Znalezione pod frazą:
Sortuj wg:
Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
Dla wielu osób wykluczanie z diety części (wegetarianie) lub wszystkich (weganie) produktów pochodzących od zwierząt stało się swego rodzaju religią. Dyskusja z fanatykami nie ma żadnego sensu, są odporni na wszelkie racjonalne argumenty. Nie brakuje też neofitów. W ostatnich kilku latach „nawrócenia” doznał siedmiokrotny Mr. Olympia, który przez [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Weganizm kojarzy się przede wszystkim z dietą, która eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, nabiał, a nawet miód. W rzeczywistości ma on znacznie więcej ograniczeń. Nie bez powodu w sklepach znajdziemy takie produkty jak wegańskie wino, które niby nie jest z mięsa, ale do jego produkcji wykorzystuje się elementy pochodzące [...]
Gotowe wyroby wegańskie stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także wśród osób mających alergię czy problemy z układem trawiennym. Czasem eliminacja produktów zawierających mleko po prostu jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
Dieta wegańska nie powinna ograniczać się do unikania mięsa i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jest to bowiem styl życia, który składa się nie tylko z troski o uczucia zwierząt, ale również o stan środowiska. Zredukowanie śladu węglowego, które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, [...]
Każdy z nas ma swoje ulubione słodycze, po które sięga w chwili słabości lub gdy najdzie ochota na małe co nieco. Wśród ulubionych produktów zawsze jest garstka łakoci, które kochamy nie tylko za sam smak, ale również za wartość sentymentalną i wspomnienia, jakie przywołują. Rurki z kremem - któż ich nie pamięta.... Jeśli zapytałbym, czy w waszych [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Plastry wegańskie z pistacjami to ciekawostka, którą możemy kupić w sieciach sklepów Biedronka. To taka jakby wędlina, z którą możemy zrobić wegańskie kanapki. Co ciekawe, smakiem i zapachem przypominają klasyczną mortadelę. Pewnie mało kto by się zorientował, że to wcale nie jest produkt mięsny. Atutem tutaj jest dodatek pistacji, które nadają [...]
Czego potrzebujemy: 100 g czerwonej soczewicy 150 g marchewki startej na drobnych oczkach pół cebuli 2 ząbki czosnku 5 g nasion chia + 1/3 szklanki wody łyżka natki/koperku przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano 7 g oleju kokosowego mąka owsiana do skorygowania gęstości masy Dziki sos Tomato Basil Jak wykonać: Soczewicę gotujemy do [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
Czego potrzebujemy: 1 opakowanie ulubionego Vege Burgera 100 ml gorącej wody 10 g ulubionej Dzikiej oliwy kilka rzodkiewek, pomidorków, kawałek ogórka, papryka, oliwki ulubiony Dziki Sos Jak przygotować: Masę burgerową przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, po czym formujemy 8 kuleczek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy nasze [...]
Czego potrzebujesz: 240 g czerwonej fasoli z puszki 200 g banana 20 g mąki kokosowej 20 g oleju kokosowego 20 g masła orzechowego 30 g kakao 60 g Vegan Protein Strawberry 15 g erytrytolu 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji Jak wykonać: Wszystkie składniki poza czekoladą blendujemy na gładką masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i [...]
Składniki: 30g mąki pełnoziarnistej lub owsianej 5g odżywki białkowej o smaku solonego karmelu Vegan Protein 10g masła orzechowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 30ml napoju roślinnego 5g pokruszonej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy w dłoniach ciasto. Formujemy kształt ciasteczka, [...]
Przepis na wegańskie ciastka orzechowe z dodatkiem białka roślinnego. Składniki: 100g gładkiego masła orzechowego Peanut Cream 30g mąki pełnoziarnistej lub owsianej 20g odżywki Vegan Protein solony karmel 40g syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do blendera lub miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy [...]
Czekoladowe, wegańskie kulki mocy z awokado /SFD/2016/11/19/62b10afe35a1476c92b78446aa8f06b8.jpg Składniki: - 50 g awkokado - 50 g daktyli - 5 g kakao - 20 g amarantusa ekspandowanego (+ troszkę do obtoczenia) Przygotowanie: 1. Daktyle zalać wrzątkiem i przykryć na 15 min a następnie je odsączyć 2. Awokado obrać a następnie zblendować z daktylami [...]
Czy można stosować odżywki wegańskie przy IBS? Te odżywki są robione na bazie strączków, dlatego zastanawiam się czy mogą nasilać wzdęcia przy IBS? Źle się czuje po normalnych odżywkach białkowych (izolatach), dlatego pomyślałam nad wegańskimi.
Pojawiło się trochę próśb o przepis na to ciacho, więc udostępniam. Przepis nie jest mojego autorstwa, lecz p. Ewy Żurkowskiej - przetestowałam i wyszło… super! Już na ten moment wiem, że będę go modyfikować, więc w przyszłości można liczyć na kolejne hmm… „batony”. Przepis jest wegański (przy użyciu roślinnego mleka) i bardzo zdrowy, w końcu [...]
Nasz sklep
Mega promocja
Losowe tematy
Poszukiwane