[...] i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, odżywki zawierające ten [...]
[...] przeciwrakotwórcze i przeciwutleniające. Związek skutecznie obniża stężenie glukozy we krwi poprzez regulację w górę translokacji transportera GLUT4 i PPARγ. Co warto zapamiętać i jakie działania podjąć? Powinno się dążyć do ograniczenia podaży cukrów o szybkiej kinetyce, tj. glukozy, fruktozy, maltozy, galaktozy, sacharozy, laktozy [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] posiłków, nie wspominając o ograniczeniach w dostępie do różnorodnych sprzętów i przyborów kuchennych. Zakładając, że mamy łatwy dostęp do sklepów, możemy nabyć wartościowe produkty, z których można stworzyć zdrowe dania – począwszy od kanapek, a skończywszy na spaghetti z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Podczas komponowania dań [...]
[...] negatywnych skutków dla człowieka. Podobnie wygląda kwestia ze słynną laktozą, cukrem mlecznym (cząsteczkę laktozy buduje połączenie glukozy i galaktozy). Przy okazji warto rozprawić się z pokutującym mitem „naturalności”. Wiele osób uważa, iż miód jest zdrowszy od cukru stołowego, gdyż jest „naturalny”. Tymczasem [...]
[...] ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną z najbardziej skutecznych diet, inne zaś, że poprzez jej stosowanie może dojść do wielu zaburzeń zdrowotnych. Z czego warto korzystać podczas diety ketogenicznej? Źródła tłuszczy: olej kokosowy tłuszcze MCT olej lniany wysokolinolenowy ryby, np.: śledzie, makrela, halibut, karp, łosoś dziki [...]
[...] odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach spożywczych jest trójwartościowe, w naszym żołądku zmienia się w żelazo dwuwartościowe, które łącząc się z białkiem, tworzy przyswajalny związek – ferrytynę. Ludzki organizm jest w stanie [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
[...] ktoś jednak robi to kompleksowo i profesjonalnie, to niewliczanie warzyw jest nie tylko nieuzasadnione, ale dodatkowo przysparza problemów. Powód czwarty W tym miejscu warto się odnieść do pojęcia "ujemna kaloria", które wkradło się do obiegowego postrzegania niektórych pokarmów. Termin ten nie jest terminem fachowym, a potocznym, [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
[...] owoce, które są zanurzone w słodkim i delikatnym żelu. Jednak najważniejszą cechą i jednocześnie sprawcą takiego sukcesu frużelin jest ich smak! Właśnie dzięki tak dużej zawartości owoców, frużeliny są świetnym dodatkiem do wielu potraw, do którym pasuje słodki, owocowy akcent. Dzięki wielu wariantom smakowym, jakie mamy do wyboru, możemy z [...]
Powszechnie uważa się soki owocowe za zdrowe, jednak warto pamiętać, iż są one pożyteczne tylko w ściśle określonej ilości lub gdy są podawane bezpośrednio po wyczerpującym treningu, gdy nie zaszkodzą glikemii oraz produkcji insuliny. Większość soków owocowych zawiera fruktozę i glukozę, w rozmaitych proporcjach. Soki a zdrowie Nie ma znaczenia [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] z naszego życia. Jest udowodnione, że ludzie uśmiechnięci i pogodni żyją dłużej i zdrowiej. Śmiech, pocałunek, życzliwy nastrój przyczyniają się do wzro-stu zawartości endorfin w naszym organizmie. Związki te działają zbawiennie na nasz organizm. Regenerują go, przedłużając tym sa-mym życie. Natomiast powaga, złość, agresja [...]
[...] w ich skórze witamina D nie jest syntetyzowana w wystarczającej ilości. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran. W niektórych przypadkach lekarz może zlecić dodatkowe zażywanie preparatów witaminy D. • Należy również pamiętać o witaminach [...]
[...] post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii zużywana na czynności życiowe. Tę prostą prawdę można wyrazić w postaci równania: [...]
[...] sposób zahaczają o bardzo złożony problem wspomagania odchudzania przy okresowych problemach , każdy przypadek trzeba traktować szczegółowo. Dodatkowo dowiecie sie co i jak warto jeść. Za podstawy zaleceń służą tradycyjne diety ludzi żyjących w warunkach gdzie dostępna jest tylko naturalna żywność. Generalnie ujmując : Gruszki i Klepsydry - [...]
[...] AB Większość produktów żywnościowych, które są niedobre dla grup A i B, nie poprawią też Twojego stanu zdrowia, np. czerwone mięso, kukurydza czy pszenica.(Bardzo niska zawartość i poziom kwasów żołądkowych poniżej 0.5% dlatego przetwory mięsne będą magazynowane w postaci tłuszczu co bardzo obciąża wątrobie a zwłaszcza woreczek żółciowy [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]
[...] - zmiana gęstości wydzieliny z nosa na większą (antybiotyk w takim wypadku konieczny). Jak przebiega przeziębienie? Wirusy - mikroskopijne pasożyty, dzięki przetwarzaniu zawartości naszych komórek bardzo szybko się rozmnażają. W każdej zainfekowanej komórce naskórka nosa i gardła powstają setki lub tysiące nowych wirusów. Ten szybko działający [...]