często jest również niemożliwe bez suplementacji. Inne aspekty związane z regeneracją Do [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
[...] niedoborów mikroskładników (omówionych wyżej) należy dodać te specyficznie występujące. Mam tutaj na myśli niedobory: witaminy B12 - dotyczy zwłaszcza osób na diecie wegańskie jodu - dotyczy zwłaszcza osób o niskim spożyciu jodu w żywności np. takich osób, które nie stosują soli jodowanej kwasu foliowego - dotyczy pań, które planują [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]
[...] jej masę mięśniową, jej skóra jest gładka, a do tego po ćwiczeniach dużo szybciej się regeneruje. Dlatego na swoim koncie Instagramowym często podaje przepisy na potrawy wegańskie i propaguje wprowadzanie do diety fasoli, tofu czy soczewicy. Już w 2017 roku Stefanie Moir stała się jedną z najbardziej znanych weganek w brytyjskim świecie [...]
[...] diety, postuluje się, aby nie stanowiła ona jedynie głównego źródła pokarmowego białka), czy też białka grochu lub gotowych mieszanek zawierających choćby te białka, które często łączy się z jeszcze innymi wegańskimi produktami wysokobiałkowymi. Jest w czym wybierać, warto zatem mieć świadomość możliwych problemów z białkiem na diecie wegańskiej.
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]