[...] oraz częstotliwość wypróżnień. 2. Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, jednak jeśli dieta jest uboga w produkty zbożowe, owoce i warzywa, może powstać jego niedobór. Możemy wyróżnić dwa rodzaje błonnika. Pierwszym z nich jest błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyny), a drugi to wersja nierozpuszczalna [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
[...] - ze zdrowiem ma to niewiele wspólnego. W lokalnej restauracji często posiłek może być równy cenowo lub niewiele droższy, za to jakościowo przebija konkurenta - mięsa i warzywa zazwyczaj są świeże i przygotowywane na bieżąco, co więcej czasem możemy nawet poprosić o przygotowanie go wedle naszego uznania np. z grilla, bez panierki czy bez [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko niedoborów, gdyż do najlepszych jej źródeł należą: tran (z tuńczyka, [...]
[...] gdyż zapewnia największe i najbardziej stabilne dawki, jednak związek ten występuje również w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, takich jak warzywa (np. pomidory, kukurydza), kawa i herbata, czy zboża i przetwory mleczne. Metabolizm metylosulfonylometanu MSM spożywane zarówno pod postacią suplementów, jak i wraz [...]
[...] większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała. Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, czyli źródłach białka. Podsumowanie Okrągła buzia wcale nie jest niczym złym. Sprawia, że [...]
[...] potasu i sodu w diecie Stosunek zawartości sodu do potasu w diecie to wartość, o którą szczególnie ciężko jest dbać fanom diet wysokoprzetworzonych i ubogich w owoce i warzywa. W codziennych jadłospisach tych osób często można zaobserwować ponad dwukrotnie wyższą zawartość sodu niż potasu, podczas gdy powinno być zupełnie na odwrót. Dobrym [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
[...] Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą obejmować utratę apetytu i masy ciała, [...]
[...] żołądka i inne problemy związane z infekcją bakteryjną. Uważa się także, że zawarte w nim pektyny mogą łagodzić skurcze jelit. Mycie warzyw i owoców Wiadome jest, że owoce i warzywa pryskane są różnymi chemikaliami. Samo przepłukanie ich w wodzie nie zawsze usuwa wszystkie pozostałości po pestycydach. I tu znowu możemy liczyć na ocet jabłkowy, [...]
[...] oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję oraz przetwory sojowe, a także pozostałe warzywa strączkowe (w tym np. soczewicę), czy orzechy oraz nasiona. Zawierają one jednak mniej białka ogółem, a także mniej aminokwasów niezbędnych niż źródła zwierzęce. [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]
[...] mięsa przed przyrządzaniem nie jest konieczne, a nawet przeciwwskazane. Dlaczego? Przecież prócz mięsa przygotowujesz jeszcze inne produkty. Obierasz ziemniaki, myjesz warzywa, przygotowujesz sałatkę. Czy po kontakcie z mięsem zawsze dokładnie myjesz ręce? Pomimo starań o higienę możemy nieświadomie przenosić niechciane bakterie na inne [...]
Ludzie od lat starają się znaleźć jak najbardziej efektywny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Każdego roku powstaje kilka modnych diet, które mają nam zapewnić spalanie tkanki tłuszczowej oraz kształtowanie ładnej sylwetki. Wiele z tych diet bardzo szybko upada i okazuje się, że nie były warte wysiłku. W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie [...]
[...] że ulega ograniczeniu spożycie produktów zawierających naturalnie dużą ilość błonnika. Mam tutaj na myśli głównie pieczywo pełnoziarniste, nieprzetworzone zboża, owoce i warzywa. A jak się okazuje 100 g awokado, dostarcza w prosty sposób około 7-8 g błonnika. Mikroelementy Awokado to m.in. bogactwo witamin tj.: B5, B6, C, E oraz K. Jest [...]
Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
[...] produkty bogate w błonnik W ciągu dnia spożywaj dużo zdrowych, bogatych w błonnik pokarmów, które pomagają zaspokoić głód na dłużej. Należą do nich produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Ponadto wiele z tych produktów jest niskokaloryczna. Pij dużo wody Jeśli po posiłku potreningowym dalej czujesz głód, napij się wody. Pomoże Ci to ustalić, [...]